• akp'yi iktidardan defetmek.
  • doğu bölgesinin ihtiyacı olmayan tavsiyelerdir.
  • önce bugün gelen faturamı koyayım ki söylediklerim daha inandırıcı olsun, yaptıklarımı can kulağıyla dinleyin,
    http://i.hizliresim.com/veqrzz.jpg

    birinci dikkat edilecek husus vampir elektrik denilen tüketimi yok etmek. yani elektronik eşyaları bekleme modunda tutmayın. bu öyle az bir tüketime yol açmıyor. 24 saat bekleme modunda duran bir tv neredeyse 1 saat çalışmış gibi elektrik tüketiyor. düğmeli prizler bu anlamda iş görüyor.

    buzdolabını çok doldurmayın. altı şişe sodayı bir günde içecek değilsiniz. bir şişeyi koyun diğerleri dışarıda beklesin. dolaptaki sodayı içtikten sonra yerine yeni bir tane koyun. dolabın dolu olması demek yiyecek içeceklerin soğuk kalabilmesi için buzdolabının daha fazla çalışması demek.

    lambalar, mutlaka tasarruflu özellikle led lambalar ile değiştirilmeli. ayrıca elbette gereksiz lambaya dikkat. salonda otururken antrenin lambasının yanıyor olmasına gerek var mı? bu nasıl bir çılgınlık.

    elektiriğe bağlı ise ısıtıcılara dikkat. kışın kazak, patik bunlar iyidir.

    bulaşık makinesi bende 65 ve 50 derece olarak iki ayara sahip. 50'de yıkıyorum.

    çamaşır makinesi, kurutucu tam devirli çalışması gerekiyor mu? 1000-1200 devirde kurutmak yerine 400 devir yapın. kalan kurumayı güneş halleder!

    akıllı sayaç mevcutsa ütü, çamaşır, bulaşık hepsini saat 22'den sonra yapın. bu yüzden elli tasarruf demek ki daha öncesinde kullanım da pahalı bir tüketim demek.

    su ısıtıcı, bunlar da önemli, bir bardak kahve için bir litre su ısıtmaya gerek var mı? ya da çay keyfi sırasında iki saat boyunca ısıtıcı çalışır mı? al çayını kapat ocağı, sonra ikinci bardakta yine aç on saniye su ısınsın iç.

    afiyet olsun...
  • faturayı "bu milletin a. koyacaz"ların düzenlediği sürece düşmeyecek faturadır. ütüyü götümüze soksak da, evdeki elektrik tesisatını komple söksek de o fatura her aboneye girecek.

    kuruluş amacı milleti soyup soğana çevirmek olan bir zihniyet o parayı bizden alacaktır.
  • akıllı sayaç kullanmak suretiyle, kullanacağınız aletlerden ödün vermeden faturanızı düşürebileceğiniz bir yöntemdir. yalnız akıllı sayacı akıllı şekilde kullanmak lazım. 3 ayrı tarife vardır.
    1- 06:00-17:00 bu saatlerde kullandığınız elektriğin birim bedeli akıllı tarife kullanmayan bir aboneden bile daha ucuzdur. bu saatlerde sıradan abonelerden daha ucuza elektrik kullanmanın keyfine varabilirsiniz. haftaiçi zaten evde olmazsınız bu saatlerde. haftasonu da normal yaşantınıza devam edersiniz.

    2-17:00-22:00 bu saatler arasında kullanılan elektrik bedeli normal abonelerden daha pahalıdır. bu saatlerde tam bir elektrik disiplini uygulanmalıdır. kesinlikle ütü, çamaşır, bulaşık ve kurutma makineleri çalıştırılmamalı, tüketime dikkat edilmelidir.

    3-22:00-06:00 bu saatler arasında normal abonelerden ve saat 17:00-22:00 saatleri arasında olan tutardan yaklaşık 1/3 oranında ucuz kullanırsınız elektriği. çamaşır, bulaşık ve kurutma makineleri, ütü bu saatlerde kullanılmalıdır.

    benim çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi zaman ayarlı. ya gece 10 da çalıştırıyorum ya da kurup, saat sabah 5-6 gibi bitecek şekilde ayarlıyorum. 2 adet de zaman ayarlı prizim var. örneğin kışın saat 22 de yatarken kombiyi kapatıp 2 adet elektrikli radyatör ve elektrikli battaniye kullanıyorum. apartmanımda tarifeden memnun kalmayanlar ve tarifesiz kullanıma geçenlerden yaklaşık %20 daha az para ödüyorum. ne kadar ışık söndürüp, fişleri prizden çıkartsalarda benim tasarrufum karşısında deve de kulak. üstelik kombim daha az çalışıyor. doğal gaz da daha az ödedim. her gün 8 saat doğalgaz kullanımım az oldu. elektrikli radyatör kullandığım için kombi, bir sonraki açılışta çok yoğun çalışmadı. ki kombinin kapatılmaması gerektiğine çok inanmıyorum. ben günde 8 er saat kapattığımda yine diğer komşularıma nazaran %30-40 az gaz parası verdim.

