• türkiye siyasi tarihinin ilk ulusalcı/hizipçi partisi olup ciddi derin devlet bağlantıları olduğu konusunda kuvvetli şüpheler vardır. ecevit'in (genel sekreterliğe gelmesinden itibaren) etkin olduğu dönemde chp'nin derin devletçi çizgiden sola yönelmesiyle birlikte partiyi ve oylarını parçalamış; bununla yetinmeyip chp'nin çok partili siyasi tarihte en başarılı seçimleri olan 73 ve 77'de yüksek oy almasına rağmen tek başına iktidara gelmesine (oyları parçalayarak) engel teşkil etmiş, üstüne üstlük türkiye tarihinin en faşist hükümetleri olan milliyetçi cephe hükümetlerine de sırf dönemin sosyal demokrat chp'sine karşı tarafta olmak için destek vermiş bir partidir.

    kurucusu ise yine siyasi tarihimizin ilk ulusalcı/hizipçisi olan turhan feyzioğlu'dur. bu nedenle torunu metin feyzioğlu'nun siyasi manevralarına da ayrıca dikkat etmek gerekir.
  • ismet inönü'nün ortanın solu söylemini ortaya atmasından rahatsız olup ayrılan chp'nin sağ kanadındakilerin kurduğu parti.
  • hükümet kurulurken, milletvekili sayısı, uygun bakan profili gibi her türlü eksikliği sağlayan bir zamanların joker partisi...
  • 12 ekim 1969 genel seçimleri'nden hemen önce bu partinin ilçe teşkilatlarından birini feshederler. ancak, seçim sonucu açıklandığında ne görsünler; cgp bayağı bir oy almıştır. "yahu bu nasıl olur, bu parti nasıl bu kadar oy alır" diye bir araştırma yaparlar ve nedeni bulurlar:
    seçmenler, cgp'nin amblemi olan koçu, adalet partisinin amblemi olan atla karıştırmış ve koçun altına mührü basmıştır.

    not:
    1) yukarıdaki gerekçe bana hiç inandırıcı gelmedi. seçmenlerin, haksızlığa uğradığını düşündükleri partilere temayyüllü olduğu bilinen bir gerçektir. güncel bir örnek için (bkz: 27 nisan 2007 genelkurmay basın açıklaması) ====> (bkz: 22 temmuz 2007 genel seçim sonuçları)

    2) diğer taraftan bu amblem karışıklığı türkiye siyasi elitizminin nadide örneklerden birini sergilemiştir: "atı koç, koçu at sanan bu seçmen mi seçecek bizleri, hıh"
  • o zamanki işlevini bugünlerde başkalarının üstlediği parti. ismet inönü ve bülent ecevit'le başlayan ortanın solu'na tepki olarak doğmuştur.
    genel başkanı turhan feyzioğlu deniz gezmiş'in idamına evet oyu vermiştir. bülent ecevit komünistlere sahip çıkıyor, memleket moskof uşaklarına mı kalsın diyerek milliyetçi cepheye katılmıştır. aslında ecevit komünist değildi, kaldı ki chp hiçbir zaman komünizme taraftar olmamıştı ama bunun ne önemi vardı? esasen nihat erim de chp'de olmasına rağmen bu hareketin adamıdır. chp'ye darbeci imajını veren yapı budur.
    tam olarak neyi savunduğunu anlamak için
    (bkz: 28 mayıs 2018 nihat genç yazısı)
  • chp'ye özellikle iç anadolu'da dp ve ap'den daha çok zarar vermiş partidir. 12 eylül'e giden süreçte payı vardır.
  • amblem olarak kendilerine koç u seçmişlerdir.
  • 1980 yılında darbe yönetimince bütün partiler gibi kapatılıp tekrar açılmayan kemalist partidir. 1980 yılından sonra kurulan başarısız kemalist partiler sunlardır: cumhuriyetçi demokrasi partisi, bağımsız cumhuriyet partisi, anadolu partisi. en son kurulan kemalist parti olan yenilik partisi'nin başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek. bu partiler kemalist de başka kemalist parti yok muydu, mesela chp, dsp? diye soracaklara şunu söyleyeyim. elbette vardı, ancak her partinin kemalistlik oranı biraz farklı. benim kemalist parti dediğim partiler kemalizm vurgusu dikkat çekici yükseklikte olanlardır.
  • günümüzdeki muadili memleket partisidir
  • sloganı memleket partisi tarafından alınmış eski parti.

    bir zamanlar ulusalcıların da çok sevdiği ama sonra akp'ye yaklaşarak herkesi ters köşe eden metin feyzioğlu'nun dedesi turhan feyzioğlu tarafından chp'den ayrılarak kurulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap