• kpss çalışırken beni delirten derstir.

    eskiden de bu kadar zor muydu bilmiyorum; ama yapım eki, çekim eki, eylemsi derken hepsi birbirine karıştı, çorba oldu. ne kadar okuyup test de çözsem unutuyorum. hele o iyelik ekleri, kipler falan korkunç.
  • (bkz: dil bilgisi) olarak düzeltilmesi gereken başlık.

    edit: düzeltilmiş, teşekkür ederim.
  • dil işçiliği yapıp üst matematik yeteneği de gerektiren soruları vardır.
  • bir soru cümlesinde hem birincil olarak soru, hem ikincil olarak bir yakarış, veryansın, öfke anlamı varsa, cümlenin sonuna önce "?", sonra "!" gelir.

    - ne yaptığını sanıyorsun sen?!

    bu hem bir soru cümlesi, hem de bir hesap sorma cümlesidir. hatta direkt olarak hesap sorma cümlesidir, ancak birincil anlamı sorudur. dolayısıyla öncelikle soru işareti, sonra ünlem işareti gelir.

    bildiğim kadarıyla dil bilgisinde "!?" şeklinde bir kullanım yoktur. yani kullanan vardır, ancak doğru bir kullanım olmadığını biliyorum.

    - ne yaptığını sanıyorsun sen!?

    bu doğru değil.
  • dil bilgisi olarak düzeltimlesi yanlış olan başlık.

    işi düzeltmekten çok bozmak olan yeni tdk'nın iyice saçmaladığının en net göstergelerinden biridir. arkadaşım bu yılların 'dilbilgisi' kelimesi ya. ilkokuldan beri tüm dilbilgisi kitaplarının üzerinde 'türkçe dilbilgisi' yazar. hangi akla hizmet, hangi derde deva bölüyorsunuz bu kelimeyi? yani bunu bölmek, bilgisayar sözcüğünü bölmekle aynı şey, anlatabiliyor muyum? zaten diline sahip çıkan ve saygı gösterenler tarafından referans alınan,ana yazım kılavuzu ve dil derneği
    yazım kılavuzu gibi saygın kaynaklara baktığınızda, kullanımının 'dilbilgisi' şeklinde olduğunu görüyorsunuz.
  • kafam iyice karıştı... senelerdir "ay, gün adları başına veya sonuna spesifik bir gün veya yıl almadığı sürece özel isim değildir, baş harfi büyük olmaz, sonuna gelen ek kesme işaretiyle ayrılmaz" diye biliyordum. şu an yabancı bir kaynaktan yaptığım türkçe çeviride adamlar ingilizce ay isimlerini büyük harfle yazmışlar. yav kardeşim bir karar verin; büyük mü, küçük mü?! hayır yani tdk'yı baz alalım diyeceğim, onların da bir dediği bir dediğini tutmuyor!
  • eskiden üniversite sınavında derece yapmış(yani tüm o kuralları hatmetmiş) bazı arkadaşlarım bile dil bilgisi yoksunu idi.

    öğrenmesi bu kadar zor olmamalı. hadi öğrendin, niye unutuyorsun. gayet gerekli bir şey bu.
  • şu -ki'yi ne zaman ayırması, zaman birleşik kullanması gerektiğini bilmeyen insanlar lütfen yazı yazmaktan vazgeçsinler la. rica ediyorum. başka şeyler yapsınlar... klarnete obuaya falan yoğunlaşsınlar... bakın son efendilik kırıntılarımla yazıyorum buraya. çünkü "orada ki", "şurada ki", "burada ki" diye yazdığınız yazının üstüne oturup gürül gürül sıçmak istiyorum artık. yeter lan! bi de kalkıp siyasi analiz kasıyor mal ayrı gayrı -kileri'yle. 23 nisan çocuğu oluveriyor gözümde kerli ferli adamlar... çiyaçi görüçün mü var çenin? analiç mi yaptın çen? ameyika mı yapıyoy bunnayı?

    türk insanı, bir tane dil bilip onu da doğru düzgün kullanamayan bi güruh beyler... çok da bi bok yapmasını beklemeyin... öyle iyileşme, yüzünü medeniyete dönme, kötü olanı iyiye çevirme falan... lan daha kendi dilini bile bilmeyen adam neyi neye çevirecek? götünü yatakta soldan sağa zor çevirir, ne medeniyeti? onlarca senedir duyduğu bildiği tek dili doğru düzgün kullanamayan, tarihini anlamayan, kıçının altındaki düzeltmesi gereken tek toprağın ağzına sıçan insanlardan ne bekleyeceksiniz? öyle harala gürele takılsın bunlar anca... neyse. yazık lan...
  • bilmeyeni ile huhatam* olmamayı tercih ettiğim günden beri mutluyum. konuştuğun dilin nasıl yazıldığını bilmemek kadar saçma sapan bir şey yok. öğrenin.. öğrenin..
hesabın var mı? giriş yap