• bmw m3 videosunda şekilli şemalli anlatılan teknoloji.

    http://www.youtube.com/…smhg6strjgu&feature=related
  • aynı güce sahip single ve dual clutch arabayı drag yarışına soktuğumuzda çift kavramalı debriyajın farkının bütük olacağını görebilirsiniz. teknik anlatımı için
  • küçük bir özeti: https://store.donanimhaber.com/…742063a32a7836a.jpg

    hem de ortada mekanik anlamda hiçbir sorunu yokken, her şey yolundayken.

    (bkz: istanbul trafiği)
  • yağ soğutmalı olan makbuldür. ancak, maliyeti yüksek ve kapladığı alan ve ağırlığı nedeni ile otomobil üreticileri tarafından bu türü çok tercih edilmez.
  • çok hızlı vites geçişlerine sahip olan ve minimal vites geçiş sarsıntısına sebep olan,ancak sık sık arıza vermeleriyle ün salmış bir otomatik vites mekanizmasıdır.(bkz: dsg)
  • dsg'den ötürü türkiye'de sorunlu olarak bilinir ama sorunlu olan çift kavrama değil dsg'dir

    yine çift kavrama olan renault'nun edcsi de türkiye'de vag grubu arabalarındaki kadar kullanılıyor. ama edc'den şikayet çok çok azken dsg'den şikayetçi dağlar kadar insan var. bir edc başlığına bakın bir de dsg başlığına

    sorun dsg'nin dandikliğinde ve vag'ın bundaki anlamsız ısrarında
    (bkz: dsg/@issa)

    "dsg daha konforlu ama.." diye gelmeyin. edc de son derece konforlu bir şanzıman

    hadi diyelim "bir tık" daha konforlu olsun ama nihayetinde,
    edc konforda 10 üzerinden 8 alıyor da dsg 9 alıyorsa
    ama sorunlulukta dsg 8 alırken edc 2 alıyorsa
    benim açımdan ikilem yaratacak bir mevzu yok, daha üstün olan bariz
  • yerini tam otomatik kilitlenebilen tork konvertörlü şanzımanlara bırakacaktır.
  • piyasada farkli isimlerde bulunan sanziman turudur. en cok bilinenleri dsg (vw grubu), powershift (ford grubu), tct (alfa romeo), edc (renault), 7-g tronic dct (mercedes) olarak soylenebilir. daha farkli isimlerde cift kavramalar mevcuttur fakat calisma prensipleri aynidir.

    burada kritik olan nokta otomatik vitese karar verirken aracin tork degerlerinin ne oldugudur cunku yuksek tork degerlerine sahip bir aracin sanzimanininda o degerler karsisinda toleransli olmasi beklenir. aksi durumda (bkz: sanzimani eline almak) tabiri ile karsi karsiya kalmaniz kacinilmazdir.

    cift kavrama islak ve kuru olarak ikiye ayrilmaktadir. kisaca bilgi verecek olursak;

    ıslak cift kavrama: guc iletimi iki saft arasinda kimyasal bir yapi varken yapilir. bu sebeple tam anlamiyla guc aktarimi saglanamazken toplam sanziman agirligi da kuru kavramaya gore daha fazladir. bu eksi ozelliklerin yaninda direk metal-metale veya metal-kati iletim malzemesine temas etmedigi icin herhangi bir asinma soz konusu degildir. bu viskoz sivinin belli peryotlarla degistirilmesi gerekmektedir buda ek maliyet olarak geri donmektedir. bu sanzimanin en buyuk avantaji yuksek tork degerlerine ulasmasidir. eger dizel bir arac tercih ediyorsaniz genel olarak 320-350 n.m tork degerlerine ulasacaksiniz demektir. bu sanzimanlar sizin ilaciniz olacaktir. aksi takdirde kisa surede sanzimani dagitabilirsiniz. bu sanzimanlara ornek olarak 7-g tronic dct ve 6 ileri dsg'ler verilebilir.

    kuru cift kavrama: motordan aldigi gucu arada kaucuk bir malzeme yolu ile direk safta aktarir. guc iletimi daha iyidir. sanziman daha hafif olup daha verimlidir. dusuk tork degerlerinde (max 300 n.m) sorunsuz calisabilir. gunumuzde sikca dizel arac uygulamalari gorulmektedir. yanlistir. dsg'nin (7 ileri olani) bu denli kotu nam salmasinin sebeplerinden birisidir. gerci dsg icin daha yazilabilecek bir cok hata var ama onlari da o linkin altinda paylasayim.
hesabın var mı? giriş yap