70 entry daha
  • “ınternational hellenic association” kulağa ne kadar barışçıl ve masum geliyor değil mi?

    leonidas koumakis‘e hatırlatmak isterim. türk dizilerine en fazla “kültürel diplomasi“ veya “soft power“ diyebilirsiniz, ki bunlar istendik, iyi şeylerdir. abd, ingiltere ve almanya gibi ülkeler yıllardır yapıyor bunu.

    ama türk dizileri dünya çapında bu ülkeleri de geride bırakan bir başarı elde etti. komşuda bazı çevrelerin çamura yatmasının sebebi bu. suudi arabistan gibi bazı kabile devletlerinden de benzer ayarsız sesler yükseliyor.

    bu sansürcü zihniyetten midem bulanıyor. televizyon denilen hedenin açma kapama düğmesi var, kimse sizi zorlamıyor. üstelik, yetişkin insanların hür iradesiyle izlemek için para ödediği şeyleri yasaklamaya kalkmayı da ahlakla izah edemiyorum.

    türk dizilerine ergen tavırlarıyla yaklaşan “helenistik” gazeteciye esnaf naifliğiyle sesleneyim: “nazar etme ne olur. çalış, senin de olur”. sen neden uluslararası düzeyde izleyici beğenisine mazhar olabilecek diziler üretip ülkeni tanıtmıyorsun? hem de antik bir kültürün üzerinde oturuyorken!

    belki de anahtar sözcük bu: komşu, darılma da, siz oturmayı çok seviyorsunuz be! keşke ben de sırtımı avrupa birliğine dayasam ve türk düşmanlığı dışında dış politika malzemem olmadan yayılsam. şimdilik çıkarları sizinle örtüştüğü için tembelliğinize katlanan çok devlet var, bu da gururlanacak bir vesile değil bence.

    dizilere dönelim: türk dizileri ortadoğu’dan latin amerika’ya kadar çok farklı kültürlerin ortak beğeni paydasında yer almayı başarmış durumda.

    iran’lıların bu diziler sayesinde istanbul aksanıyla türkçe konuşmayı öğrendiğine bizzat tanık oldum. dubai’de kaldığım otelin televizyonu türk dizisi kanalına ayarlanmıştı. müşteri talebi o yöndeymiş.

    iran’da azar işitmeye alışmıştım ama abd’deki azeri meslektaş, ezel izlemediğimi öğrenince: “ne mene türksen!” diye atarlanmıştı.

    son olarak, meksikalı bir ev hanımının türk dizisi izleme gerekçesini aktaralım: “amerikan dizilerindeki şiddet ve cinsellik beni rahatsız ediyor. oysa türk dizilerinde o özlediğimiz romantizmi buluyorum.”

    bunlar da ödeviniz olsun sevgili komşum.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap