• has üslup sahibi bir dahidir.
  • istanbulda yky'de 28 mart - 2 mayıs tarihleri arasında el çizimleri, objeleri sergilenecek olan çizgi romancı. kendisi de 28 mart günü orada olup sevenleri ile söyleşecekmiş.
    http://www.haberturk.com/…727&cat=190&dt=2009/03/16
  • a.k.a. enes bilaloviç

    http://enkibilal.fr/

    28 mart 2009 cumartesi günü, saat 14:00'de yapı kredi sermet çifter salonu'nda hayranları ile buluşacak "yaşayan efsane".

    http://goddess-artemis.com/…-istanbula-geliyor.html
  • gelecekten "çizen" illüstratör... sergisini gezince fantastik dünyasına, fütüristik çizimlerine hayran olmamak elde değil. karamsar, eskimiş görüntüler, ama hiçbir şey kusursuz değil; yıpranmış, yırtılmış, kırılmış...
    çizimlerindeki yaratıklardan galip tekin'in etkilendiğini fark edebiliyorsunuz. karakterlerin taramalarla zenginleştirdiği yüz ifadeleri *, tekniği inanılmaz. (sergideki video gösteriminde, ustayı çizim yaparken izleyebiliyorsunuz)
    * * * *
  • boşnak asıllı bir fransızdır. çek bir anne ile bosnalı bir babanın oğlu olarak 1951'de yugoslavya'da doğmuş ve ailesiyle birlikte 1961'de paris'e yerleşmiştir. fransa'da büyürken senarist pierre christin ile tanışmış ve birlikte pek harika şeyler sayılmasalar da, dönemin trendine uygun bilim kurgu / fantastik albümler hazırlamışlardır. henüz soğuk savaş yılları olduğundan olsa gerek, demir perdenin çürümüşlüğüne vurgu yapan av partisi, sanatçının statik ve pek yaşam dolu olmayan üslubuna rağmen batılı eleştirmenlerin bilal'i bağrına basmalarına yol açmıştı. neyse ki bilal 1980'de nikopol üçlemesi diye anılan serisine başlayıp giderek daha sofistike bir auteur olmayı bilmiştir. hakkında ayrıntılı bilgi ve çeşitli çalışmaları için:

    http://balkanskidom.com/…read.php?p=18634#post18634
  • öyle bir anlatım tekniği var ki adamın çizgi roman değil story board çiziyor sanki. insan resimleri birleştirmede hiç zorluk çekmiyor. ayrıca farklı planlar kullanarak insanda çizgiromanı "seyrediyormuş" gibi bir his uyandırıyor. bir diyaloğu bile aktarırken çeşitli yakın planlar, detaylar çiziyor araya.
    kendisinin filmleri de varmış. hiç şaşırmadım açıkçası. herhangi bir çizgiromanını alsanız, hiç "senaryolaştırmaya" gerek duymadan bir sinema filmine dönüştürebilirsiniz. *
  • sevdiğim, saygıyla takip ettiğim, çizgisine deliler gibi imrendiğim nice sanatçı ve çizer var. ama açıkcası, usta olarak kabul ettiğim tek isimdir enki bilal. özellikle zamanında heavy metal dergisi için çizdiği hikâyelere hayran olmamak elde değil.
  • çizimlerine bakarken ağlayabileceğiniz adam. yalnızlık tanımlamalarını ve aynı zamanda kadın erkek ilişkilerini betimlemekte üstüne yoktur.

    bir de nereden geldiği, nereye gideceği belli olmayan android sürüsü olduğumuza dair göndermelerine bayılırım. mesela: http://www.google.com/…-cytuu_oopetabiv5gwba&zoom=1
  • bazen çizimlerine bakarken kalbim sıkışır gibi oluyor. oylesine etkileyici ve karanlik çizimleri olan biri.

    zamaninda canavar dortlemesini akmar pasajinin dibinde bi yerdeki dukkandan edinip kutuphaneme katmistim. ama diger kitaplari bulamadim. keske bulabilsem. googledan çizimlerine bakmakla yetiniyorum.
    elimde olsa odamin tum duvarlarini çizimleriyle kaplatirim da şimdilik fesbuk kapak fotografi yapabiliyorum en fazla. *
hesabın var mı? giriş yap