• cevabı olmayan bir soru. ama belki şöyle diyebiliriz.

    doğru, yanlışı olmayandır.
  • en çok faydayı sağlayan şey doğrudur.
    descartes felsefelerini sever ve benimserim. özellikle 2 üstte ölümle ilgili verilen örnekleme üstünden ilerlemek isterim.

    en çok faydayı sağlayan şey doğrudur;

    altınızda bir araba var ve yol ileride ikiye ayrılıyor.
    yolun sağ tarafında 5 kişi sol tarafında da 50 kişi var. arabanızın freni patladı ve durmanızın iki yolu var, ya sağ tarafta olan 5 kişiye ya da solda bulunan 50 kişiye arabayı yöneltmeniz gerekiyor. muhtemel can kayıpları riskiniz %100
    hangi tarafa yönelmeyi seçerdiniz? descartes felsefesi gereği doğru olan seçip faydası veya en az düzeyde oluşturacağı zarar nedeniyle sağ tarafta bulunan 5 kişiye arabayı sürmektir. zaten sezgileriniz sizi bu seçime sürüklüyor.

    descartes tam olarak bunu savunuyor ama işi biraz daha kişiselleştirelim ve o sağ tarafta ki 5 kişiden birisi anneniz olsun. hala sağ tarafa gitmeyi düşünüyor musunuz? hiç sanmıyorum çünkü annenizin hayatı söz konusu.

    sola yöneldiniz ve 50 kişinin hayatını riske ederek annenizle birlikte 5 kişinin hayatını kurtardınız. bu sizce doğru mu?

    doğru nedir? genel mi yoksa bireysel mi?
  • benim düşüncelerim, karakterim.
  • doğru , aynada kendini görmektir.
  • doğruluk, bir ifadenin veya önermenin gerçeği doğru bir şekilde yansıttığı durumu ifade eder. doğruluğun; gerçeklikle uyum içinde olması, yanlışlık içermemesi veya gerçeğe uygun olması gerekir. felsefi bağlamda doğruluk, bir ifadenin gerçeği yansıtmasıyla ilgilidir; yani, ifade mantıksal olarak tutarlı ve doğrulanabilir olmalıdır. doğruluk, genellikle belirli bir durum, olay veya konuyla ilgili objektif gerçeklikle uyumlu olanı temsil eder. herhangi bir durumda doğruluk o bağlamda kabul edilen ölçütler veya standartlar doğrultusunda tanımlanabilir. doğruluk kavramı bilim, felsefe, matematik gibi farklı disiplinlerde farklı bakış açılarıyla ele alınabilir.
  • çoğaltmanın altın kuralıdır. eskiden her şey doğruydu. oysa şimdi yanlışlar da var. peki bu tanrı'nın birlik felsefesine aykırı değil mi? hani tanrı yanlış yapmazdı. keşke yanlış olmasaydı.
    sen satrançta bana bilerek yenilmedin okçu. ben bilerek sana yenildim.
  • doğru vicdanımızın sesidir
  • hangi doğru?
  • protagoras ahlakı: insan her şeyin ölçüsüdür. dolayısıyla doğrular ve yanlışlar insandan insana değişir.buna doğruların insandan insana değişmesinin yanı sıra yeri geldiğinde aynı kişide zamandan zamana dahi değişiğini söylemek mümkündür. hayatta her şey insan için dolayısı ile herkes iyilik fıtratı üzerinde yaratılmıştır fakat kimisinin duygusal çakraları açıktır.bu sebeple hataya karşı daha dirençlidir.kimi daha düşük bir haz eşiğine sahip olduğundan nefsine hakimiyeti çoktur.psikoloji,çevre,alınan eğitim gibi bir çok şey doğru ve yanlış alacağımız kararları seçimleri etkiler.fakat ne kadar analiz yapılırsa yapılsın hangi koşullar oluşursa oluşsun insanı ulaşabileceği en yüksek teknolojide dahi yapay zekadan ayıran tüm sayılı faktörler oluşsa dahi çıkacak olan sonucun aynı olmayacağıdır.yani ne zaman hangi kararı alacağımızın kesin bir açıklaması olamaz ve doğrunun ne olduğu konusunda en net konularda dahi kesin bir sonuca varmak mümkün değildir.
  • sadece ailenin öğrettiği doğrudur. aileden öğrenilen doğru gerçek doğrudur ama ailenin doğruları sorgulandığında toplumla çatışıyorsa işte o zaman sorun yaşanıyor.

    çok sevdiğim bir arkadaşım vastasıyla gelen bir dava vardı. yukardaki cümle birebir ağzımdan çıktığı için dosya kapandı. baba ve oğul at kesip yemek istiyorlar ve zabıta bunları yakalıyor. atı ellerinden alıyor, adamlar feryat figan itiraz ediyor.

    adamalar kazakistanlı, atı yemek için beslemişler. keserken zabıta oradan geçiyor ve atı ellerinden alıyor. adamların yediği ceza umurlarinda bile değil. adamalar memleket hasretini gidermek için yapıyor.

    bu durumda doğru nedir?
hesabın var mı? giriş yap