• arabadan arabaya değişen bir özellik. sadece arabayı kaldırırken değil, vitesi 1'den 2'ye atarken de önemlidir. özellikle düşük motorlu arabalarda, vitesi 1'den 2'ye attıktan hemen sonra ayağı debriyajda çok hafif bırakıp gaza da hafif dokunmak, sarsıntıyı önler. ayrıca, klima veya havalandırma açıkken gaza biraz daha fazla yüklenmek ve ayağı debriyajdan biraz daha yavaş çekmek gerekebilir.
  • bu ayarı algılayamamış bireyler 5 senelik ehliyete sahip olsalar bile toplamda 1000 km yol yapamamışlardır.

    (bkz: yeteneksizlik)
    (bkz: yazar burada kendisine seslenmiş)
  • evim yokuşun tepesinde olduğu için en büyük korkum arabayı ileri-geri kaçırmak.
  • iman ve şirk arasındaki ince çizgiye benzer. ya balata kokutursunuz,stop edersiniz yahut pati çektirebilir, öndeki aracın sırtına çıkabilirsiniz ama doğru düzgün yürüyüp gitmek de ihtimal dahilindedir. iyi kavramak lazım. adına boşuna kavrama noktası dememişler.
  • bugün direksiyon sınavında fütursuzca ağzıma sıçmış ayar. yaş 21'e gelmiş, dik kafalı ailen bugüne kadar seni araçlarından birine bile yaklaştırmamışsa elbette 5-6 pratikle kaçınılmaz son bu olacaktı.*
  • alışamayan arkadaşların kara şanzımanla denemeler yapması ufku açacaktır.

    (bkz: kara şanzıman)
  • araba kullanmaya ilk başladığınızda altınızdaki araba 15 senelik üzerinden bilmem kaç şoför geçmiş debriyaj balatasını sıyırmasına çeyrek bile kalmamış bir renault 9 gtl olursa bu ayarın ne kadar ince olunduğuna şaşıp kalabilir sonrasındaki arabalarda hiç bir ayarın o kadar da ince olmadığına kani olabilirsiniz
  • tanim tecrube ile kazanilacak sezgiye dayanir.

    en iyi ben bilirim.

    araba kullanmayi turkiye'de duz vites araba ile ogrenmistim. kurstaki hocam ilk gun sergiledigim performans karsisinda sac bas yoluyordu resmen. bi turlu kavrama noktasini kavrayamamistim. hocam da "o kadar okullar okuyorsunuz, bunu nasil olur da anlamazsin" diye isyan etmisti. zor bi gunun sonunda eve gelip olanlari babama anlattigimda halime acimis olacak ki, kendi arabasiyla calistirip ogretmeye karar verdi. ben yine tedirgin bi sekilde oturdum sofor koltuguna ve denilenleri yaptim ve evet ilk seferde arabayi kaldirmayi basarmistim. araba ne titredi, ne de stop etti. ama unutulan bi konu daha vardi. apartmanin duvarlarla cevrili bahcesinde basarili ile sonuclanan bu denemede bi sekilde arabayi durdurmak gerekmisti ve ben henuz o asamaya kursta gecemedigim icin frene basmayi refleks olarak dusunemedim. babamin el frenini aci bir sekilde cekmesiyle bir daha o arabanin asla direksiyonuna oturamadim. sonraki gunlerde kursta daha iyiydim. trafige cikmamiza bile izin vermislerdi. derken sinavi da gectim ve ehliyetimi almaya hak kazandim.

    sonra yillar gecti. yaklasik 10 sene hic araba kullanmadim. ogrenim icin yurt disina geldim. otomatik vitesli arabalarin pazara hakim oldugu bi yerde ilk arabami duz vitesli aldim. tabi aradan gecen yillar icinde unutmustum. youtube'dan video izleyerek yeniden kavrama noktasini ogrendim. neyseki arabam kurstaki arabadan daha iyiydi ve o ince ayari daha kolay sezebiliyordum. en cok zorlandigim anlar kirmizi isikta durduktan sonra yesil isikta hareketlenmekti. arkadan calan kornalari bi noktan sonra duymazdan geliyordum. surekli orta aynaya bakip "yaa kusura bakmayin ama iste zorlaniyorum" diye arkadaki suruculere sabir gostermeleri icin sirinlik yapiyordum. ama bisiklet kullanmak gibi. ılk basta biraz zorlansam da coktan gecti o gunler. duz vites araba kullanmanin verdigi hazzi otomatik vitesli araba veremez. vites degistirdigindeki o devir sesi, o hizlanma ani baska bi sey. yine de otomatik vitesli arabada da yol hakimiyetin fazla oluyor. ben ilk zamanlarda vites topuzuna bakarak vitesi degistirebiliyordum. tabi o arada bi kac saniye gozumu yoldan ayirmama sebep oluyordu ama alisinca kolay.
  • hakkında yapılabilecek tüm genellemeler yanlış olan ayar.

    her bir arabanın kendine has bir dengesi vardır, benzinli dizel tüplü sulu kuru falan bunlar önemli değil bazı debriyaj yukarıda kavrar bazısı aşağıda, baskı balatasının aşınma durumuna göre bile aynı arabanın tepkileri sürekli değişir.

    farklı bir arabaya binildiğinde bir iki dur kalk yapmakla “o” arabanın kendine has ayarı anlaşılır ve ona göre kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap