• bilinmesi gereken bir adaptır. bu adabı bilmediğiniz takdirde, mailizin çokça kişiye gösterilip dalga geçilen kişi haline dönüşmeniz işten bile değildir.
  • herkes için geçerli olmalıdır.

    (*) öğrencinize mail atarken azıcık özen gösterirseniz ölmezsiniz. evet öğrenciye cevap atmakla büyük bir alkış hak ediyorsunuz. doğru o çok değerli vaktinizi bize ayırdınız. ama bunlar chat yapar gibi yazmanızın bahanesi olamaz.
    ne profesörler gördüm "kusura bakma anca ilgilenebiliyorum" ile başlayan mail atan ne asistanlar gördüm "pzrtesi bi odama uğra" yazan...
  • uluslararası yazışıyorsanız;

    - passive voice ın önemini bilin gücüne de inanın.
    - "devreye alma sürecinin zamanında ve başarıyla tamamlanabilmesi adına aşağıdaki techizatların ivedilikle tarafımıza ulaştırılması gerekmektedir" ifadesi ile "aşağıdaki techizatları derhal gönderin lütfen" ifadeleri arasındaki farkı hem türkçe hem ingilizce olarak bilin. üçüncü dereceden alt yükleniciyken konsorsiyum liderine emir kipiyle mail döşerseniz yazdığınız son mail olabilir. cümleye lütfen eklemek cümlenin kipini değiştirmez.
    - karşınızdakiyle resmiyet derecenize göre sincerely yours, kind regards, best regards ya da regards tan uygun olanı ile maili sona erdirin.
  • (bkz: netiquette)
  • allahınızı severseniz mailin gövdesini boş bırakıp da konu alanına içeriği "selam, geçen günkü toplantının notlarını tutan arkadaş bana dönebilir mi???" tarzında yazıp göndermeyin. outlook bile uyarıyor "mail gövdesine bir şey yazmadın, emin misin" diye.
  • projenizdeki karıncanın attığı adımdan haberdar edercesine her detayı üstünüze ve karşıdakinin üstüne cc'lemek zorunda değilsiniz. yöneticiniz kontrol manyağı değilse bunu kendisi de istemeyecektir zaten.
    aksini gerektiren bir durum yok ise benim önerim, sizin sorumluluğunuzda ilerleyen bir süreç varsa kilometre taşlarında patrona cc'leyin. kendisi gerekli görürse mailin geçmişine inebilir ve geçmişi inceleyebilir zaten.
    hangi durumda ve kimlerin cc'ye alınacağı patrona, şirkete, karşı tarafa ve sürece göre değişkenlik gösterir. iyi tahlil edin.
  • tez hocanıza veya bölümünüzdeki hocaya yazacağınız emaillerde şu kalıp genellikle geçerli olabilir;

    sayın hocam,

    <derdini anlat burada kibar bir uslupla. mümkünse uzun olmasın. eğer tezinle ilgili konuşcaksan, madde madde yazmak daha makul olur.>

    saygılarımla,
    ilk isim
  • yaşça sizden büyük kişilere mail yazarken (genelde hocalara) sadece konuya şak diye girmeyeyim biraz kibarlık yapayım bare önce halini hatrını sorayım diye cevap alamayacağınızı bile bile nasılsınız demek.
    merhaba x hocam;

    nasılsınız?

    yazmak. o nasılsınıza ben hiçbir zaman cevap alamadım.
  • bey, hanım gibi uzantılar büyük harfle başlar. dezenformasyon yapmayalım lütfen.

    http://www.tdk.gov.tr/…ion=com_content&id=183:buyuk
  • subject kısmına mailin içeriğiyle alakalı bir kaç kelime yazılmalı.
    örneğin, acil bir talep ise, onu oraya yazacaksın, karşındaki acil bir talep olduğunu ilk bakışta görsün.
    bir projenin son durumu ile alakalı ise, proje xyz'nin son durumu diye belirteceksin.

    sonra, bir kişiyi sadece pasif olarak bilgilendirmek istiyorsan, örneğin yöneticini, onu "to" kısmına yazma, "cc" kısmına yaz. ha eğer birisinin tepki vermesini istiyorsan, onu da "cc" kısmına koyma, "to" kısmına koy. bir de mail içinde kimden ne istediğini açıkca belirt. eğer birden fazla kişiye mail yazarken kimden, ne zamana kadar, ne istediğini açık ve net yazmazsan, çok beklersin.

    ona göre.
hesabın var mı? giriş yap