• tanrıya inanmakla birlikte,belli bir dinin dogmalarını ve ilkelerini benimsemeyen görüş ,bir nevi tanrı evreni yarattıktan sonra onu kendisi işlemesi için kendi başına bıraktığı inancı
  • kısaca peygamberlerin işlevine inanmamak
  • ateizmden tek farki "tanri yok" degil, "tanri var" demesi. agnosticism yolunu bulana kadar konaklayani cok olur..
  • vahiy veya klise ögretisi araciligiyla edinilmi$ hertür bilgiye kar$i cikar buna kar$i belirli bir dinsel bilgi bütününü herkesin dogu$tan ta$idigini ve us yoluyla edinebilecegini savunan görü$.tanrinin dünyayi yarattıktan sonra ula$ilmaz bir a$kinliga cekildigini ve dünyanin ussal yasalarina göre i$ledigini savunurlar.
    (bkz: yaradancilik)
  • (bkz: dogal din)
  • bircok fransiz aydinlarina göre deizm ateizme giden yolda sadece duraktir.
  • (bkz: deist)
  • dinleri kabul etmem ama bir yaradan güç,varlık,enerji mevcuttur diyenlerin ancak hepsinin ilerde ateizme kayacağı kesin olan düşünce sistemi

    "deizmin psikolojisinde dini sistemlerin gösterdiği tanrının yadsıması yatar. bir deist, çocukluğundan beri hayalini kurduğu ve belirli bir yaştan sonra kafasında şekillendirmeyi az-çok başardığı tanrı imajını ona gösterilen hiçbir dini kitapta bulamaz. o böyle bir kitabın yazarının kendi tanrısı olmadığına emindir. bu yüzden aslında tanrının yeryüzüne hiçbir dini inanç indirmediğini farkeder. deistlerin tanrı inancından vazgeçememesinde derin psikolojik nedenler veya evren ve canlılık ile ilgili sorular yatabilir. ancak bir deist genellikle dini inançların tümünü reddetmesi ve tanrıya "tapmaması" bakımından teizme uzaktır.

    pekçoğuna göre deizm, agnostisizm yada panteizm (dini ideolojiyi zararlı bulan her sistem) ateizm yolunda birer duraktır. ateizm haricindeki bu düşünce sistemleri çelişkiler taşımaktadır ve kalıcı değildirler, yerlerini zamanla ateizme bırakırlar "

    yıllar sonraki edit: böyle saçmalık mı olurmuş ya,ne salakmışım.deistler ateizme kaycak diye bişi yok.deist deist olarak kalmaya devam edebilir tabiki.nerden bulduysam kimbilir o tırnak içindeki yazıyı.

    2. edit: o yazı özgür ansiklopedi vikipedi'nin türkçesinde de mevcutmuş. hayret birşey
  • 18. yy. deistlerinden john toland (1670-1722) hıristiyanlığı her türlü sırlarından arıtarak bütünü ile bir akıl dini haline getirmek denemesini ilk olarak yapmış, bir tabii din kültürünün taslağını da çizerek “pentheistikon” adlı eserinde bunu izah etmiştir. toland’a göre böyle bir kültürün rahibi bilim kahramanları ise insanlık kültürünün tarihindeki büyük yetiştiriciler olacaktır.
  • cogu insanin inandigi gibi ateizm'e giden yolda bir durak olmayan, etrafinda olan seyleri, herkesin tanridan geldigine inandigi ve cogu kimsenin de sorgulamadan koru korune uydugu kitaplari mantik cercevesine oturtmaya calisan, bunun neredeyse imkansiz oldugunu gorunce, belki de uzun zamandir dusundugu evren nasil yaratildi sorusunun mantikli tel cevabinin tanrinin varligi oldugunu kabul eden, fakat dunyayi ve insanlari yaratmis tanrinin bu kitaplari yazacak, gonderecek bir olgu olmadigina inanan insanlarin dinidir. ulkemizde fazla bilinmedigi icin bircok asilsiz yorumla karsi karsiya kalan dinlerden biridir... bir de alinti yapmak gerekirse:

    deizm (neden tanrıcılık): tanrı'yı sadece bir ilk neden olarak ileri süren ona başkaca hiçbir nitelik ve güç tanımayan akılcı din öğretisidir. kurucusu j. toland (16 yy.) vahiy ölçüsünün yerine akıl ölçüsünü koyar. "bilime uygun bir doğal dini önerir." (rousseau ve voltaire de deizmi savunanlardandır.)
hesabın var mı? giriş yap