• kuzey kıbrıs'ın bölücü partisi. 1996 senesinden beri kuzey kıbrıs'ta yaşamaktayım. bu partiyi bildim bileli sürekli rum sempatizanı ve türk düşmanı tutumlarıyla bilinmektedir. kıbrıslı-türkiyeli ayrımı ile milleti iç karışıklığa çekmeye çalışan ve dış güçler tarafından maşa olarak kullanılan bir partidir. şu sıralar "düşmanımın düşmanı dostumdur felsefesi" ile pkk terör örgütü üyelerine pardon, hdp'lilere kucak açmış durumdadır. bu partinin milletvekilleri ve sevenleri, türkiye'yi ve türk askerini işgalci olarak görür. hatta (bkz: doğuş derya) gibi milletvekilleri daha da ileri giderek türk askerini tecavüzcülükle suçlamaktadır. bunların mecliste olduğuna bakmayın. bunlar esasında rauf raif denktaş'ın kurmuş olduğu kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'ni de tanımaz ve kabul etmezler. bunlar için tek yol; zamanında atalarına işkence yapmış, beşikteki bebeğe kurşun sıkmış ve kadınlara kızlara tecavüz etmiş rum'larla birleşmektir. bunlar türkiye'den gelenlere kendi içlerinde küçümseme amaçlı lakaplar da takar. mesela "gaco, fellah, kara sakal " gibi lakapları ctp'ciler ağızlarından hiç eksik etmez.

    şimdi bizim burada da bir söz var "itin olmasa bile sahibinin hatrı var". ben kasyeri 1. komando tugay komutanlığında yaptım askerlik görevimi. tugaya girdiğinizde sizi büyük bir kıbrıs ve üzerindeki paraşüt heykeli karşılar. kıbrıs harekâtı zamanında, adaya ilk paraşütlü komandoların bu tugaydan indiği anlamına gelir bu anıt. işte ilk önce bu şehitler için bu adadan vaz geçemeyiz. o kadar türk askeri kanık bozuk birkaç hain için can vermedi, kan dökmedi. ayrıca siz bu kanı bozuklara bakmayın. kıbrıs'ta bir o kadar da vefalı, vicdanlı insan var. ctp'cilerden nefret ediyor bu insanlar ama gel gelelim bunlar yüzünden tüm kıbrıs'lıların adı türk düşmanına çıkmış. işin aslı öyle değil. benim bu adada yaşayan ailem gibi sevdiğim ve değer verdiğim kıbrıs türkleri var. birçoğu da beni öz oğlu gibi sever. bunlar savaş zamanında yaşananları unutmayanlar, türk askerinden gözleri yaşlı bahsedenler işte. bu güzel insanlara, ctp dediğiniz zaman tüyleri diken diken olur. nefretle bahsederler onlardan.

    afrika gazetesine yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla “barış ve demokrasi yürüyüşü” düzenlendi. dışarıdan bakınca her şey normal görünüyor. kıbrıs halkı, gayet medeni bir şekilde gazeteye yapılan bir saldırıyı protesto edecek. peki bu "halk" kim? bu yürüyüşü organize edeneler kimler? evet tahmin ettiğiniz gibi, ctp partisi. hayatımda en nefret ettiğim ve kesinlikle katlanamadığım şey, ikiyüzlülüktür. size bir örnek vereyim mi dostlar? kuruluşundan bu yana tüm vekilleri ve üyeleri; türk askerine karanlık güçler derken, türkiye'den gelen insanlara "gaco, fellah ve kara sakal" gibi lakaplar takarken, her fırsatta ayrımcılık yapıp, üstüne tüm kamu dairelerinde türk halkına it muamelesi yaparken, yürüyüş günü "türkiyelileri ve kıbrıslıları bölemeyeceksiniz!" mesajları vermek... işte bu gerçek bir ikiyüzlülük örneğidir.
  • eskiden komünist dünya görüşüne sahip olan, hatta yöneticilerinin bir kısmı sscb'deki doğu emekçileri komünist üniversitesi'nde eğitim gördüğü iddia edilen * bir partiydi.

