• (bkz: trollsen tamam da ciddiysen vahim)

    edit: karar verdim bu kadar bırakmayacağım. umarım silmez ilk entryi.

    şimdi ilk olarak eline bir kalem al da söyleyeceklerimi yaz kitap yazmadan önce.

    ''ben neden böyle biriyim?''

    tolkien'in orta dünya ile ilgili silmarillion, hobbit, yüzük üçlemesi, hurin'in çocukları olmak üzere 6 temel kitabı var. bak 6 adet kitabı var demiyorum. temel diyorum. şiir, efsane, düzenleme aşamasında kalmış öyküler, bir kitapta birleştirilmemiş öyküleri, oğlu tarafından çıkarılmış düzenlemeleri saymadan diyorum sana.

    bu adam bir dünya yarattı, tanrılarını, şehirlerini, ülkelerini, ırklarını, çağlarını, silahlarını, coğrafyasını, iklimini, kahramanlarını, tarihini yarattı. bu adam bir karakterinin 4 düvel öncesindekilerin yaşadığı olayları 2 çağ öncesine bağlayacak kadar sağlam bir şekilde ördüğü öykülere sahip kitaplar yazdı (bkz: silmarillion) bunları okuduğunu sanmıyorum, zira okumuş bir insan bu şekilde patavatsız konuşamaz.

    alayını geçtim, bu adam türünün öncüsü değil, türünün yaratıcısı. senin kuracağın dünya'da yaratacağın karakterlerde her zaman bu adamın eserleri olacak, ırkları her zaman bu adamın etkisinde olacak, sen bu adam sayesinde böyle bir şeyi yazmaya dahi yeltenebileceksin.

    bak ben okurken 2 sayfa öncesinde kaç tane karakter geçtiğini unutuyorken, adam bunların hepsinin hayatlarını bağlamış. hepsini tarihin bir köşesine koymuş ve bu adamlar 3 çağ sonrasını bile etkiliyor. hayatının son %70'ini bu işe ayırmış bir adamın ki kendisi öldükten sonra çıkan sayısız eseri var, emeğinin daha iyisini 3 ayda yazarım diye yorumlayacaksın öyle mi?

    hiç.

    sabah kalktım bir de ne göreyim editi: demiş ki ''bu yüzük sadece görünmezlik sağlıyor, başka ne yapıyor ki, mantıksız bir yüzük üzerinden bir tarih oluşturmuş, bu yüzüğün mantıksızlığını gidermiyor ki.'' demiş.

    aman allah'ım. ben kafamı nerelere vurayım. ben o kafamı vurduktan sonra başka daha nerelere vurayım. bildiğin troll değil gerçekmiş.

    arkadaşım bak bilmiyorsan asla yadırgamam, herkes okumak, herkes ilgi duymak zorunda değil. aç bir başlık ne işe yarıyor bu yüzük diye, anlatsın insanlar öğren, bilgilen ama okumadan, bilmeden 2 sahne görüp burada gelip ahkam kesme, ben senin adına utanıyorum.

    aşağıda ağır spoiler vereceğim. tüm kitaplarını okumamış olanlar buradan itibaren, geri dönmemek üzere bu entry'i terk etsin. boşluk bırakacağım ki burayı okurken yanlışlıkla spoiler'ı okumayın.

    --- spoiler ---

    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    filmin başında duymuşsunuzdur şunu:
    ''üç yüzük göğün altında yaşayan elf krallarına,
    yedisi taştan saraylarındaki cüce hükümdarlara,
    dokuzu ölümlü insanlara, ölecekler ne yazık;
    bir yüzük gölgeler içindeki mordor diyarı'nda,
    kara tahtında oturan karanlıklar efendisi'ne.
    hepsine hükmedecek bir yüzük, hepsini o bulacak,
    hepsini bir araya getirip,karanlıkta birbirine bağlayacak,
    gölgeler içindeki mordor diyarı'nda.''

    tüm yüzüklerden bahsetmeyeceğim. bak şimdi, elflere 3 yüzük yaptılar: narya, nenya, vilya.

    narya gandalf'ın yüzüğü, evet gandalf'ın bir güç yüzüğü var. sana dedim okuma spoilerlı diye. zamanın akışına karşı direnç; umutsuzluk, bitkinlik, hayal kırıklığı karşısında güç ve umut veren bir yüzük. ateş yüzüğü. kırmızı yüzük. bu bir.

    nenya galadriel'in yüzüğü. koruma, saklama, kötülükleri uzaklaştırma güçleri olan ve tahmin edildiğince geleceği görme özelliği kazandıran bir adet yüzük. su yüzüğü. leydimize ait. lothlórien uzun süre bu yüzük tarafından korundu, habis güçlerden.

    vilya, halihazırda elrond'un yüzüğü. özellikleri en az bilinen ama iyileştirme özelliği ön plana çıkan hava yüzüğü, ölüyü diriltir diye pazarlayabilirsiniz ve elf yüzükleri arasında en güçlüsü. bakın elrond en güçlü demiyorum galadriel siker atar ama elrond'un yüzüğü güçlü. yine iş bilekte tabi. neyse hava yüzüğü bu güzelim yüzük de.

    daha 7 adet cüce yüzüğü 9 adet insan yüzüğü yapıldı. ana fikir yüzükler var ve hepsinin gördüğünüz üzere kendine has büyülü özellikleri var. peki bu yüzükleri kim yaptı? söyle bana kim?

