28990 entry daha
  • günlük hayatımızda kullandığımız bazı sembollerin tuhaf hikayeleri;

    ok işareti
    tarihte karşımıza çıkan ilk ok işareti antik yunan’a dayanmakta. efes antik kenti’nde bir kadın yüzü ile ayak izinin kazındığı bir taşın, antik kent’te bulunan bir genel evin yönünü göstermek için kullanıldığı düşünülüyor.

    $ işareti
    dolar işaretinin kökeni eski ispanyol para birimlerinden olan peso’ya dayanıyor. ispanyolların dünya ticaretinde etkin olduğu dönemlerde peso kelimesi p ve s harflerinin üst üste yazılmasıyla ifade ediliyordu. 1700’lü yıllarının sonlarına gelindiğinde ise bu para birimi $ sembolüyle gösterilmeye başlanıyor. amerika kıtasının keşfiyle birlikte bu kıtaya başlayan göçlerle birlikte ispanyollar paralarını da beraberlerinde götürüyorlar ve dolar bugünki sembolüne kavuşuyor.

    bluetooth sembolü
    sembol kuzey avrupa dillerinde kullanılan nordik runikleri’ne dayanıyor. yüzyıllar önce kuzey avrupa sembolleri arasında yer alan h ve b harflerini sembolize eden iki rünik’i birleşmesiyle oluşmuş durumda bu sembol. bu semboller, danimarka’nın efsanevi kralı kral ı. harald tarafından kullanılmıştı.
    görsel

    zafer işareti
    bu sembol winston churchill ile bağdaşlatırıldı fakat tarihi daha eskiye dayanıyor gibi.
    inanışa göre sembolün doğuşu 1400’lü yıllarda ingiltere ve fransa arasında geçen bir savaşa dayanıyor. savaş sırasında fransızlar ingiliz okçuları esir ederler ve oku atmak için kullandıkları iki parmağı keseceklerini duyurur. bu iki parmak günümüzde v işaretini yapmak için kullanılan işaret ve orta parmaktır. günümüzde bu işaret barış anlamında da kullanılmaktadır.

    @ sembolü
    öncelikle bu mail uzantıları için üretilmiş bir sembol değil. kuyruklu a olarak bilinen @ işaretinin geçmişi 1600’lü yıllara kadar dayanıyor. isveç mahkemesi 1674 yılında onayladığı bir protokolde fransızca’daki ‘à’ sesini veren harfin yerine ‘@’ işaretinin kullanmış ilk olarak.
12796 entry daha
hesabın var mı? giriş yap