10778 entry daha
  • bir aşı gelse de mesafeymiş, maskeymiş koy götüne rahvan gitse! değil mi ama? işiniz ney ipnetorlar? size boşuna mı bilim adamı diyoruz? bulun işte aşıyı!

    dünya normale dönmeye hazırlanırken herkesin ortak rahatlığının tek sebebi aşının geleceği ve sorunu tek kertede çözeceği umududur. peki o zaman, sars-cov-2'yi etkisiz hale getirecek müstakbel aşı ne alemde? sonunda biz mi etkisiz hale geleceğiz yoksa virüs mü?

    önce tekrar bir üzerinden geçelim kısaca, aslında aşı üretmek neden uzun süren bir iş ve bu sefer nasıl olacak da kısa sürecek? esasında biyoteknoloji firmaları kullanacakları üretim tekniğine bağlı olarak aşıyı çabucak üretiyorlar ama aşının deneme aşamalarıdır esas vakti alan!

    hayvanlardan başlayacaksın aşını denemeye. yaptığın aşıda formülün bir yerinde gözden kaçan bir ibnelik olabilir. yeni başlanan bir aşı denemesi, insan için ölümcül sonuçlar doğurmasın diye, depresyonda olmayan ve genetiği insan genetiği ile benzeşen veya bir miktar özdeş olan hayvanata uygulayacaksın aşıyı ilk kertede. ölecekse hayvan ölsün açısından...bu önemli!

    hayvan dostlarımızda yapılan testler olumlu ise, ver elini faz 1 testleri! hemen bi koşu insan gönüllüler bulacaksın! yapacağın aşı tüm toplumun kullanımına açık olacağından, toplumu oluşturan her tip insandan gönüllü bulacaksın ki ürettiğin aşıyı herkesin kullanımına sunabilesin! şişman, zayıf, sağlıklı, diyabetli, kalp hastası, it uğursuz her çeşit insan olması lazım deneklerin arasında! muvafakatlarını aldıktan sonra, o kişileri şöyle tepeden tırnağa muayene edeceksin! ardından bismillah deyip, içlerinden sınırlı bir grubu aşılayıp, aşının ilgili virüse karşı antikor oluşturup oluşturmayacağını test edeceksin. ve tabii ki erken yan etkileri de ilk faz testleri sırasında tespit edeceksin.

    diyelim ki ilk faz sonunda, ürettiğin mübarek aşı antikor oluşumunu sağladı, ikinci faza geçebilirsin demektir. ilk fazda olduğundan çok daha fazla sayıda gönüllü katılacak bu aşamaya. olası bütün yan etkileri ve olumsuzlukları bu aşamada test etmeye çalışacaksın. bu aşama, ilk fazdan biraz daha uzun sürecek çünkü hem tüm yan etkileri tespit etmeye çalışacaksın ki gözden birşey kaçmasın, hem de daha geniş bir zaman aralığında ortaya çıkabilecek bit yenikleri varsa onları da sirkeleyebilesin!

    ikinci faz testlerinde de herşey yolunda mı ? o zaman ver elini üçüncü aşama! şöyle binlerce gönüllü lazım bu aşama için. minik bir dünya profili oluşturman lazım gönüllü sayısı ve profili açısından. plasebo kontrolü yapmayı da ihmal etmeyeceksin bu arada.

    nedir lan bu plasebo? şöyle oluyor abijim ; gönüllüler ve ünlüler diye hastaları ikiye ayırdığını düşün! bir gruba gerçek aşıyı vuracaksın, öteki gruba da tel maşa olan, faydası zararı olmayan bir aşı vuracaksın. iki grup da hangi aşı ile aşılandıklarını bilmeyecek. peki bu neden önemli?

    hatırlar mısın remdesivir denen bir ilaç vardı? bu ilaç abd'de denendi ve deneme sonuçlarını şu şekil açıkladılar :
    --- spoiler ---

    ilacımız çok sağlam çıktı, valla billa hastaların iyileşme süresini 4 gün kısalttı, bak yeminle!
    --- spoiler ---

    bu ilaç zaten enfekte olmuş kişilere uygulanmıştı. bildiğiniz üzere dostlar, sars-cov-2 dendi mi korkudan kıl sıçıyoruz. ama enfekte olanlarımızın büyük çoğunluğu iyileşiyor. amerikalı doktor civanlar bu ilacı enfekte olan 1063 kişi üzerinde denediler. belirttiğimiz gibi, bu 1063 kişinin tamamı enfekte olmuş abiler ablalardan oluşuyor yani hemen müdahaleye zaten ihtiyaçları var. durumu çok da ağır olmayan hastalara remdesivir niyetine tel maşa vitaminler içirdiler. diğer hastalar remdesivir'in kendisini kullandı. tel maşa ile iyileşenlerin tamamen iyileşme süresi ortalama 15 gün olarak ölçüldü (ki onların zaten iyileşeceği varmış), remdesivir ile iyileşenlerin ise ortalama 11 günde iyileştiği görüldü. plasebo olmasaydı, ilacı kullanarak iyileşenler ve kullanmadan iyileşenlerin arasındaki fark anlaşılamayacak, bu sayede ilacın etkisi de net olarak saptanamayacaktı. (aslında remdesivir denen deneysel ilacın etkisi ile ilgili benim kafamda çok soru işareti var ama konumuz o değil) işte bu sebepten plasebo, aşı testlerinde de hayati öneme sahip.

    hadi geri dönelim üçüncü aşamaya; binlerce gönüllüye dayadın mı aşıyı? tamam o zaman, şimdi salacaksın bu kişileri doğal ortamlarına ve allah'tan bu gönüllülerin doğal yollardan virüse maruz kalmalarını dileyerek sabırla bekleyeceksin. öyle ya, aşıyı yaptım şimdi de virüsü dayayayım elemanlara da aşı işe yarıyor mu yaramıyor mu çabucak öğreneyim dersen olmaaazz!!! etik de olmaz, doğru da olmaz. götlük yapma!

    sabredilecek ve virüse normal yollardan maruz kalınılması beklenecek. denekler bir yandan normal günlük hayatlarını yaşayacaklar, bir yandan da sessizce izleyeceksin bu kişileri, belirli aralıklarla da hepsini ama hepsini tahlillerden geçireceksin ki virüsle karşılaşmışlar mı karşılaşmamışlar mı anlayasın? gönüllü deneklerin arasından yeteri sayıda insan hayatın normal akışı sırasında virüse maruz kalınca aşının tüm güvenliği ve etkinliği de test edilmiş olacak ve gözün aydın! artık lisanslama öncesi izleme, lisanslama ve dünya için yeterli sayıda doz aşıyı üretme aşamasına geçebilirsin ve insanlığı kurtarabilirsin.

    sars-cov-2 zararlısı ile mücadelede virüsü önleyici aşı çalışmalarında kimler vardı ve ne halt ediyorlar son bıraktığımızdan bu yana bir de ona bakalım ve bu defteri dürelim:

    - artık duymayan kalmamıştır bill gates'in göz ağrısı ve favorisi moderna isimli biyoteknoloji firmasını. amerika'nın aşısını bunlar üretiyor. promosyonu da bill gates'i yalayacam ayağına bizzat dünya sağlık örgütü yapıyor. yeryüzünde bu güne kadar hiçbir şekilde lisanslaşmamış deneysel bir tür olan mrna kullanılarak geliştirilen mrna1273'ü üretiyorlar. bana çok karanlık geliyor bunların faliyetleri ya hayırlısı olsun kardeş, ne diyelim bilemedik! bir sürü hayvan testini atlaya atlaya giden tam ekspress bir aşı üretim sürecindeler. dolayısı ile ölümcül etkileri bile olsa tam gizlilik anlaşması imzalanmış gönüllülerin üzerinde patlayacak olası bir sakatlık!

    faz 1 denemelerinden zaferle ayrıldıklarını açıkladılar ilk kertede, moderna hisseleri tavan yaptı, cepleri 50-60 milyar dolarla doldu. sonradan ortaya çıktı ki gönüllülerin içinde tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyanların da olduğu % 20 lik bir grup yan etkilere maruz kaldı. bu aşının testlerinde ikinci aşamaya geçiyorlar bu günlerde. bu aşı başarıyı yakalarsa çığır açar mı? bilemem. ama başarısız olursa ne olacağını söyleyeyim; gönüllüler eciş bücüş olabilirler, basına ötmesinler diye de her biri intihar eder, temiz iş!

    - çin'in umudu olan sinovac biyoteknoloji firması, ismiyle bana pocophone olarak anılan çin malı telefonu anımsatan picovacc isimli aşıyı üretiyor. amiral gemisi katili olabilecek bir fiyat performans ürünü maşallah. firmadan yapılan son açıklama aşının işe yarayacağından % 99 emin olunduğu şeklinde. 1000'den fazla gönüllünün katıldığı koronavirüs aşı çalışmasının 2. aşamasına geçildi ve 3. aşamayı ingiltere'de gerçekleştirmek için görüşmelerde bulunuyorlar. malumunuz, resmi rakamlara göre bir buçuk milyar nüfuslu çin'de enfekte insan sayısı ya 3 ya 5. üçüncü aşamada sağlam bir denemeyi ancak virüsün fink attığı bir ülkede gerçekleştirebilirsiniz ki etkinliği saptayabilesiniz. dolayısı ile ingiltere bu yüzden seçilmiş.

    - novavax isimli biyoteknoloji firması da nvx-cov2373 olarak isimlendirdiği aşıyı, genetik mühendisliği teknolojisi olan rekombinant protein nanoparçacık teknolojisi kullanılarak üretiyor. bu teknoloji en azından mrna gibi hiç denenmemiş değil. daha önce hepatit b ve zonaya neden olan virüslere karşı zaten kullanıldı. şirket abd merkezli ama aşı çalışmalarının 1. ve 2. fazları avustralya'da gerçekleşiyor.

    iki farklı tesiste toplanan 131 gönüllü denek üzerinde plasebo grubuna tuzlu su çözeltisi verilecek. diğerleri ise adjuvanlı ve adjuvansız iki farklı dozu (5 ve 25 mcg) test edecek.

    adjuvan da ne amk? ;
    (adjuvanlar, aşıların içine bağışıklık sisteminin verdiği yanıtı arttırmak için konulan yardımcı maddelerdir. içinde adjuvan olan aşılar 80 yıldan bu yana bir çok aşıda kullanılmaktadır, örneğin çocuklara yapılan karma , hepatit gibi aşılarda da adjuvan vardır. tihud.org.tr)

    - lilly - junshi biosciences ortaklığının koronavirüs aşı çalışması da koronasız günleri sağlayabilecek bir diğer aday! rhesus makaklarında başarılı testler yaptılar ve makaklarda antikor oluşumunu sağladılar. makaklar genetik olarak insan evladı ile % 96 benzeştiği için olsa gerek, umutlular. shanghai junshi firması , nature dergisinde yayınlanan preklinik çalışmalardan elde edilen sonuçların, ca1 ve cb6 adı verilen test edilen antikorların her ikisinin de virüse karşı önemli nötralizasyon aktivitesi gösterdiğini açıkladı. haydi bakalım, rast gele.

    - chadox1 ncov-19 isimli bu aşımız ise, aşı geliştirme yarışına aynen moderna gibi havalı bir giriş yapan oxford üniversitesine ait. bu aşı chadox1 isimli adenovirüs'ün zayıflatılmış bir versiyonu kullanılarak yapılıyor. sağlıklı yetişkin gönüllülerde faz 1 denemesi nisan ayında başladı. 1.000'den fazla aşı tamamlandı ve şu anda takip devam ediyor.

    bir sonraki çalışma için 10.260 yetişkin ve çocuk kaydedilecek. ilaç üreticisi astrazeneca, rekombinant adenovirüs aşısı için oxford üniversitesi ile lisans sözleşmesini tamamladı.

    - biontech - pfizer ortak yapımı aşı çalışması da bir diğer kuvvetli aday. biontech'in ceo'su ve kurucusu iskenderun doğumlu bilim insanı uğur şahin . gönlüm ondan yana diyecem ama ürettiği aşı türü mrna denen kocaman bir soru işareti! bunlar aynı teknoloji kullanılarak 4 adet aşı ürettiler. bu dört aşı arasında en uygun olanı belirleyip onun üzerine abanacaklar. denemeler devam ediyor. pfizer, covid-19 aşısının ekim 2020'nin sonuna kadar hazır olabileceğine inanıyor. ben inanmıyorum. geçecekleri 3 aşama daha var. nerde öyle bol bol ekim 2020'ler?

    - ayurveda ilaçları satan patanjali grubu, evet doğru anladınız, hindistan menşeli bir şirket, düzenleyici onayları aldıktan sonra insanlığı kurtarmak adına covid-19'a karşı tedavi bulmak için klinik araştırmalar başlattığını söyledi. patanjali genel müdürü acharya balkrishna, "bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi hakkında konuşmuyoruz. bir tedaviden bahsediyoruz," dedi.

    patanjali'nin geçen hafta izin almasının ardından indore ve jaipur'da klinik denemelere başladı. oldukça iddialılar. haydi bakalım!

