2 entry daha
  • • siyasal anlamda türkiye’de varoluş biçimiyle islam dini, ezici çoğunlukla baskıcı ve ötekileştiricidir. yanlış anlaşımasın: bunun bir örneği ramazan ayında oruç tutmayanın saldırıya uğraması değil; bunun en güzel örneği ramazan ayında oruç tutmayan saldırıya uğrarken müslümanların bu olaya tepki vermemesidir. siyasi yönüyle din, asıl bu yönüyle söz konusudur.

    • laiklik, din ve devlet işlerinin sadece ayrılması değil; devletin tüm bileşenleriyle din ve benzeri inanç sistemlerine karşı kör olması demektir. gökyüzüne tapanla ineğe tapan arasında taraf olmamasıdır.

    • laiklik, laiklikliği savunanlar tarafından yanlış anlaşılmıştır. çok değil bir kaç yıl önce “siyasi figürdür” denilerek kamusal alanda türban yasağı savunulurken şu an dikkat ederseniz gündemde bile değil. neden?

    bu tür tartışmalar ve bu bakış açısı dikkati böyle içi boş bir konuya çekerek asıl problemi hasıraltı etti de ondan: siyasal islamın resmi ve gayri resmi örgütlenmesi.

    • laiklik sadece din ile alakalı düşünülmemelidir. bir ülkede polis eşinden dayak yiyen birisini tembihleyip eşiyle tekrar barıştırıyorsa, o toplumda hukuk değil, gelenek hüküm sürüyordur.

    bunu daha basit ifade edelim. toplumun kurallarıyla devletin hukuku bir çok konuda taban tabana zıttır. bunun bir örneği tecavüze uğrayan kişinin tecavüzcüsü ile evlendirilmesidir. burada aileler bir araya gelir ve “en iyi çözüm” olarak toplumun kurallarını çiğneyen iki kişiden onları evlendirir ve tekrar toplumsal dahil ederek onlardan kurtulur. evet, bu kurallarla toplum kendini korur. böylece isviçre’den aldığımız medeni kanun da üstümüze oturmaz, bir beden büyük gelir.

    • muhalif bir görüş, kültür ile hukuk arasındaki bu uyumsuzluğu gördüğü ölçüde başarılıdır.

    • laiklik eğer yanlış anlaşılıyorsa, ilk olarak onun savunucularına bakmak gerekir. yoksa “aslında laikler de müslüman olabilir, ötekileştirmeyelim” demek türkiye’de denize yakın herhangi bir kasabanın çay bahçesinde oturularak yandaki masadan dinlenebilir bir önermedir. :)

    "2017-10-05t07:59:44"
hesabın var mı? giriş yap