• aslında bebeklere bakarsak, nefes alırken karınlarının hareket ettiğini görürürüz. bu da onların diyafram nefesi aldıklarını gösterir. nedense büyüdükçe, stres, yanlış oturma ve başka bir takım nedenlerden dolayı bu diyafram nefesi yerini göğüs nefesine bırakır. nefesi sadece göğüse alıp vermek, ciğerlerin alt kısmında karbondiyoksit birikmesine sebep olur ve vucuda gidebileceğinden daha az hava (oksijen değil hava) gitmesine neden olur.
    doğru, yani vucuda daha yararlı nefes, alabilmek için önce diyaframa nefes almak gerekir. buna alışkın olmadığımız için başlarda biraz zor gelebilir. ancak rahat bir oturuşta, eğer bir çiçek kokladığımızı düşünürsek aldığımız hava direk diyaframı şişirir, daha sonra üst ciğerleri doldururuz ve en son omuzlara kadar nefes alırz. verirken de yine önce karın içe çekilir. yani önce diyaframdaki hava boşaltılır, sonra göğüs ve omuzlar düşerken butun havayı dışarı atarız. bu nefes tekniği hem beyne yeterli havayı göndererek stresten arınmamızı hem de daha iyi bir sindirim sistemine sahip olmamızı sağlar.
  • yasiyorsan dogru nefes aliyorsun demektir.
  • akıcı konuşmak için en gerekli şeylerden biridir. ileri derecedeki nefes alma bozuklukları nefesi ağızdan alıp burundan vermek veya ağızdan alıp ağızdan vermek 4-7 yaş arasındaki çocuklarda kekemeliğe neden olur. o çocuklar doğru nefes almadıklarından dolayı ömür boyu kekeme gibi konuşurlar.
  • doğru nefes alma çiçek koklar gibi olmalıdır.
  • akciger operasyonu sorasında, elime verilen toplu moplu bi alet vesile olmuştur dogru nefes almayı öğrenmeme. o aletin içindeki topları nefes yoluyla kaldırmak ve cigerleri açmaktı amaç. anestezinin etkisiyle mi yoksa tembellikten mi bilmiyorum unutuyordum nasıl yapılacagını da "sigara içer gibi" demişti doktorum kafama kocaman bir taş atarken laflarıyla. daha sonra taburcu oldum ve tembihlendim; "dogru nefes burundan alınır, agızdan verilir".

    ayrıca dogru nefes almak, panik atak nöbetlerinde hayli fayda sağlar hastaya.
  • doğru nefes almak baş dönmesi yapıyor. doğru nefes almak beş bilemedin on dakika sonra unutuluyor. bu nedenle pratik değil de ondan habire yanlış nefes alıyoruz diyebiliriz. bunların yanında doğru nefes almayı alışkanlık haline getirmeye çalışmak, gün içinde sık sık hatırlayarak doğru nefes alma alışkanlığını oturtmaya çalışmak da güzel etkiler yapıyor. uzun sürede iç organları, beyni oksijenle beslediği yetmiyormuş gibi sindirim sistemini doğru çalıştıramayanlar için de çok güzel nimetleri oluyor. alışkanlık haline getirilip sürekli bu şekilde nefes alındığında vücuttaki yağları da erittiğini söylemişlerdi ama bilimsel olarak bir karşılığı var mıdır bilmiyorum. doğru olma ihtimali vardır diye düşünmekteyim.
  • video izleyerek 5 dakikada öğrenebilirsiniz

    tanım : yaşam kalitenizi arttıracak olan eylemdir.
  • abdominal solunumdur. diyaframın yardımıyla, nefesle birlikte alttaki iç organların itilerek ciğerin aşağıya doğru genişlemesini sağlamakla mümkündür. dışarıdan bakıldığında hava karın boşluğuna doluyor gibi görünür. oysa ne alakası vardır. "karna nefes almak", "diyaframa nefes almak", vs... gibi deyimler yanlıştır. içini nefes almak suretiyle havayla doldurduğumuz tek organımız ciğerdir. aksi halde siz bir lastiksiniz ve hava kaçırıyorsunuz demektir.
  • doğru nefes alıp vermenin dört kuralı var.

    1. nefesi burundan alıp burundan vermek.
    2. nefesi sessiz alıp vermek.
    3. üst ve alt solunumu beraber çalıştırmak. (sadece göğüs yükselmemeli, karın da şişmeli.)
    4. mümkün olduğunca az sayıda nefes alıp vermek. (dünya sağlık örgütü'ne göre sağlıklı bir insanın dakikada aldığı nefes sayısı 9 ile 12 arasında olmalı.)

    kaynak: (bkz: selin yetimoğlu)nun (bkz: mutluluk faktörü) adlı kitabı. s.156-157
hesabın var mı? giriş yap