• ocak ayından itibaren baz etkisi sebebiyle muhtemelen enflasyon rakamlarında bir düşüş görülecek, enflasyon %50'ye düştüğü zaman okunacak bir link bırakıyorum: (bkz: #92080627)

    edit: sanırım aşağıda yorum yazanlar verilen linki okumamışlar. linki okuduktan sonra aslında burada bir eleştiri olduğunu anlayabilirler. linkteki yazıyı okumak istemeyip "özet geç lan piç" diyenler için geçiyorum: linkteki yazı enflasyon düşse bile fiyatlarda bir düşüş olmayacağından bahsediyor, enflasyon düşse bile niye çarşıda pazarda yüksek hissediliyor diyor, diyor da diyor...artık daha ne diyem mahmut mu diyem
  • başlığı açan baz etkisi demiş hatta bu konuyla ilgili bugün böyle bir yazı çıkmış , başlık altına gelen herkes müthiş ekonomi bilgisiyle başlığı açana vermiş veriştirmiş...

    (bkz: baz etkisi)
  • aylık enflasyonun mu? :)

    enflasyonun sayısal olarak azalmasının sadece ve tamamen algısal bir anlamı olduğunu, fiyat artışını değil, ivmenin azaldığını gösterdiğini unutmamak lazım.

    yani diyelim ki, şu anda yıllık enflasyonumuz %150. yani kabaca, enflasyon sepetindeki ortalama bir ürünün birim miktarına geçen sene 100 tl verirken şu anda 250 tl veriyoruz. yıllık enflasyonun %50 çıkması seneye bu ürüne 375 tl vereceğimiz anlamına geliyor. yani, enflasyonun en azından tek haneye düşene kadar hissedilmeyek bir şeye dönüşmesi mümkün değil ve en en en önemlisi alım gücü toparlanmadığı sürece azalmasının da bir anlamı da olmayacak.

    şu sabit ki, artık herkesin dilinde tüy bitti, önemli olan şey alım gücünü en azından enflasyonla oranlı tutabilmektir. 2013'lere kadar yine enflasyon vardı ama türkiye'de hiç olmazsa enflasyona yakın seviyelerde insanlar gelirlerini arttırabiliyorlardı. çok şikayet eden olmuyordu.

    bu pratikte pek mümkün olan bir şey değil ama şu anda da enflasyon %150 çıkarken herkes gelirini o oranda arttırabiliyor olsaydı çok şikayet edilmezdi. yani problem, enflasyon miktarı kadar, bireyin gelirini aynı oranda arttıramayıp alım gücünü kaybetmesidir nokta com.
  • 2022 yılı için yüzde 181,37 artan enflasyonun 2023 yılında yüzde 50 artması durumudur. sonuç olarak 2021 yılı ile karşılaştırıldığında fiyatların ortalama yüzde 220'den fazla artacağı görülebilir.

    kısaca, giren girdi. dahası belki daha az girebilir diyor.
  • adam ne yazmış önce okuyun ,millete mal derken kendinizi mal konumuna düşürmeyin
  • millet anlamadan saydırıyor, başlığı açan da mal topluluğuna laf anlatmaya çalışırsan böyle olur diyor. arkadaşlar 100 liralık mala %200 enflasyonla 300 lira oldu diyelim, daha sonra 300 liraya 200 lira daha enflasyon olursa ne olur %66 oldu eee ne olmuş oldu enflasyon %200 den %66 ya geriledi heyoooo ama sonuç ne, 100 lira olan mal 500 liraya yükseldi.
  • enflasyon 80 iken 100 lira olan mal, enflasyon 50'ye düşünce 150 lira olacak.
    mutlu olur muyuz bununla?
    sanmam.
    t: bir öngörü.
  • reis bu sefer yakın tarih verdi : şubat.
    farkındaysanız şimdiye dek hep en az altı ay en çok 1,5 yıl verirdi.

    ben çok umutlandım açıkçası, alışverişe gidiyorum.
  • beyni yok fikri var
hesabın var mı? giriş yap