    doğu bloku yıkıldıktan sonra ab taraftarı solcu oldular.

    partinin ismi ise hep bir garip gelmiştir bana... her nedense solcu taraflarına değil de etnik kökenlerine dikkat çeker.
  • biraz araştırmayla sanırım özetle ;
    (bkz: vatan hainliği)
    türkiye umarım bir gün kıbrısı kendine bağlar . yoksa işler zor .
  • kktc'nin ubp'den sonraki en köklü ikinci siyasi partisi. kıbrıs sorununda çözüm ve rumlarla ortak bir federasyon kurulmasını isteyen sosyal demokrat çizgide bir partidir. önceden soğuk savaş döneminde bu partide rus sempatizanları ve bolşevik çizgisi ağır bassa da, şimdilerde avrupa soluna eklemlenmiş durumdadır. ayrıca bu parti çok ilginç bir şekilde avrupa aşırı sağının da (ırkçı ve faşist gruplar yani) takdir ettiği ve yakından takip ettiği bir partidir, zira kıbrıs'taki türkiye kökenli türk nüfusun azaltılmasını ve 1974 müdahalesi sonrasında vatandaş yapılanların kıbrıs'ta çözüm olursa vatandaşlıklarının iptal edilmesini savunmaktadır. bu anlamda, rum tezlerine yakın bir parti oldukları da mutlaka söylenmelidir.
  • cumhuriyetçi türk partisi, 27 aralık 1970 yılında kuruldu. partinin kurulduğu ortam ve kıbrıs’ta siyasal yapılanma, toplumlar arasında daha çok yeraltı mücadelesinin verildiği ve toplumun örgütlenme biçiminin bu askeri anlayışa göre şekillendirildiği tek sesli bir ortamdı...

    kıbrıs türk toplumu, 1963’de başlayan toplumlararası çatışmalar nedeni ile üretimden kopmuş ve daha çok bir askeri disiplin içinde yönetilmeye çalışılıyordu. bu yaklaşım giderek bütünleşen asker ve sivil yöneticilerin kayıtsız şartsız hakimiyetini olanaklı kılıyordu.

    cumhuriyetçi türk partisinin kurulmasının temel amacı, kıbrıs türk toplumu içindeki tepeden inme yönetim anlayışını değiştirmek ve çoğulcu bir demokratik anlayışın yerleşmesini ve kurumlaşmasını sağlamak, halk egemenliği ve hukuk devleti, sosyal adalet ve güvenlik esaslarına dayanan demokratik bir toplum düzenini oluşturmak; türk toplumunun üretken bir toplum olması için girişimleri teşvik etmek ve kıbrıs türklerinin ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmış bir hayat düzeyine ulaşmaları için çaba harcamaktır.

    kuruluşundan birkaç yıl sonra, üniversite ve üniversitelerden mezun olan gençlerin partiye katılımları ile birlikte partinin olaylara yaklaşımı daha da bilimsel temellere oturmaya başladı. bilimsel sosyalizm öğretisine sahip bu gençler partinin kabuk değiştirmesine, felsefesinde yenilikler ve değişiklikler oluşmasına katkı sağladı. bu noktada emeğin en yüce değer olduğu ve ürettiği değerden hak ettiği payı alması gerektiği yanında yönetimde söz sahibi olmasını da toplumun bilincine çıkarması için büyük çabalar harcadı.

    bu düşünceyle, soğuk savaş döneminin ve iki kutuplu dünyanın bir sonucu olarak ortadoğu bölgesindeki güç dengesi yarışında kıbrıs’ı “batmayan uçak gemisi” olarak gören anlayışın zeminini yarattığı toplumlararası çatışmaları önlemek için toplumlararası görüşmeler aracılığı ile sorunun ortadan kaldırılması ve toplumlararası barışa ulaşılması için de mücadeleyi programına aldı.

    bu amaca yönelik olarak ctp kurulduğu günden günümüze toplumlararası barışı ve demokrasiyi savunmayı kendine bir politika olarak kabul etmiştir.

