• cogunlukla pili eskimesin diye, bazen de pili heder edildigi icin yapilan aktivite.. dizustu bilgisayar pili denen bataryalar ne kadar basit olursa olsun 1.3 megapiksellik cep telefonu fiyatlarina satildigi icin, 2. el degerini arttirmaya yarar.

    "ne anladik o zaman mobiliteden" diyecek portatif kullanicilardan cok, "desktop replacement" amacli dizustu kullanicilari icin gecerlidir. gerci havaalani, ali$veri$ merkezi gibi yerlerde de priz bulur, arayan. tercih meselesidir. onemli nokta: "alet elektrige takili, pil de full $arjda demekki $u anda pil kullanilmiyor" demek gecersizdir, pilin komple aletten cikartilmi$ olmasi gerekir. yoksa dolup dolup bo$alir o halde.
  • tavsiye edilen kullanim sekli aksi takdirde 15 dakikada pili biten bir dizustu bilgisayar sahibi olursunuz. bu da tasinabilirligin bilgisayari kucaginiza almaktan otesini kisitlayan bir olaydir. arabada, orda burda muzik calan, film izleyen, worms oynayan insanlara huzunlu gozlerle bakip, bir zamanlar benimkiyle de cimenlerde data odevi yapardim diyerek eski gunleri yad edersiniz.
  • bir de bu konuyla ilgili olarak, laptop pilsiz kullanıldığında değişen voltajı regüle edemeyip anakartı yakabilir gibi bir mit vardır, ne kadar doğrudur yanlıştır ayrı konu ama insanı tırstırır.
  • laptop bataryasinin belirli bir omru oldugundan dolayi ne kadar ise yarayacagi tartismali bir olaydir: oncelikle dogruluk payi yuksektir, surekli dolup bosalan bataryalar kullanilmayanlardan daha cabuk yipranmaktadir. bununla beraber, rafta bekleyen, kullanilmamis bataryalar bile zamanla kapasitelerini yitirmekteler (bu yuzden yedek laptop bataryasi alip stoklamak pek tavsiye edilmez). bataryanizi surekli cikarip disarida tutmakla fise takili birakmak arasindaki fark ise cok net degildir ve makineden makineye, pilden pile degisir...

    sonucta o kadar para verip aldiginiz laptopunuzu keyfini cikara cikara kullanmak en iyisidir, siz isteseniz de istemeseniz de batarya zamanla kotulesecektir cunku.
  • (epey bi aradim mamafih bulamadim)
    pilin omrunden yememek icin yapilan aktivite.
  • pilin ömründen yemek için yapılan aktivite. her pil gibi notebook pilinin de bir ömrü vardır ve bu süre zarfında kullanıcı tatmin edecek sürelerde hizmet verebilmesi için, sürekli boşaltılıp, sarj edilmesi gerekmektedir. eğer bilgisayarı pili çıkartılmış olsun ya da olmasın, güç adaptörü takılı vaziyette kullanırsanız; bir sene sonra elektriklerin kesildiği veya pile ihtiyaç duyulan herhangi bir anda, bir saat bile zor dayandığını görürsünüz. geçmiş olsun.
  • notebook/laptop denen aletler surekli prize takili halde kullanilmak uzere gelistirilmemistir.
    bunu pilleri ile aciklayabiliriz, ki ben onun yerine soyle aciklamayi uygun gordum: cep telefonunuzun pilini cikarip sarj aletine takip kullanin... olmuyor degil mi? o halde, pili uzerindeyken cep telefonunuzu sarja takili kullanin hep.. yine bi sacmalik var di mi? e, o zaman niye o laptop surekli 220'ye bagli.. hm?

    yani, durum su: o notebook/laptop'iniza taktiginiz sey guc adaptoru degil, sarj aleti*.

    [kotuleyene: sanirim sen laptop'ini surekli prizde kullaniyorsun ve bi kac ay icinde "yaa benimki 1 saat dayanmiyoooo!" diyeceksin. o olmadi, "elektrik gitti geldi, laptop geri gelmedi!" de diyebilirsin. misal verdim ben.]
  • teknosa'dan aldığınız yeni toshiba'nızın 3 kez servise gitmesine ve her seferinde değişmesine rağmen pili şarj tutmuyorsa zorunlu olarak yapacağınız aktivite. artık küçük hacimli bir desktop pc'niz var demektir.
  • desktop replacement olarak gecen notebooklarda yapildiginda daha bir anlamli olan aktivite.
  • elektrik kesilmelerinde binlerce küfür edeceğiniz aktivite. pilin ömrünü uzatayım derken kayıtta problem yaşanabilir.
hesabın var mı? giriş yap