• e-devlet üzerinden ortak/yetkili olunmasına karşı kısıtlama koyabilirsiniz. bu kısıt ile tc no ile sizi mersis üzerinden şirket ortağı ve yetkili gösteremezler.
  • kimse sizin kara kaşınıza kara gözünüze para vermez,
    bedava diye bir şey yoktur, bedava peynir fare kapanında olur,
    ucuz olsun derseniz daha pahalıya mal edersiniz,
    asker, polis sizden bir şey talep etmez,
    siz kimseden zeki degilsiniz, sizden daha zeki olanlar muhakkak vardır.
  • özellikle dijital pazarlama ve seo sektörü için konuşacak olursak:
    size mucize sunan kişilerden uzak durun; bu kişiler genellikle gerçek olmayan vaatlerle işverenin ağzını sulandırırlar. ucuz etin yahnisine pek meraklı olan bazı kişiler de bu insanlara hemen kanıverirler.

    warez ve cracked araçlara güvenmeyin: seo ve dijital pazarlama uzmanlarının sık sık ziyaret ettikleri çeşitli forumlarda dahi sizlere kırılmış / warez yazılım - servis satan insanlar var. dolar kuru ile ilgili konudan dijital pazarlama uzmanları ve seo'cular zorunlu olarak "elin oğlu yapmış coniye göre, uyar mı aliye veliye" mantası ile hareket ediyorlar. ancak üç kuruş ekmek parası için bu araçları "zorunlu" olarak alan insanların cebindeki paraya bile göz diken ucuz insanlar maalesef var.

    "ben bu olayı çözdüm"cüler: böyle birisi web sitesi tasarladığını söylüyordu ve son olarak "google'a rakip" bir arama motoru yapacağından söz ediyordu. adamın ingilizcesi yok, birkaç ayak oyunu öğrenmiş geliyor tatava yapıyor. ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz! bu kişilerden uzak durun ve bir siteniz varsa bu kişilerle karşılaştığınızda kaçın... bu arada google algoritması ile ilgili kritik bilgilerin bile google'da sadece birkaç kişi tarafından bilindiğini unutmayın.

    ölücü tayfa: bunlar karakter ve tip olarak "instant sinyalci" olarak bilinen tiplere çok benziyorlar. daha geçen günlerden birinde uluslararası bir markanın ardına "europe" eklemiş birinin "sitemizi yeniliyoruz" ayağına beni savuşturduğuna şahit oldum. mesele tahmin ettiğiniz gibi, emeğime karşılık istediğim ücret. "bizim yiğen" yaparcı olarak da andığımız bu kişiler sizin de para kazanmadığınız ihtimaline dayanarak işi yokuşa sürerler ve sizin ölü rakamlarla mucizeler yaratmanızı beklerler. ölü fiyatlarla çalışan bir seo uzmanı veya dijital pazarlama uzmanı ile karşılaşırsanız da mutlaka kaçmanızı tavsiye ederim.
  • - uyap sms bilgi sistemine e-devlet üzerinden üye olun*. adınızın geçtiği herhangi bir hukuki işlem size bildirilecek, araştırmanız için zamanınız olacaktır. kapıya yapıştırılan tebligat uçar gider görmeyebilirsiniz, muhtara bırakılır haberiniz olmaz vs.. dolandırıcının biri ilamsız takip yapar, siz de tebliği almış görünürsünüz ama itiraz hakkınız geçerse geçmiş olsundur artık. uğraşırsınız.

    - ptt'nin uets sistemine üye olun. 100 mb'a kadar ücretsiz, tebligat başına da 9 tl gibi bir ücret alıyorlar*. bu da yine size yapılacak tebligatlardan derhal bilgilenmiş olmanızı sağlayacak.

    - üzerinize kayıtlı gayrimenkul varsa hemen e-devlet üzerinden "işlem yapılamaz" şerhi koyun. böylece kimse sizden habersiz evinizi yurdunuzu kimseye satamaz. nasıl olduğu burada anlatılmış.

    - sözleşme imzaladığınızda mutlaka metnin son bittiği yerle boşluk bırakmayacak şekilde imza atın. hemen üstünü doldurabilirler, haberiniz olmaz. imzaladığınız her sözleşmenin mutlaka bir nüshasını alıp arşivleyin.

    - internet alışverişlerinizde sanal kart kullanmayı alışkanlık edinin. bazı bankaların sanal kartları, bazen harcama takibini zor hale getirebiliyor. bu durumda uygulama üzerinden ana kredi kartının izinlerini açıp kapayarak da kartı kullanabilirsiniz. kapatmayı sakın unutmayın ancak ilk tercih sanal kart olsun derim.

    - iş yaptıracağınız ustayla mümkün olduğunca whatsapp gibi uygulamalar üzerinden yazışın ki elinizde delil olsun. yaptıracağınız bir işin parasının tamamını asla önceden vermeyin. avanslara bölerek verilecek şekilde anlaşın. ödemlerini bankadan geçirmeye çalışın ve dekontlara ödemenin nedenini anlaşılır şekilde mutlaka yazın.