    ha 17-22 saatleri arasında ütü yapmadık mı, makine çalıştırmadık mı, elektrikli fırında pasta-börek-çörek pişirmedik mi? hepsini yaptık ama kullanımı olabildiğince kısıtladık.

    akıllı sayaç, puantlı tarife ve akıllı kullanımla yukarıda başkaları tarafından verilen önerilerin tamamından en az %20 daha az fatura ödenecektir. kışın bu oran daha da artar. üstelik ne ısınmanızdan, ne çamaşır, bulaşık veya diğer keyfi şeylerden uzaklaşmadan.
  • kimi abartılı kimi şart öneriler,

    malzemeler:
    akıllı sayaç
    açma kapatma şarteli olan çoklu prizler
    sıcak su torbası
    kalın yorganlar
    termos
    en ucuzundan raf
    çöp torbası
    köpük ya da şerit sünger

    tarif:
    -elektrik hangi saatlerde ucuzsa o saatlerde çamaşır bulaşık yıkıyoruz.

    -çöp torbasına bilumum ısıtıcıları (ufo, fan, kettle-özellikle de masum görünen o kettleı) atıyoruz.

    -iyice abartmak isterseniz, biz geçen kışı bu şekilde geçirmiştik (lokasyon:ankara), buzdolabını komple servis dışı yapıp balkona bir raf koyuyoruz. bozulması muhtemel değerli yiyeceğimiz ya da donmuş ürünümüz yoksa meyvemizi sebzemizi sucuğumuzu yumurtamızı tenceremizi hop dışarı, rafa çıkarıyoruz. güneşin öğle vakti ne taraftan geleceğini hesap edip doğrudan güneş ışığı alımını engelliyoruz.

    -elektrikli ısıtıcılarımızı attığımıza göre geceleri suyumuzu kaynatıp, sıcak su torbamıza doldurup, yatmadan önce pijamamızla beraber yorganın altına koyuyoruz. sabah, on liralık bir sıcak su torbasının hala sıcak kalıp gece bizi süper bi şekilde ısıttığını görüp şaşırıyor ve mutlu oluyoruz. ya da sürekli sevgilimizi davet ediyoruz.

    -kapıların altında, pencerelerin yanlarına, etrafına köpük/sünger çekiyoruz. gerçekten çok farkettiriyor, özellikle pimapen tadında değil de eski tipse kapı pencere.

    -kahve vs. için sıcak su lazım olduğunda suyumuzu bir kere kaynatıp kalanı termosa aktarıyoruz. iki kahve arasındaki vakit uzasa, su ılıklaşsa bile onu tekrar ısıtmak çok daha az enerji harcayacağımız için yine kardayız.

    -tüm aydınlatmayı tasarruflu florasanla yapıyoruz. mumları seviyoruz hayatımıza alıyoruz.

    -elektronik aletlerimizi ya da şarj aletlerini sürekli prize takılı bırakmıyoruz. hem zaten aletlere yazık lan. bir şeyi şarjı bitmeden, bık bık ötmeden şarj etmiyoruz. hatta mümkünse işte/okulda şarj ediyoruz. şarj aletlerini prizde bırakma huyumuz varsa da işimiz bitince hop, kapatma düğmesine basıp prizi kapatıveriyoruz. televizyon/decoder vs takılı olan çoklu prizimizi de aynı şekilde.

    -saç kurutma makinesi ve traş makinesini mümkün mertebe kısa kullanıyoruz. elektrikli küçük ev aletlerini de.

    böyle bir şeyler işte. özellikle dandik buzdolabımızdan, dandik kettleımızdan, dandik ufomuzdan ve ampullerimizden kurtulunca biz geçen kış elektrik faturasını 30dan fazla görmedik. (minimum) üç kişilik öğrenci evinden bahsediyoruz.

    edit: ha bi de, her gece yatmadan, bu hale gelmemizi sağlayan büyüklerimize en içten dualarımızı ediyoruz.
  • 7 yıldır tek başına elektrik faturası ödeyen aletronik meraklısı bir erkek birey olarak biraz uzun bir makale doldurdum, sonra özet geçmeye karar verdim.

    - açık bilgisayar bırakmayın. hiç az buz değil öyle tüketimi, hele masaüstü ise. 150tl olan faturanın bilgisayar kapanınca 70tl geldiğini görüp ağlarsınız.

    - mümkün olduğunca kettle kullanmayın. az buz bir canavar değil o arkadaşlar.

    - ev aydınlatmasını %100 led'e geçirin. ilk yatırım maliyeti acıtır gibi olsa da, aynı evde 2-3 sene kalmayı düşünüyorsanız (ki kiracıysanız bile alır götürürsünüz, ledler çok uzun ömürlü) çok rahat amorti edeceklerdir.

