• rusyada petrodan önce kadınlar erkeklerden ayrı yaşarlarmış. bir genç alacağı kızı ancak nikah günü görürmüş. evlenme hediyeleri arasında geline koca terbiyesi görmeye hazırlansın diye sopa gönderilirmiş. en kötüsü de kocalar karılarını öldürebilirmiş*, ama kocasını öldüren kadınlar diri diri gömülürmüş.

    çar* sopa gönderme olayını ve kadınların öldürülmesini kaldırıp, kadınlarla erkeklerin bir arada yemelerini sağlamış. ve nikahtan önce görüşmeler, çıkmalar filan o tarihten sonra başlamış rusyada.
  • yeni bir şehir kurmak için, çalıştırdığı yüz binlerce ırgatın, savaş tutsağının ve kölenin öldüğü söylenir. şehir inşa edilirken italyan mimar domenico trezzini'nin cetvelle çizdiği caddelerde yapılacak sarayların yüksekliğini saptamış, özellikle amsterdam'ı örnek almış. paul kalesi'nin ilk taşını bataklık araziye bizzat kendisi yerleştirmiş. sevemeyip, ''rusya'nın moskova'ya ihtiyacı var, st.petersburg'un ise rusya'ya'' diyerek avrupa'ya göçen gogol'un kaderini değiştirmiş midir bilinmez, ama bataklıktan bir şehir yaratmak yadsınamayacak bir başarıdır herhalde.
  • karabiber tanesini dişiyle ikiye böler, dişinin arasında tutup votkayı yudumlarmış.
  • 18.yüzyıl başlarında osmanlı vakanüvisi raşid, büyük petro’dan ‘moskof çarı petro öldü, laşesi dar bir köşede bırakıldı. tebasına çılgınca yeni adetler getirmişti’ diye söz eder. muhtemelen petro’nun ‘deli’ lakabı da bu devirden kalmadır. ama 19. yüzyıl ortalarında petro devri üzerine yazılan (daha doğrusu çevrilen) ‘büyük petro tarihi’ adlı bir kitap da vardır.
  • filistin'e giden insanı yardım için rotamız filistin yükümüz insani yardım başlığında şöyle demiş: (bkz: #19216974)

    --- spoiler ---

    ismini "rotamiz madara, yukumuz agir" olarak degistirmesi gereken, israil'den hak ettigi ayari almis gemicik. artik boylarinin olcusunu aldiklarini saniyorum bu aslan parcalarinin. "hepimiz sakalli yobaz degiliz" imiaji vermek icin, birkac tane de yabanci filan sokulmus gubidik gemi. hamas'ina kavusamadan madara olmustur. vah vah....

    --- spoiler ---

    insani değer ve duygularını bu derece kaybetmiş, katliam karşısında duyarsız ve duygusuz, yapılmaya çalışılan yardım karşısında da muhalif olan şahsın adına ben bütün insanlıktan özür diliyorum.
  • bu adam, batının ahlaksızlığını değil ilmini almıştır*. imparatorluk sallantıdayken çar olur ve batıya gider. takma bir isimle seyahat edip, gemi yapımı, dişçilik, itfaiyecilik, çilingirlik ve daha başka konularda staj yapar. rusya'ya döndüğünde ülkeyi yeninden inşa etmeye başlar. halk yoksulluktan kırılırken avrupa takvimi'ne geçilince ülkede isyanlar çıkar. aristokratlar da sakalların kesilmesi emrini verdiği için çar'a karşı öfkelidirler. slav milliyetçileri bu adama bugün bile avrupa özentisi diye kıza dursun, ülkenin modernleşmesini, inşasını ve avrupa'ya entegrasyonunu kendisine borçludurlar. günümüzde, silikon vadisi'ni ziyaret eden, nato birliklerinin kızıl meydan'da geçit törenine katılmasına olanak sağlayan, dünya ticaret örgütü'ne girmek için çabalayan, iran'a yaptırıma destek veren putin bu adamı çok iyi okumuş olmalı. ikisinin düşünce yapısı da aynı: "köprüyü geçinceye kadar ayıya dayı diyeceksin."
  • silah üretimi için demir fabrikaları açtırmış istemeden de olsa tarım aletlerini de geliştirmiştir. gemiler yaptırıp köylüleri bu fabrikalarda çalıştırmış, bizzat kendisi de çalışmıştır. ticareti geliştirmek adına şehirlerin ortasından kanallar geçirmiştir. kendi seçtiği 12 kişiden oluşan senatoyu kurmuştur. oğlunun gözünün yaşına bakmayıp çinlilerin bile aklına gelmeyecek bir işkence aletlerine bağlayıp oğlunun ağzına tükürmüştür. kliseye siz çok oluyosunuz hemşerim demiş yetkilerini ellerinden almıştır. bilimler akademisini kuralım eğitim şart demiş şahsiyet aynı zamanda bu dil böyle zor oluyor deyip alfabeyi sadeleştirmiştir. şimdi efendim bu adama deli demeyeceğiz de kime diyeceğiz?

    sakal için aldığı paraların üzerindeki resim ise manidardır;
    http://lifeglobe.net/media/entry/1396/41.jpg
  • ruslarin etnik ben merkezci kafa yapilarina aykirilik etmis adamdir. rus halki kendini buyuk roma'nin devami, dunyanin koruyucusu ve essiz bir ulus olarak gorurdu bu yuzden uzun sure, avrupa 'nin ustunlugunu farkeden petro'nun avrupa'ya gidip elalemi ornek almasini kendilerine yediremediler. petro demir atolyesinde siradan bir isci gibi calisan eli nasirli bir cardi. serfi olsun soylusu olsun herkesi esek gibi devlete hizmet etmeye zorlayinca kendi oglu bile isyan etti. olumunden sonra reform icin cikardigi yasalarin cogu feshedildi. 2. katarina'yla beraber reformlar kaldigi yerden devam edebildi.
  • sözlükte yazar olanı homofobiktir. (bkz: ogün samast'ın dhkp-c'lilerden dayak yemesi/@deli petro)

    --- spoiler ---
    olm hasta misiniz siz, yoksa ibne mi?
    --- spoiler ---

    bu cümleyi kuran birinin, dövülmesine sevindiği ogün samast'tan zihniyet olarak hiçbir farkı kalmıyor.
  • batılılaşma politikalarını izleyip rusyayı büyük bir güç haline getirdi.batı teknolojisini halka tanıtmak için birçok batılı teknisyeni ülkesine getirdi.birçok rus gencini öğrenim görmesi için batı avrupaya gönderdi.yerleşim yerleri genişledi; burjuva sayısı ve nufuzu artmıştır.memurlarına batılılar gibi giynmelerini; kahve ve tütün içmeyi emretmiştir.
hesabın var mı? giriş yap