    - ilk entry'de yazılmış, listede bütünlük olsun diye buraya da ekliyorum: e-devlet üzerinden adınıza şirket kurulmasını, ortak veya yetkili yapılmayı engellemek için mutlaka kısıtlama yapın.

    - herhangi bir nedenle kimlik fotokopiniz alındığında kopya kimliğin üzerinden geçecek şekilde, ne amaçla verildiğini yazın(ör: 'x abonelik başvurusudur' gibi).

    - kargo poşetlerini açtıktan sonraki adres bilgilerinizin olduğu yerleri, adınızın geçtiği bilgilendirme notlarını, saklamayacağınız faturaları parça pinçik ederek çöpe atın.

    - senetle iş yapmayın. yaparsanız ödemesini yaparken mutlaka orijinal senedi alın. senedi elden alma durumunuz yoksa senet üzerindeki bedeli, senet üzerindeki alıcıya mutlaka bankadan yollayın ve açıklamaya mutlaka o senedin tarihini, no'sunu, senet dönemini yazın. firma dürüst olabilir ama bir anda iflas eder, haciz gelir bir şey olur. hesaplar karambole gider. eldeki senet sepet yeniden tahsile koyulur. ispat edemezseniz, ödediğiniz parayı faiziyle tekrar ödetirler. ayrıca senet, adamın kendi şirketi adınadır ama parayı şahsi hesabına isteyebilir. bundan da kaçının. şirket ve gerçek kişi, iki farklı kişidir. muhatap kimse ona ödeyin.

    - araç sattığınızda banka ve noter işbirliği ile yapılan güvenli araç alım-satım seçeneklerini kullanın. eğer ücretli olduğu için* kullanmak istemezseniz satış sözleşmesine imza atmadan evvel, size havale/eft ile gelen paranın dekontuna mutlaka bakın ve alıcının adı soyadıyla karşılaştırın. dekont açıklamasına bakın. satılan araçla ilgili bir açıklama olsun. bitmedi; yine imza atmadan önce, gelen parayı derhal vadeli veya vadesiz olarak açtığınız bir hesaba ekleyin. blokeli para gönderip satıştan sonra geri çekebildiklerini de duydum. bu şekilde, parayı kullanıp kullanamayacağınızı anlarsınız.

    - spor salonu gibi uzun üyeliklerin bedellerini mutlaka kredi kartıyla ödeyin. parayı alırlar ama iki gün sonra batıp kaybolabilirler, bu durumda bankaya başvurup charge-back işlemini yaptırır, hizmetini alamadığınız zamanın parasını geri alabilirsiniz.

    - gelen mesaj ve maildeki linklere balıklama atlamayın.

    - şüphelendiğiniz her türlü telefon görüşmesini direkt sonlandırın. karşı tarafa ayıp olacağını düşünmeyin.

    - e devlet üzerinden zaman zaman adınıza kayıtlı telefon hatlarını sorgulayın.

    - genel olarak şüphe edin. şüphe, çok şeyden korur.

    aklıma geldikçe ekleyeceğim.

    not: avukat değilim. yanlış bilgi vermişsem uyarınız lütfen, düzeltirim.
  • beleş para gördüğünüz yere atlamayın
  • samimi olmadiginiz insanlarla iletisimi ve muhabbeti minimuma indirin.
    cok samimi bile olsaniz kimseye borc vermeyin, kimseden borc almayin.
    tanimadiginiz kisilerle telefonda konusmayin. tanimadiginiz numaralarin aramalarini acmayin. ulasmak isteyen mesaj atar, whatsapp'tan yazar.
    online alisverislerde sadece dusuk limitli sanal kart kullanin.
  • dolandırılamayacak kadar fakir olmak.
  • araba satışında 4 altın kural
    1) parayı almadan satışı vermeyin
    2) bankadan para transferinde parayı gönderen ve arabayı alan aynı kişi olsun
    3) saat 16 dan sonra işlem yapmayın
    4) olayın içinde bir hikaye varsa uzak durun
  • çok şükür hiç dolandırılmadım ama bence birçok kargoda ya da gelen postalarda adımız, telefonumuz, adresimiz vs. olduğu için bunları yok etmek bunlardan biridir. ben o etiketleri ya yırtarak çöpe atıyordum ya da kalın uçlu siyah bir keçe kalemle silip atıyordum. ama yeni bir ürün keşfettim, bir tane sivri akıllı bunun için icat yapmış: görsel

    herhangi bir belge ya da etiketin üstünde görünmesini istemediğiniz bilgilerin üstüne çiziktiriveriyorsunuz, her şey anında siliniyor. süper fikir.

    edit: video böyle çalışıyor.
  • araba hariç ikinci el bir şey almamak. ikinci el arabayı da otokoç, dod gibi kurumsal yerlerden almak.
hesabın var mı? giriş yap