• garip bir rota izleyecek olan metro inşaatı. 4 levent - seyrantepe - ayazağa şeklinde bir rota izleyecektir. bunun muhtemel sebebi askeriyenin altından metro geçirmek istememesi olabilir. yoksa 4 levent - maslak - ayazağa gibi bir rota istanbullular için çok daha faydalı olurdu kanaatindeyim.

    edit: belirlenen duraklar ise şu şekilde olacakmış 4.levent - oto sanayi - seyrantepe - ayazağa. bu durumda metro'nun her halükarda askeriyenin batısından dolaşacak olması muhtemeldir. 4.levent - oto sanayi - maslak - ayazağa olsaymış çok daha faydalı olabilecekken neden rotanın bu şekilde seçildiğinin kafamdaki cevapları şu şekildedir.

    1 askeriye izin vermedi
    2 metroların bakım ve onarımı için büyük bir arazi gerekiyor ve itü bu araziyi vermedi belediyeye. bu durumda belediye gıcık kaptı metroyu arkadan dolaştırıyor
    3 galatasaray stat yapacak hazır gelmişken oraya da uğrayalım mantığı
  • ayazağa'dan havaalanına kadar raylı sistemle gitmeyi mümkün kılacak ve 4.levent-taksim hattında çalışan bütün vagonlardaki hat çizgilerinin değişmesine -yine dümdüz ama daha uzun bir çizgi haline gelmesine- sebep olacak olan durum. bir ara metronun itü'nün içine kadar geleceği ama itü'nün güvenlik nedeniyle -itü de güvenliğinden ölmektedir bu arada- buna karşı çıktığı gibi dedikodular da vardı.
  • lego yapar gibi ulaşım ağı yapan büyükşehir belediyesinin bir başka atılımı. farz-ı misal, maslakta oturan bir şahıs eminönüne gitmek istiyor. maslak - ayazağa arasını otobüs/minibüsle alacak, ayazağa - taksim arasında metro*ya binecek, taksim - kabataş arasını bitmek üzere olan tek duraklık füniküler ile alacak, kabataş - eminönü yolunu ise çalışmaya başlamış olan hafif raylı sistem ile katedecek. 4 defa akbil basacak, 2 defası aktarma sayılacağından 2 tamlık ücret çekilecek akbilden.

    (bkz: ne desem bilemiyorum)
  • itü maslak kampüsü durağının, dünyada metroya binmek için yürünecek en uzun yollar listesi yapılırsa açık ara birinci olacağı kanaatindeyim. "taksim metrosu ile meydan arası çok uzak bir sürü merdiven iniyoruz" eleştirileri vardı eskiden ama artık bu sözler tarihe karışmıştır sanırım. maslak kampüsü durağından üniversiteye gitmek için yerin 10 km altına iniliyor sanki. projesi neye göre yapıldı, yer mi müsait değildi bilmiyorum ama insanların metroya zaman kazanmak için binildiği unutulmuş olmalı. yoksa bu kadar vakit kaybettirecek yol yapılmazdı metroya gitmek için.

    "bu işler batıda böyle değil" klişelerine girmek istemeden yapıyorum bu eleştiriyi... umarım yeni yapılacak metro durakları bu kadar uzun yol içermez.
  • durak listelerinin değişmesi ile yakında acılacak olması izlenimini vermiştir. yalnız durak listelerine eklenen yeni güzergahlar kesikli kesikli olduğundan bir aldatmaca da olabilir.
  • artık sadece istanbul metrosu (m2) olarak anılan metrodur.
  • iett'nin internet sitesinde ihale sürecinin devam ettiği söylenen, yapıldığı takdirde binlerce itü öğrencisi ve imkb çalışanının yaşamına yeni bir boyut kazandıracak olan taksim dördüncü levent metrosu uzantısı.
  • akbil sistemi hafızalı olduğu için aktarmalarda büyük ihtimalle ücret ödemiyeceğimiz metro sisteminin en kuzeydeki durağına uzatılan hattın adıdır.

    edit : büyükşehir belediyesi web sitesi bakın sistemi nasıl tanımlamış

    istanbul büyükşehir belediyesi, bir rüyayı daha gerçekleştiriyor. tüp geçit projesi ve kadıköy-kartal metrosu'nun ardından, yıllardır gündem olan istanbul metrosu'nun ayazağa'ya kadar uzatılması projesi de hayata geçiriliyor.

    4. levent-ayazağa metrosu'nun temeli, başbakan recep tayyip erdoğan, bazı bakanlar ve başkan dr. mimar kadir topbaş'ın da katılacağı bir törenle 12 mart cumartesi günü seyrantepe'de atılacak.

    istanbul'un ulaşım sorununu çözmek için dev yatırımlarını sürdüren büyükşehir belediyesi, trafik sorununun çözümü için öncelikle raylı toplu taşıma sistemlerinin yapımına ağırlık veriyor. 30 ayda tamamlanması planlanan 4. levent-ayazağa metrosu'nun inşaat aşaması 80 milyon dolar, elektromekanik aşaması ise 100 milyon dolara malolacak.

    toplam hat boyu 3 bin 145 metre (çift tünel) olan 4. levent-ayazağa metrosu'nda; sanayi mahallesi, ve ayazağa'da olmak üzere 2 adet istasyon yer alacak. ancak, seyrantepe'de ilave bir istasyon daha planlanıyor. inşaatta 200 bin metreküp beton ve şarkrit dökülecek, 436 bin metreküp tünel kazısı yapılacak ile 237 bin metreküp dolgu yapılacak ve 16 bin 500 ton demir kullanılacak.

    metrosu inşaatının ana hat tünelleri 4. levent sanayi mahallesi girişinden başlayarak, istanbul teknik üniversitesi girişindeki ayazağa atlı spor kulübü'nde son buluyor. depo sahası seyrantepe polis lojmanları'nın güneyindeki vadide 60 bin metrekarelik bir alanın düzenlemesi ile oluşturulacak. depo sahası ile ana hattın birleşimi 4 adet bağlantı tüneliyle sağlanacak.
hesabın var mı? giriş yap