    evet annatar isimli bir demirci. hepsini bu yapmadı, elf yüzükleri celebrimbor tarafında yapıldı, ancak yapılışındaki büyü ve gücün büyük bir kısmını annatar'dan öğrendi. 7 cüce yüzüğü ve 9 insan yüzüğü annatar tarafından yapıldı ve son olarak 1 adet o altın yüzük, o bu kadar yazı yazmama sebep olan yüzük. evet o da annatar tarafından dövüldü. aa, ama kim bu annatar. kim biliyor musun, hazır mısın? eveet, sauron tabiki. başka kim olabilir ki? sauron'un elfleri zamanında kandırmak için kullandığı hali ve ismi. sauron bir çok şekle girebiliyordu ancak yapılan bir savaşta bu özelliğini kaybetti. ota boka bürünebilen üstün bir kişilik. neyse lafı uzatmayalım. gelin aşağıda son 2 parta geçiyorum.

    sauron ya da o zaman bilinen haliyle annatar yüzükleri yaptı veya yapımında kendi bilgisini kullandırttı. bu yüzükler yüce elflere, insanlara, cücelere gitti ( o zaman gandalf ve elrond'a değil yüce elf krallarına aitti bu yüzükler. sahiplerinden sonra onlara geçmiştir.) sonra sauron ne yaptı? aynı bir siber saldırı misali kendi yazmış olduğu yüzüklerin yazılımlarını ele geçirecek tek yüzüğü dövdü. şimdi düştü mü jeton? bu yüzük ile tüm üst düzey yöneticileri ele geçirebilecek ve böylece tüm dünya'yı ele geçirmiş olacaktı. elfler fark etti çıkardı, cüceler fark etti çıkardı, insanlar fark etmedi sauron'un esiri oldular. 9 yüzük tayfı nasıl olmuş gördün mü? bak ne kadar mantıklı değil mi? eğer sauron o yüzüğü ele geçirirse, diğer tüm yüzükleri ve sahiplerini kontrol edebilir. diğerleri de kontrol edilmemek adına mecbur yüzüklerini çıkaracaklar ve o zaman tamamen güçsüz ve savunmasız kalacaklar. ancak yüzük tamamen sistemin bugunu bilen sauron tarafından, hepsini kontrol etmek amaçlı dövülmüş bir yüzük. her şey en başından beri planlandı sauron tarafından. oldu mu? ekstra edit: ha bir de yüzük yapılırken sauron ruhunu kattı içine yüzüğün. bu yüzden ölmedi ve bu yüzden bir daha yapamıyor. harry potter'daki hortkuluk hesabı.

    şimdi neden froda'ya filan sadece görünmezlik özelliği verdiğini anladın mı? çünkü frodo nereden bilsin diğerlerini yönetmeyi, var mı onda o kudret? yok. zaten bilmiyor bile. şimdi anladın mı neden frodo yüzüğü galadriel'e sunduğu zaman galadriel'in orgazm olduğunu? hepsini yönetebilir çünkü galadriel bu sayede. aboo değil mi? yaa değil mi?
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    --- spoiler ---

    bir de ekleme. tolkien'in dünyası sadece yüzük etrafında değildir. yüzük'ten önce yaşanan sayısız olaylar ve silmariller vardır. bunları okumadan gelip yorum yapmayın, ben çok yoruluyorum açıklamak için ama dayanamıyorum da. lütfen.

    bunların bilmemek cidden bir şey değil. kimse bilmek zorunda değil. lakin gelip buraya, ben daha iyisini yazarım diyecek bir ardın varsa, o zaman önce biraz bilgin de olsun.

    önce okuyun, sonra yazın bakalım 3 ayda ''tamamen kendinize özgü bir tarih.''

    al sana saçma yüzük.

    0.
  • al o zaman kalemi eline dedirten yazar beyanı. ayrıca,

    (bkz: enrty nick uyumu)

    edit: yazara saydirmista saydirmissiniz ama bir seyi hic dusunemiyorsunuz, yazarin eline alacagi kalem belki sizin zannettiginiz gibi bir kalem degil. yuzugu takinca nasil guc ona geciyor ya, kalem de oyle bir kalem belki. adamin eline alacagi kalem nasil bir kalem bilip bilmeden konusuyorsunuz adam yazinca sonra rezil olacaksiniz benden demesi.

    yazara da tavsiye birileri bana bu kadar yazamazsin dese inadina yazardim valla, bir ugras sen bence.
  • oku, yaradan rabbin adıyla oku;

    en azından;

    1- hobbit
    2- silmarillion
    3- üçlemenin tamamını

    oku...

    daha iyisini yazamayacağını, sıfırdan böyle bir evren kuramayacağını ve kursan bile kaç tane tutarsızlıkla boğuşacağını anlayacaksın;

    oku...

    bilmediğin, anlamlandıramadığın ne varsa ccc tolkien ccc'nin onu düşündüğünü ve bir mantığa bağladığını anlayacaksın,

    oku...
  • mitolojiden bi haberdir, öyle ki koca kurguyu salt bir yüzüğe indirgemiş!
  • adam hayal gücüyle mitoloji yaratmış, dünya yaratımış, ırklar yaratmış, dil yaratmış üşenmemiş bunların hepsine bir tarih bir yaradılış destanı yazmış, kutsal kitap mahiyetinde silmarillion gibi birşey yazmış. oynadığın oyunların bile %90'ındaki ırk ve mitolojilerin bile temellerini atmış.

    sen yazsan yazsan otobiyografini yazarsın o da zaten cv gibi en fazla iki sayfadan oluşur.
  • ölüyü yalnız bırakmışlar, sıçmış tabutu batırmış.
hesabın var mı? giriş yap