• - uyap sms bilgi sistemine e-devlet üzerinden üye olun*. adınızın geçtiği herhangi bir hukuki işlem size bildirilecek, araştırmanız için zamanınız olacaktır. kapıya yapıştırılan tebligat uçar gider görmeyebilirsiniz, muhtara bırakılır haberiniz olmaz vs.. dolandırıcının biri ilamsız takip yapar, siz de tebliği almış görünürsünüz ama itiraz hakkınız geçerse geçmiş olsundur artık. uğraşırsınız.

    - ptt'nin uets sistemine üye olun. 100 mb'a kadar ücretsiz, tebligat başına da 9 tl gibi bir ücret alıyorlar*. bu da yine size yapılacak tebligatlardan derhal bilgilenmiş olmanızı sağlayacak.

    - üzerinize kayıtlı gayrimenkul varsa hemen e-devlet üzerinden "işlem yapılamaz" şerhi koyun. böylece kimse sizden habersiz evinizi yurdunuzu kimseye satamaz. nasıl olduğu burada anlatılmış.

    - sözleşme imzaladığınızda mutlaka metnin son bittiği yerle boşluk bırakmayacak şekilde imza atın. hemen üstünü doldurabilirler, haberiniz olmaz. imzaladığınız her sözleşmenin mutlaka bir nüshasını alıp arşivleyin.

    - internet alışverişlerinizde sanal kart kullanmayı alışkanlık edinin. bazı bankaların sanal kartları, bazen harcama takibini zor hale getirebiliyor. bu durumda uygulama üzerinden ana kredi kartının izinlerini açıp kapayarak da kartı kullanabilirsiniz. kapatmayı sakın unutmayın ancak ilk tercih sanal kart olsun derim.

    - iş yaptıracağınız ustayla mümkün olduğunca whatsapp gibi uygulamalar üzerinden yazışın ki elinizde delil olsun. yaptıracağınız bir işin parasının tamamını asla önceden vermeyin. avanslara bölerek verilecek şekilde anlaşın. ödemlerini bankadan geçirmeye çalışın ve dekontlara ödemenin nedenini anlaşılır şekilde mutlaka yazın.

    - ilk entry'de yazılmış, listede bütünlük olsun diye buraya da ekliyorum: e-devlet üzerinden adınıza şirket kurulmasını, ortak veya yetkili yapılmayı engellemek için mutlaka kısıtlama yapın.

    - herhangi bir nedenle kimlik fotokopiniz alındığında kopya kimliğin üzerinden geçecek şekilde, ne amaçla verildiğini yazın(ör: 'x abonelik başvurusudur' gibi).

    - kargo poşetlerini açtıktan sonraki adres bilgilerinizin olduğu yerleri, adınızın geçtiği bilgilendirme notlarını, saklamayacağınız faturaları parça pinçik ederek çöpe atın.

    - senetle iş yapmayın. yaparsanız ödemesini yaparken mutlaka orijinal senedi alın. senedi elden alma durumunuz yoksa senet üzerindeki bedeli, senet üzerindeki alıcıya mutlaka bankadan yollayın ve açıklamaya mutlaka o senedin tarihini, no'sunu, senet dönemini yazın. firma dürüst olabilir ama bir anda iflas eder, haciz gelir bir şey olur. hesaplar karambole gider. eldeki senet sepet yeniden tahsile koyulur. ispat edemezseniz, ödediğiniz parayı faiziyle tekrar ödetirler. ayrıca senet, adamın kendi şirketi adınadır ama parayı şahsi hesabına isteyebilir. bundan da kaçının. şirket ve gerçek kişi, iki farklı kişidir. muhatap kimse ona ödeyin.

    - araç sattığınızda banka ve noter işbirliği ile yapılan güvenli araç alım-satım seçeneklerini kullanın. eğer ücretli olduğu için* kullanmak istemezseniz satış sözleşmesine imza atmadan evvel, size havale/eft ile gelen paranın dekontuna mutlaka bakın ve alıcının adı soyadıyla karşılaştırın. dekont açıklamasına bakın. satılan araçla ilgili bir açıklama olsun. bitmedi; yine imza atmadan önce, gelen parayı derhal vadeli veya vadesiz olarak açtığınız bir hesaba ekleyin. blokeli para gönderip satıştan sonra geri çekebildiklerini de duydum. bu şekilde, parayı kullanıp kullanamayacağınızı anlarsınız.

    - spor salonu gibi uzun üyeliklerin bedellerini mutlaka kredi kartıyla ödeyin. parayı alırlar ama iki gün sonra batıp kaybolabilirler, bu durumda bankaya başvurup charge-back işlemini yaptırır, hizmetini alamadığınız zamanın parasını geri alabilirsiniz.

    - gelen mesaj ve maildeki linklere balıklama atlamayın.

    - şüphelendiğiniz her türlü telefon görüşmesini direkt sonlandırın. karşı tarafa ayıp olacağını düşünmeyin.

    - e devlet üzerinden zaman zaman adınıza kayıtlı telefon hatlarını sorgulayın.

    - genel olarak şüphe edin. şüphe, çok şeyden korur.

    aklıma geldikçe ekleyeceğim.

    not: avukat değilim. yanlış bilgi vermişsem uyarınız lütfen, düzeltirim.
  • kısa yoldan zengin olmaya çalışmayın.
  • aç gözlü olmayacaksınız.. bu olayın %90 kısmını çözüyor
  • araba satışında 4 altın kural
    1) parayı almadan satışı vermeyin
    2) bankadan para transferinde parayı gönderen ve arabayı alan aynı kişi olsun
    3) saat 16 dan sonra işlem yapmayın
    4) olayın içinde bir hikaye varsa uzak durun
  • hayatın olağan bir akışı vardır arkadaşlar.
    her şeyin makul bir yolu, bir üslubu vardır.
    bu doğallığın dışına çıkan her tür durumu şüpheyle karşılamak yeterlidir.
    insanların dolandırılması çoğunlukla zaten hak etmedikleri bir şeyi elde etme çabaları sonucunda oluyor.
    sadece hak ettiklerinin peşinde olursan, hayatın olağan akışını kabullenirsen ve her şeyin makulüne eğilimli isen dolandırılman çok zor.
  • en son başımıza geleni anlatayım da buraya bakıp bilgilenen olur belki.bir yıl önce ortağım vefat etti.arabası pahalı bir arabaydı.bir ay sonra eşine bir telefon geliyor eşiniz arabası için yedek parça istemişti fatura kestik kredi kartı iptal olduğu için alamıyoruz,avukata verdik haciz gelecek evinize demişler,eşi beni aradı arayan numarayı aradım,olayı anlattılar dedim öderiz sorun değil.sonra aradılar iban attılar, üzüntülüyüz bu dünya da kimseye borçlu kalmasın diye parayı göndereceğiz,aradım numarayı dedim yeriniz nerde evrakları gelip alayım kanyon avm nin arkasında bir adresteyiz dediler,aaa yakın bana geleyim alayım dedim kıvırtmaya başladılar sonra da telefona çıkmadılar.geçen bir arkadaşım geldi karabük'den onun da eniştesi vefat etmiş bana anlattı rahmetli arabasını yaptırmış ödememiş parayı diye dedim icraya mı ? vermişler yerleri şurda mı ? evet dedi ver numarayı dedim aldım yanından aradım yine aynı insanlar.sonra birisine anlattım onların da başına gelmiş .ya nüfus müdürlüğün de birisi var ya da maliye de üzerine kayıtlı arabanın plakasına kadar söylüyorlar ve bunu çoğu insan da yemiştir.uyandırayım dedim.siz siz olun icra mahkemesine verseler dahi dosya numarasını alın sorgulayın
  • çok şükür hiç dolandırılmadım ama bence birçok kargoda ya da gelen postalarda adımız, telefonumuz, adresimiz vs. olduğu için bunları yok etmek bunlardan biridir. ben o etiketleri ya yırtarak çöpe atıyordum ya da kalın uçlu siyah bir keçe kalemle silip atıyordum. ama yeni bir ürün keşfettim, bir tane sivri akıllı bunun için icat yapmış: görsel

    herhangi bir belge ya da etiketin üstünde görünmesini istemediğiniz bilgilerin üstüne çiziktiriveriyorsunuz, her şey anında siliniyor. süper fikir.

    edit: video böyle çalışıyor.
  • bakın size çok basit bir yöntemden bahsedeceğim. google'a yazılan şeylerde ilk sıraya çıkan sitelerin güvenilir olduğu yanılgısı mevcut herkeste. dolandırıcılar seo ayarlarını optimize etmeyi ve profesyonel görünümlü site kurmayı başardı artık. sakın ola ilk sırada çıktı diye güvenmeyin siteye. mhrs randevu sisteminin bile aynısını kopyalamışlar. 1-2 tl randevu ücreti altında bilgilerinizi ele geçiriyorlar.

    örnek veriyorum, araba kiralamak istiyorsunuz. araba kiralama sitelerinin yarısı dolandırıcı sitesi. profesyonel bir site görünümü var hepsinde. numarasına ulaşın belgeleri bile profesyonelce hazırlamışlar. depozito gönderirseniz geçmiş olsun.
  • insanlara güvenmeyin.
    kimse sizin babanızın oğlu değil ki durduk yere iyiliğinizi istesin. hatta bazen babanızın oğlu da istemez. lan şaka maka babanız bile istemeyebilir!
  • her şeye şüpheyle yaklaşmaktır
    ve bir fırsat kaçırılmayacak kadar güzel görünüyorsa bunun altında bir puştluk mu var diye düşünmektir
    balıklama dalmamaktır
    ani kararlarla girdiğim her işten zarar ettim
    bu bana deneyim kazandırdı ama çok zaman ve para kaybettiğim oldu
hesabın var mı? giriş yap