    - benim için çok kritik bir konu, zira eski evi yalıtımsız ötesi olan ve sıcağa karşı hiç tahammülü olmayan bir insanım.. mitsubishi electric, toshiba, daikin gibi klimalar alın.. babamın dedemin hatırına hayrat dikersiniz.

    - akşamları loş ışığa kendinizi alıştırın. bu hem kolay uyumanızı sağlar, hem de zaten alışılabilir bir durumdur ilk başlarda "karanlık burası yaa" deseniz bile, hem de getirisi de güzel olacaktır.

    - son gömleğinizi ütünün fişini çektikten sonra rahatça ütüleyebilirsiniz. sonuncuya gelince başlamadan önce çekin ütüyü fişten bitsin gitsin.

    - evinde iki adet buzdolabı olan bir insanım. çok çok ölümcül bir fark yok onu söyleyebilirim. geçen ay 42tl fatura geldi mesela, ama genelde bunun üzerindeyim 60tl seviyelerinde.

    - son bir kaç günde evde çalışmanın verdiği bir angutluktan olsa gerek çok tost yapan biri oldum, aklıma geldi. hala varsa eğer ocakta gazın üstünde tost yapan makineler var, makine değil de artık işte zerzevat, küçükken anam babam kullanırdı. onlar da fark ettirecektir.
    (evet varmış) ayrıca elektrikli tost makinası kullanıyorsanız, ütüdeki kural burada da geçerli. tost tam istediğiniz kıvama gelmeden bir kaç dakika önce kapatabilirsiniz makinayı. koca metal levha, zart diye soğumaz.

    - turbo fırın kullanıyorsanız pişirme sırasında mümkün olduğunca açmayın kapağını. yine ütü ve tost makinası gibi burada da erken kapatmayı uygulayın. fırınlar kapağını açmazsanız çok uzun süre sıcaklığı muhafaza ediyorlar.

    - kahve ve çay makinelerinizi de ütü gibi sonlara yaklaşınca kapatın. kahve makinanız mesela karafı sıcak tutmak için altta sürekli bir ısıtıcı çalıştırıyor. hatta mümkünse termoslu karafı olan bir makina alın, muadil makinalarda 50tl gibi bir fark vardı en son, değecektir. kahve makinası 5-6 seneden aşağı kullanılan bir şey değil.

    - bir de "ulan bu kadar fiyat farkı var çıkmaz bu" diye ölümcül hataların yapıldığı beyaz eşya alımında dikkatli olun. a+ ile a+++ arasında çok önemli bir fark olmayabilir, lakin b ve c sınıfı ürün de satılıyor hala, aman diyeyim. hani aldığım en kötü beyaz eşyam bile halen 2009'dan beri çalışıyor maşallah, 7 yıl. 7 yılda harcayacağı elektriğin hesabını yapmıyor kimse, yılda şu kadar falan diye geçiştiriyorlar. çok doğru bir hesaplama değil. üstüne doğaya olan saygımızı da eklememiz lazım ayrıca.

    - sooon olarak =) annem gibi güya tutumlu yaşayan ama hala 2002 model plazma televizyon kullanan biriyseniz yapmayın bunun. cüncük kadar saat izliyor olsanız da yapmayın. yani sapa sağlam televizyonu çöpe atın yenisini alın demiyorum ama, ufukta bir yatırım varsa dikkat edin alacağınıza.

    allah için kısa oldu he..
  • kullanıma bağlı olarak ketılın yerine suyu çaydanlıkta kaynatmak faturayı yarı yarıya azaltabilir. bilhassa bu ketıl eskilerden kalma bişeyse.

    son zamanlarda 2 kişi 105-110 lira arası elektrik faturasından rahatsız olmaya başlayınca evdeki herşeyi kapatıp tek tek hangisinin en çok yaktığını tespit etmeye giriştik. birimiz elektrik sayacının başında diğeri de evde elektrik tüketen araçları tek tek açıp durdu. ampuller 30 saniyenin üzerinde, televizyon 20 saniyede, masaüstü bilgisayar ise 15 saniyede sayacı bir birim ilerletirken ketıl ise saniyede 3-4 birim ilerletti. zaten son birkaç aydır kullanıyorduk ketılı ondan da vazgeçtik. bunu müteakip faturayı 57tl'ye indirmeyi başardık.

    edit: bi sonraki fatura da 59tl geldi
  • ayrık otunun sadece toprak üstünde kalan tarafını kopartıp bir daha çıkmamasını beklemek gibidir. asıl yapılması gereken; köküyle birlikte topraktan çıkartıp atmaktır.
    yani bu zamlara neyin ve nasıl neden olduğunu anlamaktır ki herkes biliyor zaten. berbat bir ekonomik politika ile devleti yönetip, düşülen bu dar boğazdan kurtulmak için zamlardan medet uman insanlardan kurtulmaktır velhasıl.
  • faturayı aldıktan sonra pencereden dışarı uzatıp boşluğa bırakmak. nere düşürüyon allasen. bugün düşürsen yarın %20 zam gelir, kalırsın çik gibi.
hesabın var mı? giriş yap