26 entry daha
  • "... the trouble started with new century, which had become the nation’s second biggest lender to would-be homeowners with dodgy credit histories or little cash for a down payment. such loans, known as subprime mortgages, typically carry interest rates at least 2-3% higher than conventional ones. this has been a booming business in america, but the slowdown in the housing market has pushed many such lenders into the red. last month new century said it would be restating its earnings, triggering investigations into how it has accounted for its bad loans. ..."

    http://economist.com/…laystory.cfm?story_id=8845261

    (bkz: mortgage/#10585326)

    (bkz: fed in m3 verisini yayindan kaldirmasi)

    bu noktada sorun, fed'in, plunge protection team'inin mortgage piyasasındaki çöküşü engelleyip engelleyemeyeceği. fed para basıp ikincil piyasadan mortgage paketçiklerini satın alarak, bu piyasanın çökmesini engellemeye çalışıyor ve çalışacak. piyasaya sürdüğü paranın sterilizasyonunu da ortadoğu'da huzursuzluk çıkartarak yapıyor. burada çok ince bir denge takip etmeye çalışıyor. petrol fiyatlarını öyle bir dengede tutmaya çalışıyor ki, ne bir global resesyon oluşsun, ne de petrol çok ucuzlayıp dolara talebi düşürsün. zira, fed'in bu aralar buna çok ihtiyacı var. özellikle de, mortgage piyasasını çekip çevirebilmek için ciddi miktarda bir nakiti piyasaya sürebilmesi gerek. bu kolay, asıl zor olan, bu nakiti yurtdışına kakalamak. işte bunun için de, petrolün fiyatının düşmemesi ve dolar ile satılmaya devam etmesi gerek. bunu da ortadoğu'yu karıştırarak sağlıyorlar.

    görüldüğü üzere, fed çok ince bir ip üzerinde yürümeye çalışıyor. eğer plunge protection team mortgage piyasasını toparlayabilmeyi başaramazsa, bu çok büyük bir global krize neden olacak*. önce abd'de, tıpkı 1929 buhranında* olduğu gibi, tüketim hızla daralacak. fakat 1929'den daha da kötüsü, bu daralma amerikan ekonomisine göbeğinden bağlı* uzakdoğu ülkelerine hemen sıçrayacak. uzakdoğu ülkeleri ve muhtemelen diğer ülkeler de, abd dolarına yatırımı yapmayı kesecekler, herkes elindeki dolardan kurtulmaya çalışacak. bu panik durumu ise, krizin daha da derinleşmesine neden olacak. dolar hızla değer kaybedecek. uzakdoğu'da ve diğer bir çok ülkede portföylerinde yüklü miktarda dolar varlığı taşıyan yüzlerce banka ve finansal kuruluş batacak. petrolün fiyatı reel olarak çok düşecek. bu esnada, rusya, suudi arabistan, iran gibi petrol üreticisi ülkelerde büyük ekonomik sıkıntılar baş gösterecek. bu ülkelerde devrimler ve/veya iktidar değişiklikleri gerçekleşecek.

    işte bütün bunların olmaması için, fed'in para basıp ikincil piyasadan mortgage paketçiklerini toplayarak, bu piyasanın çökmesini engellemesi gerek. piyasaya sürdüğü nakit paranın sterilizasyonunu da, ortadoğu'yu karıştırıp petrol fiyatlarını artırarak yapmak durumunda. bakalım başarılı olabilecekler mi ?
291 entry daha
hesabın var mı? giriş yap