    partinin kurucuları:
    bu koşullarda kurulan cumhuriyetci türk partisi’nin kurucu üyeleri şunlardır.
    1- ahmet mithat berberoğlu
    2- dt. ramiz gökçe
    3- cahit yılmazoğlu
    4- özker yaşın
    5- ahmet m. mutallip
    6- dr. şemsi kazım
    7- ahmet mithat akpınar
    8- hüseyin ziya demircioğlu
    9- mustafa sıtkı dersev
    10- baha hulusi
    11- derviş ahmet raşit
    12- hüseyin celal

    örgütlenme:
    cumhuriyetçi türk partisi kurulduğunda lefkoşa, limasol, mağusa, baf ve girne kazalarında örgütlenmesini tamamlamaya çalıştı.
    15 temmuz 1974’te makarios’a karşı düzenlenen darbe ve arkasından türkiye’nin garanti ve ittifak anlaşmalarına dayalı olarak gerçekleştirdiği 20 temmuz harekatı ile iki toplum ayrılmışlar, kuzey ve güney kıbrıs’ta toplanmışlardır. bundan sonra cumhuriyetçi türk partisi, lefkoşa, mağusa, girne ve güzelyurt ilçelerinde ilçe örgütlerini kurdu. daha sonra iskele bölgesinin ilçe olması ile de ctp iskele ilçe örgütü kurulmuştur. uygun yerleşim birimlerinde bucak örgütlerini kuran ctp birçok köyde ocak örgütlenmesini tamamladı. ocak örgütü kuramadığı istisna köylerde ise komiteler kurarak propagandasını kitlelere taşımayı sürdürdü.
  • annan planı referandumuna "evet" kampanyasını yürüten kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti muhalefet partisi. rauf denktaş'ın karşısında yer almışlardır.

    eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ, "unutulan ada kıbrıs" adlı kitabında bu partiyi, akp'nin desteklediğini söyler. (sf. 155)

    annan planı referandumunda da türk kısmı %65 ile "evet" derken, rum kısmı %75 ile "hayır" demiştir ve plan iptal olmuştur.

    işin komik tarafı ise bu planın neredeyse tamamının rum lehine olmasıdır.
  • siyaseti okuma konusunda tecrübesiz, ada siyaseti konusunda bilgi eksikliği yaşayan gençler için sanki güzel bir isme sahipmiş gibi görünse de ada siyasetinin şifrelerini bilenler için ismi bile ''biz hainiz'' anlamına gelen parti.

    parti isminin açılımını şöyle yapabiliriz: ingilizlerin çekilmesiyle kurulan birleşik kıbrıs cumhuriyetine gönülden bağlı etnik türklerin partisi. cumhuriyetçi derken kasıt kktc değil zamanında başkanlığını makarios'un yaptığı birleşik kıbrıs cumhuriyetidir. türk vurgusuysa türklükle ilgili bir hassasiyet yüzünden değil adada birliğe sadece rumların değil türklerin de destek verdiğini vurgulamak için vardır.

    özetle kıbrıs adasında bağımsız bir türk cumhuriyetine karşı olan türkler de var biz o türkleriz partisidir bu.
  • sitesi hacklenmis partidir.
    ayrica hackerlar ironik bir yontem izlemisler.
    http://www.haber7.com/…ctpnin-sitesini-hackledi.php
  • (bkz: ab'ci sol) *
  • kuzey kıbrısı türkiyeden kopartmaya çalışan bir partidir. rum özentisi , kendilerini rumlara yamama politikasından başka bir manevrası olmayan topluluktur. kıbrısta bu partiyi destekleyenlerin çoğu parayı ankaradan alıp larnakada harcarlar. bu partiyi destekleyenler hala iktidar olduğu dönemde yanlış hatırlamıyorsam vize saçmalığını getirten ve en son rumca zorunlu dersini müfredata koyan ve türkiyeden gelen su hattını kasıtlı şekilde kktc ayağını bitirmeyen bir partidir. hala erdoğanın , bu ve bunun türevi sol partilerin iktidarına nasıl izin verdiğine hayret ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap