• - eritildiğinde veya çözelti halindeyken elektriği ileten bileşiklere denir.

    - bütün iyonik bileşikler birer elektrolittir. örneğin yemek tuzu
  • (bkz: electrolite)
  • gitarda özgür, bas gitarda metin (tezcan gruptan ayrılmıştır), davul ve mixer-masteringde musti'den oluşan uludağ üniversitesi çıkışlı brit pop grubu. yeni şarkıları (aşk bizi ısırıyorken, boşvermek lazım,vs...) su anda ada müzikte dinleniyor...
  • neon adiyla, yeni tadiyla,
    27 nisan aksami indigo da yeniden canlaniyor.
  • grubun eski solist i murat akyol anlasilan hala bos durmuyor birseyler yapiyor sarkilarin taslak kayitlari (ki kalite, evde kayit edilmis olmasina ragmen fena degil) internette bulunuyor. dinlemek isteyen varsa http://www.myspace.com/muratakyol burdan ulasabilir. sarkilar taslak halinde olmasina ragmen gayet iyi.

    neon un parcalarina da ayni sekilde http://www.myspace.com/neonistanbul adresinden ulasilabilir.
  • powerade, gatorade gibi içecekler "katyonik protein" bulundurduklarından elektrolit içeceklerdir.
  • vücudun ihtiyaç duyduğu hücre içi ve dışı sıvısındaki madensel iyonlar.
  • sporcular için su ve elektrolit dengesi ve önemine yönelik bir yazıyı şurada bulmak mümkün:

    http://kosugazetesi.com/…/su-ve-elektrolit-dengesi/
  • elektrolit ve suyun geri dönüşümü:

    kan plazmasındaki tüm elektrolitler ve diğer düşük moleküler ağırlıklı maddeler, niceliksel olarak glumerular filtrata girerler. daha sonra, çoğu enerji bağımlı olan seçici yeniden emilim işlemleri ile idrardan çıkarılırlar. sadece su, klor iyonları ve üre pasif olarak taşınır. geri emilim miktarı, idrarda kalan ve bu nedenle atılan çeşitli maddelerin miktarını belirler.
    primer filtratta bulunan kalsiyum ve fosfat iyonlarının hemen hepsi yeniden emilir. bu işlem, atp şeklinde enerji gerektirir. kalsiyum iyonlarının yeniden emilim miktarları, %99'dan yüksektir.; fosfat için, % 80-90 kadardır. bu iki elektrolitin yeniden emilimi, üç farklı hormon olan paratirin, kalsitonin ve kalsitrolün birlikte davranması ile düzenlenir.
    paratiroid bezi tarafından üretilen bir peptid olan paratirin (parathormon, pth), böbreklerdeki kalsiyum emilimini stimüle eder ve aynı zamanda fosfatın rezorpsiyonunu inhibe eder. ayrıca, paratirin bağırsaktan kalsiyum emilimini ve kemiklerden salınımını teşvik eder. yüksek paratirin seviyelerinin toplam etkisi, bu nedenle plazma kalsiyum seviyesinde artış ve plazma fosfat seviyesinde düşüştür.
    tiroid bezinin c hücrelerinde üretilen bir peptid olan kalsitonin, hem kalsiyum hem de fosfatın yeniden emilimini inhibe eder. sonuçta iki iyonun da plazma seviyesinde düşüş olur. kalsiyum emilimi açısından, kalsitonin paratirinin bir antagonistidir.
    böbreklerde oluşan steroid hormon kalsitriol, hem kalsiyum hem de fosfat iyonlarının reabsorbsiyonunu arttırır.

    sodyum iyonlar. tübül hücrelerinin diğer bir önemli fonksiyonu, glomerüler filtrattan na+2'nin geri emilimidir. bu, filtre edilen miktarın % 97'sinden fazlasının yeniden emildiği çok etkili bir işlemdir. steroid hormon aldesteron, na+2 tutulumunu uyarırken, kalbin atriumundan bir hormon olan atrial natriüretik peptid (anp) bunu inhibe eder. her iki hormon da muhtemelen böbreklerin distal tübüllerinde ve toplayıcı kanallarında kan plazmasında bitişik yüzeyde bulunan na+/k+-atpaz'ı etkiler. enzim, k+'ya karşılık olarak idrardan na+ iyonlarını tekrar plazmaya geri pompalar.
    su. ssuyun geri emilimi, pasif bir işlemdir. ozmotik olarak aktif maddelerin gradientlerine, öncelikle na+ iyonlarına, cevap olarak spontan gerçekleşir. nefronun distal kısmında, su sadece vazopresin hormonu (antidiüretik hormon adh) mevcut olduğunda hücrelere girebilir. vazopresin, nörohipfizde üretilen bir siklik peptiddir. anp su geri emilimini inhibe eder, yani diüresisi stimüle eder.

    kaynak: jan koolman, klaus-heinrich röhm renkli biyokimya atlası
    elektrolit ve suyun geri dönüşümü
  • ishal, kusma, aşırı yorgunluk, vücudun susuz kaldığı durumlar için toparlama açısından tavsiye edilen bir çeşit toz. elektrolit dediği kanımca potasyum magnezyum vb şeylerin bileşimi. türkiye'de pek tutulmamış, ben de yeni kullanmaya başlayacağım fakat internette sadece supplyte markasına ait bir çeşidini buldum, sipariş ettim. markayı aradığımda çok bir şey çıkmadı ama eczaneye sorduğumda depolarında olduğunu ve geleceğini söyledi, yani eczanede satılabilen bir şey herhalde uyduruk bir şey değildir.

    neyse, bir ton kusmamın ardından kendisiyle tanışacağım artık. umarım işe yarar, çünkü bitiğim.

    edit: supplyte markasını denedim, aşırı tatlı, içerken şoka girdim bu denli şekerli olmasından, pek hoşuma gitmedi.
hesabın var mı? giriş yap