    - icmr-bharat biyoteknoloji'nin aşı çalışması, abd menşeli thomas jefferson üniversitesi ile hindistan menşeli aşı yapımcısı bharat biotech ortaklığının projesi.

    bharat biotech'e göre yeni aşı, koronavirüs proteinleri için bir araç olarak mevcut deaktive edilmiş bir kuduz aşısı kullanılarak geliştirildi. son zamanlarda hayvanlar üzerinde test edilen aşı, şirkete göre farelerde güçlü bir antikor yanıtı gösterdi.

    - hindistan serum enstitüsü bir aşı çalışması güncellemesi yayımladı. bu kurum, güvenli ve uygun fiyatlı bir koronavirüs aşısının gelişimini hızlandırmak için oxford üniversitesi ile ortaklık kurmuştur. oxford üniversitesinin chadox1 ncov-19 isimli aşısı denemelerden zaferle çıkar ise, 2020 ekimi gibi dağıtılabilmesi için 50 milyon doz aşıyı şimdiden üretti. devasa şirket bu. yapar mı yapar! oxford akıllı hamle yaptı. kendisine aşı hammaddesinin ucuza bulunabileceği hindistan'dan bir partner seçti. aşıları başarıya ulaşırsa, dünyaya ilk dağıtılacak aşı bu olur!

    - zydus cadila aşısı faz 2 aşamasında. bilimsel ve endüstriyel araştırmalar konseyi (csir) şu anda cadila pharmaceuticals'un sepsivac isimli aşısını covid-19'a karşı test ediyor.

    haydi o zaman, aşıyı bu kadar anlatmışken, ilaç geliştirme faaliyetlerinden de bir iki haber verelim, boynu bükük kalmasın. zaten bana göre ilaçlar, mevcut hastalarda tedavi sağladığı için aciliyet açısından aşıdan çok daha önemli.

    rusya, önümüzdeki hafta onaylı ilk covid-19 ilacını piyasaya sürecek. ilacın adı avifavir ! aslında bu ilaç bildiğimiz favipiravir'in ta kendisi. rus bilim adamları ilacı geliştirmek için değiştirmişler ve detayları önümüzdeki hafta içinde açıklayacaklarmış.

    doğruysa eğer beni memnun eder bu gelişme, şöyle ki: ilacın klinik çalışmaları 330 kişiyi içermiş ve ilaç çoğu durumda dört gün içinde virüsü başarıyla tedavi ettiğini göstermiş. detayları dört gözle bekliyorum!

    - glaxosmithklinesars-cov-2'ye karşı kullanılacak aşının etkinliğini arttırıcı adjuvanları üretme peşinde. 2021'de 1 milyar doz üretecek şekilde ayar çekiyorlarmış. gsk , adjuvanın, doz başına gereken aşı proteini miktarını azaltabileceğini ve bu sayede daha fazla aşı yapılmasına imkan sağlanacağını söylemiş. mantıken doğru ama ortada bu adjuvanları kullanacağın bir aşı olması lazım. onaylanmış bir tane bile aşı yokken, 1 milyar doz adjuvan üretmek...lan yoksa?!? aşı çoktan üretildi de bizi mi yiyonuz götverenler? kokusu çıkar!

    - meşhur şirket roche, covid-19 tedavisi için ilaç çalışmasında actemra'yı gilead'in ürettiği remdesivir ile karıştırıyor ve koronavirüs kaynaklı zatürre'ye karşı daha etkili bir tedavi bulmaya çalışıyor. bu ilaç kokteyli aynı zamanda hastalarda meydana gelen büyük bağışıklık reaksiyonlarını çözmek hedefindeymiş.

    - hindistan'ın en iyi ilaç şirketi sun pharmaceutical, covid-19 hastalarında kulllanılmak üzere nafamostat mesilat ile klinik çalışma başlatmak için ilgili kurumdan onay aldı.

    nafamostat, japonya'da akut pankreatit semptomlarının iyileştirilmesi ve yaygın damar içi pıhtılaşmanın (dic) tedavisi için onaylanmış bir ilaç. bakın bu güzel bir haber, zira ; bir grup bilim adamı yakın zamanda çok düşük konsantrasyonlarda nafamostat'ın sars-cov-2 virüsünün insan akciğer hücrelerine girmek için kullandığı bir proteini (tmprss2) bastırdığını keşfetti. aşı bulunmuş gibi sevindirdi beni bu haber!

    a.q senin s*tigimin koronavirüsü seni! bana yazdırmayı başardığın yazının uzunluğuna bakar mısın !

    sağlıcakla kalın!

    kaynakça niyetine:

    bussiness-standart

    sciemcemag'den derek lowe'un araştırması

    nature.com

    www.medicalnewstoday.com

    natgeo
2302 entry daha
hesabın var mı? giriş yap