• google'ın önce hükümetin sıkı internet politikalarını ve taklit arama motorlarını (bkz: çin malı) protesto etmek amacıyla tam sansür uyguladığı ve pazarından çekileceğini açıkladığı, sonra da hong kong üzerinden kısıtlı ulaşım imkanı sağladığı ülke.
  • son dakika haberine göre:

    -> çin'de 1992 yılında başlayan nüfus sayımında sona yaklaşılıyor...

    kaynak: zaytung haber ajansı.
  • kuzey amerika'da 13 rakamının uğursuz sayılıp, asansörlerde kullanılmaması gibi, çince'de dört rakamının telaffuzu ölüm kelimesine benzediği için, asansörlerde 4 numara kullanılmıyor genellikle.
  • şu sıralar su festivalinin yapıldığı orta dünya. (bkz: mekong)
  • konfüçyusçuluğa bağlanabilecek mianzi diye bir kavramları var, yüz diye tercüme edilebilecek. topluluk içerisinde topladığınız takdire göre artabiliyor ya da utandığınız/utandırıldığınız zaman azalabiliyor. hristiyan öğretilerinde vicdana oynanarak kurulmaya çalışılan sosyal düzen, çin'de daha çok utanca dayalı olarak sağlanmaya çalışılıyor. dolayısıyla yanlış bir şey yapmaktan çok, yaparken yakalanmak önemli hale geliyor. karşınızdakinin mianzi'sini kaybetmesine yol açacak bir şey yapmak, size ömür boyu kin güdecek bir düşman kazandırabildiği için dikkatli olmakta fayda var, hatta alenen yalan söyleyebilirsiniz, böyle bir şeye yol açmamak için.

    mianzi kaybetmeye yol açabilecek bir kaç durum örneği:

    - yaşlılara ve kişinin atalarına gerekli saygıyı göstermemek
    - birini grup içerisinde eleştirmek
    - bir daveti geri çevirmek (hayır yerine, belki, sonra bakarız vs. diyebilirsiniz)
    - makul bir bahane olmadan geç kalmak
    - karşınızdakinin sözünü kesmek
    - çalışanlarınızı işten kovmak ya da kovmakla tehdit etmek
    - birinin yalanını yakalamak ve bunu yüzüne vurmak
    - sinirlenmek (iki taraflı mianzi kaybına yol açıyor)
    - bir şeyi yapamıyor ya da bilmiyor olmak (örneğin ingilizce konuşamıyorlarsa, bunun ortaya çıkmasını engellemek için, koşar adımlarla uzaklaşabilirler)
    - hata yaptığını kabul etmek
    - sarhoş olmak (içki içebilmek erkeklik ve güç göstergesi olarak algılanıyor çoğunlukla)

    mianzi kazanmanın ve kazandırmanın yolları:

    - iltifat etmek
    - birini topluluk içerisinde övmek
    - çin kültürü'ne bayıldığınızı her fırsatta söylemek
    - pahalı, mümkünse ithal bir hediye almak ya da yemek ısmarlamak
    - zengin olmak (bununla övünmek pek garip karşılanmıyormuş)
    - şanslı olmak (şans oyunlarının popüler olmasının nedeni bu olabilir belki)
    - iyi bir üniversiteden mezun olmak (çin'de kalabalık nüfusa oranla az üniversite olduğu için ve eğitim sistemi ağır sınavlara ve ezbere dayandığı için, bu büyük bir başarı olarak görülüyor. ağır rekabet şartları altında, bir sınavdan 90/100 almak başarısızlık olarak kabul ediliyor)
    - iyi bir evlilik yapmak
    - erkek evlat sahibi olmak (erkek çocuklar yaşlandıklarında ailelerine bakacakları ve kırsal bölgelerde tarlada çalışacakları için daha değerli kabul ediliyorlar. tek çocuk yasası sonrası, birden fazla çocuğu olan aileler ceza ödemek zorunda oldukları için, kız çocukları doğumdan önce ya da sonra öldürülebiliyorlar. bu da son zamanlarda erkek-kadın oranlarının 117:100 gibi acaip oranlara ulaşmasına neden olmuş)
    - başarılı bir çocuğa sahip olmak
  • ürettikleri "çakma" ürünlerden, otomobilden cep telefonuna kendileri bir halt "yaratmadan"* başkasını taklit etmelerinden, genel anlamda kalitelerinden, o kadar ucuz işçilikle çalışanların o ücretlerle çalışmalarından, sanayi anlamındaki karaktersizliklerinden resmen tiksiniyorum. şimdi de iphone 4g yapmışlar akılları sıra, "yes", "no" tuşları falan var üzerinde; al, arabaya takoz niyetine kullan. insan elinde tutmaya utanır bir de birine tutturup reklam yapmışlar.

    çoğu ürünleri böyle bunların, taklitçi ibneler.
  • ülkenin ismini oluşturan -ts'in hecesi m.ö. 4 y.y. daki unutulmaz hükümdarları ts'in-che huang-ti'nin (çin-şi huang-ti) isminden gelmektedir.
  • kendisi gibi büyük projelerin büyük ülkesi:

    yapımına 5. yüzyılda başlanan, 8852 km uzunluğundaki çin seddi;

    sui hanedanlığı zamanında (581-618) yapılan 1776 kmlik pekin hangzhou kanalı. "büyük kanal" veya "the grand canal" diye de anılır; zira dünyanın en uzun kanalı ve yapay nehridir;

    1056 yılında inşaatı tamamlanan, 30 metre uzunluğundaki ahşap ying pagodası;

    14 yıl gibi bir sürede (1406-1420) inşa edilen 720 bin metrekarelik yasak şehir.

    2008 yaz olimpiyat oyunları için yapılan mimari şaheserler; pekin olimpiyat stadyumu (kuş kafesi), sukübü (watercube) ve olimpiyatlar için genişletilen pekin havalimanı (özellikle muhteşem 3. terminal);

    türkiye'nin elektrik üretiminin yarısını neredeyse tek başına karşıyabilen, dünyanın en büyük hidroelektrik projesi olan the three gorges dam (üç boğazlar barajı) tamamlanmak üzeredir.

    20 yuan ın üzerinde görebileceğiniz, güney çin in meşhur karst tepeleri, hollywood un pek sevdiği terracotta savaşçıları, jiuzhaigou vadisi, tibet' deki muhteşem potala sarayı vs de şüphesiz görülmesi gereken şeylerdir bu büyüleyici ülkede; ancak çin denildiğinde akıllara büyük inşaat mühendisliği ve mimarlık projeleri geliyor.

    insanlığın ortak değerleri olan bu projeleri aklıyla, bileğiyle hayata geçirenlere, geçireceklere, üç kuruşa, karın tokluğuna çalışan, canını, terini ortaya koyan adamlara, kadınlara selam olsun.

    http://berkeley.edu/…eleases/2008/08/14_china.shtml
    http://news.bbc.co.uk/…rld/asia-pacific/4994478.stm
  • beyaz adamlara sadece beyaz adam oldukları için para ödeyen şirketler varmış: http://www.theatlantic.com/…7/rent-a-white-guy/8119
hesabın var mı? giriş yap