• ekşi sözlükten destek beklediğimiz kampanya.

    çorum’da bir kütüphane var. faik tonguç çocuk kütüphanesi. 1889 çorum doğumlu faik tonguç ülkesi için çeşitli cephelerde ölümle burun buruna savaşmış, rusya’da dört yıl kaldığı esir kampından kaçarak kurtulmuş ve binlerce kilometreyi katedip ülkesine döndüğünde aklına gelen ilk şey, kendisi de bir kitap tutkunu olduğu için, çocuklar için bir kütüphane kurmak olmuş. nihayet ölümünden dört yıl önce 1964 yılında hayalini gerçekleştirmiş ve 1971 yılında çorum belediyesinin meclis kararıyla 95 yıllığına bağışladığı faik tonguç çocuk kütüphanesi bugünlere kadar yaşamış. işte bu kütüphane yıkılıyor! çorum belediyesi yerine dokuz katlı bir bina yapmak gerekçesiyle 54 yıldır çorumlu çocuklara hizmet veren ve bölge insanlarının hatıralarında önemli yer tutan çiçekli bir bahçe içinde ve yoğun olarak kullanılmakta olan bu kütüphaneyi yerine hiçbir seçenek bile göstermeksizin yıkmak istiyor. biz çocuklar, çocuk yazar/çizerleri, kitap ve kütüphane dostları, çocuklarımızın okumasının, kitapla buluşmasının, hepsinden öte, köklü ve çevresine bunca yıl ışık saçmakta olan bir kültür kurumunun böylesi bir rant hesaplarıyla yıkılmasını kabul etmiyoruz. bunu yapanlar ve yaptıranları çocuklar ve hepimiz adına asla affetmeyiz. bunu yapmayın!

    https://www.change.org/…mbo_share_initial.undefined
  • faik tonguç'u tek kitabı olan ve adı ne yazık ki içeriğine dair çok az ipucu veren "bir yedeksubayın anıları" ile tanıdım. iyi ki yazmış, diyerek okudum. keşke tanıyabilseydim, dedim. tekrar okudum.
    ailesinin ingiltere'ye tahsile gönderdiği bir gençken, seferberlik ilanı ile maceralı bir yolculukla istanbul'a döner genç faik. apar topar cepheye gönderilir. doğu cephesi'nde savaşırken ruslara esir düşer. bu cephede gözlemledikleri kolay okunan, okunduktan sonra da kolay unutulan cinsten değildir. ruslar onu önce kafkasya'ya, sonra kuzey rusya'daki bir esir kampına götürür. kampta okumayı yazmayı bırakmaz. günlüğünü tutar ve başka esirleri harekete geçirip bir kamp gazetesi yayınlar. bolşevik devrimi'nin ardından denetim gevşeyince yollara düşer, st. peterburg'a gider, orada rusya müslümanlarıyla ve onların cemaat önderleriyle tanışır ve onlardan çok etkilenir. bir başka maceralı yolculukla memlekete döner. kurtuluş savaşı'na da katılır. sonra iş hayatına atılır. anılarını yazıp bastırır. ileri yaşlarında bir hayalini gerçekleştirmek için memleketi olan çorum'da, orta hallilerin bile çok rağbet etmediği çöplü mahallesinde bir çocuk kütüphanesi yaptırarak devlete bağışlar. 2017'de de kafalarının içinde neler döndüğünü bilemediğimiz bir takım yetkililer çıkıp bu kütüphaneyi yıkıp yerine başka bir şeyler inşa etmeye kalkışırlar.

    olay budur. belki bir imzanız bir şeyleri değiştirmeye yarayabilir.
  • soner yalçın köşe yazısındaanlattığına göre çocukluğunu burada geçirmiş, insanlara övünç kaynağı ve örnek olması gerekirken, rant uğruna yıkılmak istenen (bkz: faik tonguç) tarafından yaptırılmış çocuk kütüphanesine destek olmak kamuoyu oluşturmak hepimizin görevidir.
    paylaşalım,
hesabın var mı? giriş yap