• cengiz aytmatovun yazdığı bir öykü
  • cengiz aytmatov'un aynı adlı romaından beyaz perdeye uyarlanan bir film. ancak filmin ismi "deniz kıyısında koşan köpek" olarak geçmektedir.
    yönetmen karen gevorkyan, oyuncular bayarto dambayev, aleksandr sassiko
  • her yeni babanın okuması gereken şaheser.

    --- spoiler ---

    evlat nasıl yetiştirilir, nasıl himaye edilir ve evladın yaşaması için gerektiğinde nasıl ölünür?
    ölümle bu denli barışık olmak ve hayatın sürmesi için gerektiğinde sessizce ölebilmek mümkün müdür yoksa sadece yazarın hayali dünyasında mı var böyle insanlar?

    --- spoiler ---

    bir kitap okurken gözleri dolabilir mi bir adamın? evet mümkünmüş, öğrendim.

    arayınca fark ettiğim ama vaktiyle izlemediğime şimdi pişman olduğum bir filmi de varmış, festivalde gösterilmiş, pegiy pyos, begushchiy kraem morya adıyla. türkçülerin baş tacı ettiği büyük bir kırgızın eserinden film çeken ermeni bir yönetmen. mutlaka bulup izlemeli.
  • yerdeniz serisinin 2.kitabı ataun mezarlarının son bölümünü andıran tasvirler içeren, deniz ve karanın savaşını andıran aytmatov şaheseri.
  • cengiz aytmatov'un ortalama yüz sayfalık uzun öyküsü. her aytmatov eseri gibi bu da kırgızların sözlü geleneğinden izler taşır.

    öykü, bir babanın küçük oğlunu geleneklere göre denize çıkarmasıyla başlar. nimet denizinde şartlarla ve kendileriyle ettikleri mücadele son derece akıcı bir biçimde anlatılır. öyle ki öyküde ne eksik vardır, ne de fazla.
  • cengiz aytmotov'un harika eserlerinden sadece biri. babanın evladı için o sessizce ölüşü ve susuzluk o kadar güzel betimlenmiş ki hikayeyi adeta yaşıyorsunuz...
    sonunda içinize bir yumru oturuyor, bir ah çekiyorsunuz...
  • kara ve denizin dünya var olduğundan beri savaşını anlatan, 3 yetişkin ve 1 çocuğun avlanma amacıyla çıktığı yolculuğu tasvir eden bir cengiz aytmatov öyküsü.
  • depresyondaki birisi okusa intihar eder muhtemelen. aytmatov tarafından yazılmış 100 sayfalık inanılmaz sürükleyici uzun öykü.
  • (bkz: çocukken okunmuş unutulmaz kitaplar)

    hala aklıma geldikçe susar, gider bir kova su içerim...

    yalnız bu kitabın bazı basımlarındaki kapak resmi, bende yayımcının hikayeyi bilmediği izlenimi uyandırıyor; deniz ve köpek resmi koymuşlar lan...
  • cengiz aytmatov ile tanışmama vesile olan ilk kitap.. kullandığı dili, yalınlığına rağmen çok sevdim, oldukça akıcı.. lakin tasvir eksiklikleri oldukça farkedilir geldi bana.. o dağı, nihivlerin yaşadığı o köyü, üç memeler’i çok daha güzel canlandırabilirdi gözlerde.. yine de duyguların tasviri anlamında oldukça başarılı.. kitabı okurken deli gibi susuyor, yine de içmek istemiyorsunuz..

    bir babanın yahut baba adayının muhakkak okuması gerektiğine inandığım bu roman, okurken aklıma yalnızca şu görseli getirdi..

    içinde çokça hayat dersi barındırıyor gerçekten..

    ışıklar içinde uyu sevgili aytmatov..
hesabın var mı? giriş yap