• kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte emlakçıların ve müteahhitlerin, satılık daire fiyatlarını keyfekeder %20-%50 artırmalarına devletin sessiz kalması.

    300 bin tl olan daireler artık 380 bine ilana konuluyor.

    ayrıca müteahhitler sıfır binalara yüksek miktarlarda kredi cektirmiyorlar. yani diyelim ki 300 bin tl olan bir daire icin gidip 300 bin cekeyim derseniz, muteahhit sana o daireyi vermiyor. cunku adamlar o dairenin degerini devlete atiyorum 150 binden satmis gibi gösteriyor ki vergiyi az ödesin. eger tamamini krediyle ödeyecem derse vatandaş, muteahhit mecburen daireyi 300 bine sattigini devlete bildirmis olacak. o durumda da devlet soracak; "sen benzer daireleri 150 bine sattigini soylemistin bana, simdi bu niye 300 bin, sen hayirdir?" diyecek diye yanaşmıyorlar. özetle muteahhitler vergi kacirabilsinler diye kredi cekilemiyor.

    faizlerin dusmesinin hicbir anlami kalmadi.

    belki cozum olarak devlet belirleyebilir emlaktaki fiyatlari, bunun disinda tapuda herhangi bir devir islemi yapilacagi zaman izin vermemeli. oyle "benim dairem bence 500 bin tl" diyememeli vatandas 200 bin liralik dairesi icin. devlet "sen şu fiyattan satacaksin, yoksa satmayacaksin" demeli.

    tabi bu sistemin de dezavantajlari cok olacaktir. her halukarda orta sinif (ki halen oyle bisey kaldiysa), su anda hicbir turlu ev alamiyor. kira odemeye mahkum kaliyor.

    edit: serbest piyasa ekonomisine ters oldugunu soyleyen arkadaslara soruyorum: devlet bazi durumlarda tavan fiyatlari belirlemiyor mu duzenli olarak? buna en yakin örnek, maskeler. tuketiciyi korumak icin dedi ki şu fiyatin ustune satamazsiniz, işinize gelirse.. baska urun ve hizmetlerde de tavan fiyati devlet belirliyor şu anda.. yok öyle "tamamen serbest piyasa" durumu.. benim bahsettigim olay, bunun emlak piyasasina da uygulanabilecegi. mesela her satis isleminde tapudan birine gorev verilir, gider eksper gibi eve fiyat bicer.

    ha, o durumda da satici devletin belirledigi fiyata uymuş gibi yapar, ama alici ile anlaşir, yine yuksek rakam ister.. bunun onune gecmek cok zor.

    belki şöyle olabilir: alım satımı tamamen yasaklar devlet, vatandaş devletten onay almadan hicbir turlu satış yapamaz.. daire almek ve satmak isteyen herkes devlete basvurur. dairesini satacak olanin evine memur gider, bir fiyat belirler. diger tarafta, daire almak isteyenler de cebindeki parayi veya cekecegi krediyi ornegin edevlet gibi bir sistem ile bildirirler devlete. ayrica kriterlerini de soylerler, şu mahallede istiyorum, şu kadar metrekare, 3+1, vs gibi.. devlet bir eşleştirme yapar, daire fiyatlari ile butcesi buna uygun olan insanlari eşleştirir. aha, senin alabilecegin daire bu. git, bak, begeniyorsan bunu alabilirsin der. boylece acgozlu insanlarin insafina kalmadan, devlet bir duzen ve adalet getirmis olur emlak işine.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap