• artık ömrünün sonuna gelmiş muhalefettir.

    laiklik, mustafa kemal askeri olmak gibi kazanç değil bilakis karşı tarafa avantaj sağlayan beylik sloganlarının sonu gelmiştir. artık gezi direnişi ruhuyla dindar, laik, atesit, türk, kürt, alevi, sünni herkesi kucaklayan düşünce yapısının zamanıdır.

    siyaseti 20'li ve 30'lu yaşlardaki gençler devralmalıdır.

    artık devir karşı tarafı aşağılama devri değil, kim olursa olsun kazanma devridir. atatürk'ün hedef koyduğu çağdaşlaşmaya sadece başı açıklarla gidilemeyeceğini gördük. gördük çünkü bu ülkede sadece başı açıkların yaşamadığını anladık. bir nevi akp'nin bize kattığı kazanım oldu bu.

    chp'nin ya kendine, düşünce yapısına çekidüzen vermesi ya da adını feshedip yepyeni bir isimle yepyeni bir parti programıyla kısacası yepyeni bir partiyle yoluna devam etmesi gerekir. bunu atatürk'e yapılmış bir hakaret onun mirasına saygısızlık gibi değil, değişen dünyanın bir gereği ve eskiden yapılan yanlışların telafisi olarak görmelidir.
  • kalitesi ve işlerliği bakımından üzüntü verici siyasettir.
  • son bir yıldır verdikleri 100 küsur önerge teklifinden hiçbirinin görüşülmeye aldırılmaması ile yaptırılmayan muhalefettir. daha önceki yıllar için sayı nedir bilemiyoruz
  • 2010 referandumuna kadar kabaca "halka inmemiz lazım" "gecekondulara girmemiz lazım berkecan" tadında lakırtılardan ve kriz zamanlarda "ordu göreve" diye bağırmaktan ibaretti. elbette biraz abartı yaptım tabi.
  • etkisiz olduğu için varlığını sürdürebilen muhalefet.

    eğer muhalefetin başarı ölçütünü hükümetin icraatlerini denetleyebilmek veya değiştirebilmek olarak kabul edecek olursak, cumhuriyet halk partisi'nin son üç yasama döneminde bugüne kadar 100 üzerinden aldığı not 0'dır. sıfır.

    chp'nin, iktidarın icraati üzerinde zerre kadar bir etkisi olabilse ya kapatılır ya da yöneticilerinin baykal tipi kasetleri medya piyasasına sürülürdü yahut etkisiz hale getirileceği bambaşka yaratıcı belaltı yöntemlerle siyasi yaptırımlara maruz bırakılırdı. ayak altında dolaşmasına hiçbir surette müsaade edilmezdi.

    yani chp'nin varlık sebebi hiçbir işe yaramamasında gizlidir.

    yoksa ak parti'nin halis ve hakiki bir muhalefete tahammül edebileceğini falan mı düşünüyordunuz?

    ak parti yalakası gazetecilerin "chp kapatılmalıdır" diyebilme cüretine karşılık şanlı geçmişi ve atatürk'ün emenati olması dışında bugünün gerçekliklerine ilişkin tatmin edici cevaplar veremeyen, yani varlık sebebini gerekçelendiremeyen bir chp var kucağımızda.

    manifeston nedir senin kardeşim? bak işte ak parti ne güzel açıklıyor manifestosunu: onlarca yıldır mevcut rejimi değiştireceğiz diyorlar ve ellerinde palalarla ormandaki sarmaşıkları yara yara ilerliyorlar ve adım adım hutbelerde, sohbetlerde verdikleri sözleri yerine getiriyorlar. peki sen ne yapıyorsun? defanstan çıkamıyorsun. atatürk ilke ve inkılaplarını korumak ve kollamak iyi hoş ve romantik ama ya gerisi? ya 21. yüzyıl ne olacak?

    binali yıldırım'ın son dönemde izmir'deki konumu vesilesiyle verdiğim bir örneği (bkz: #25496060) burada tekrarlayayım:

    --- spoiler ---

    adamlar her işlerinde siyasi hedefler koyarak hareket ediyor. bir örnek vereyim: 12 haziran 2011 genel seçimlerinde akp'nin son derece net bir siyasi hedefi vardı: anayasa'yı değiştirecek sayıda milletvekili çıkaracak kadar oy almak. bütün akp teşkilatına bu hedefe ulaşma talimatı verildi; geri kalan her şey teferruattı. aynen istikamet verildiğinde koşmaya başlayan askerlerin önündeki varılacak hedef gibi. örnek içinde örnek: ordular ilk hedefiniz akdeniz'dir ileri. peki aynı seçimlerde chp'nin hedefi neydi? cevap; oylarını artırmak. hiç olur mu öyle hedef? oyları yüzde 25'ten yüzde x'e çıkarmak asla siyasi bir hedef değildir, olsa olsa sadece bir aritmetik sonuçtur. siyasi hedef, o oylar yüzde x düzeyine artınca yapacağın icraattir. neticede görüşümce chp siyasi hedefi olmayan bir partidir; öyle bir hedef varsa bile bundan seçmenin haberi yoktur. müesses nizamı korumak, laikliğin kalesi olmak iyidir hoştur ama geçerli siyasi hedefler değildir. o kafayla, yenilmemek parolasıyla maça çıkan zayıf takımdan farkınız kalmaz. seçimler öncesinde alelacele akademisyenleri toplayıp cazip sosyal projeler ısmarlamakla da olmaz bu işler; yamalı bohça gibi, ne o öyle?

    --- spoiler ---

    chp'nin sadece ve sadece iki işlevi vardır: birincisi iktidar partisinin boks antremanı yaptığı kum çuvalı olmak ve ikincisi de hükümetin yurtiçinde ve bilhassa yurtdışında "bu ülkenin demokrasisi meşrudur çünkü şekil şartlarını yerine getiren bir muhalefet vardır" mazeretini öne sürebilmesine hizmet etmek.

    iktidar partisinin ve onun kodamanlarının ve diğer uzantılarının yakasına yapışıp bir duvardan diğer duvara vura vura silkeleme ve hatta hükümeti devirme fırsatı veren, istisnasız her gün en az on, onbeş farklı konuda yalan, talan, sömürü ve sair skandallarının ve strateji fiyaskolarının ve yönetişim beceriksizliklerinin her birine andaval mal gibi bakan muhalefet kadrolarını hükümet odakları tabii ki el bebek gül bebek pamuklara sarar, gözlerinden öper, tapşin tapşin gazını alır, bak uçak geliyor diye mama kaşığını ağzına sokuşturur. kıyamazlar böyle uslu bebeğe.

    .
  • polis gaz atıyor diye ağlayıp pretestocuların üzerine ateş açıp elliden fazla kişiyi katleden cuntayı savunmak, bu muhalefet türünün en güzel örneklerindendir.
  • her yeni uygulamaya: "birilerini zengin etmek için" parantezinde karşı çıkarlar. en güncel örneğini yeni kimlik kartlarında görmek mümkündür.
  • sürekli türkiye'nin ne kadar kötü durumda olduğunun propagandasından ve ekonomik krizden medet uman (bkz: ekonomik krizden medet uman chp'li) muhalefettir; kendisini destekleyen vatandaşları sürekli korkutup korku imparatorluğundan şikayet etmektir.
hesabın var mı? giriş yap