• 1833-1885 arasında yaşamış ingiliz komutan. görev yaptığı ülkelerin yerel kıyafetlerini giymesi alameti farikalarındandı. hatta görev ortamına sağladığı uyuma atfen "gordon paşa" , "çinli gordon" , "hartumlu gordon" gibi lakapları olmuştur.

    1854'te harbokulunu bitirdi. ingiltere'deki ilk görevi sonrası kırım savaşı 'nda görev aldı. savaş sonrası bir süre anadolu'ya da geldi.

    daha sonra çin'de görev yaptı. burada da savaşa katıldı ve pekin 'in işgalinde görev aldı. ingiliz sömürge bölgesini de hedefleyen taiping isyanının bastırılmasında görev yaptı. daha sonra da bir süre çin'de kaldı.

    çin'den dönünce önce ingiltere'de bazı yerel görevlerde bulundu, sonra bir komisyon görevi ile tuna nehri bölgesine ve sonra kırım'a gitti. dönüşte uğradığı istanbul'da mısır hıdivinin başbakanı ile tanıştı ve onun kanalıyla hıdivden davet aldı. ingiliz hükümetinin onayı ile görevi kabul etti ve mısır hıdivinin ordusunda komutanlık yapmak ve sudan'a yayılmayı sağlamak üzere mısır'a gitti. yerel yönetici ile bozuşarak ayrıldı ise de hıdivin ona ilgisi sürdü.

    belçika'dan (kongo'da görev yapmak için) ve güney afrika sömürge yönetiminden teklifler aldı; hindistan'a çağrıldı , ama oradaki görevi kısa sürdü. çin'e davet edildi ve bazı arabuluculuk görevleri yaptı. kısa süreli olarak mauritius ve güney afrika'da da görevler aldı.

    sonra bir süre boşta kalınca görmek istediği filistin 'e gitti, 1 yıl orada kaldı. belçika'dan tekrar kongo için teklif aldı ve kabul etti, ama oraya gidemeden sudan'da isyan çıktığı ("mehdi isyanı") bilgisini aldı ve acilen oraya gitmekle görevlendirildi . temel görevi mısır güçlerinin sudan'dan tahliyesini sağlamaktı, ancak bölge çok karışıktı. hartum'da direnmeye çalışan gordon, isyan liderinin gordon'un öldürülmemesi ve sağ yakalanması yönündeki talimatına rağmen çatışmada isyancılar tarafından öldürüldü. böylece hartum isyancıların eline geçti.

    (bkz: sudan da mehdi isyanı ve mehdi dönemi)
hesabın var mı? giriş yap