• çatalca ilçesi, inceğiz köyünde bulunan, çok eski dönemlere, ilk uygarlıklardan kalan mağaralar. inceğiz mesire alanında üç ayrı yerde 3-4 katlı olarak günümüze kadar gelmişlerdir. ilk kattaki galerilerden ikinci kata çıkmak için dıştan oyma bir merdiven olsa da, girişteki ve en sondaki mağaralarda bu dış merdiven yıkılmıştır. ilk bölümde yan taraftan dolaşarak ikinci kata ulaşmak mümkündür. bu ikinci katta korodirlar ve oda şeklinde galeriler vardır. bu galeriler arasında üç nefli, bizans dönemi özellikleri gösteren şapel de göze çarpar. kayalar özellikle kemer şekline sokulmuştur, hatta tavanda haç ta mevcuttur.

    kilise kısmından sonra içten bir merdivenle üçüncü kata, oradan dördüncü kattaki iki bölmeye de ulaşılabilir. kiler-depo gibi bölümler de vardır. yakın zamanlarda da ziyaretçisi çok olmuştur ve bu, yazılan birsürü duvar yazısından anlaşılabilir.

    diğer iki yerdeki mağaralar da aşağı yukarı bu özellikleri gösterir, birinin altında mezarlık ta olduğu söyleniyor. üçüncü bölümdeki mağaralarda üst katlara ulaşılamıyor, en azından biz yolu bulamadık gittiğimizde. define arayıcılarının da uğrak yeridir buralar, bazı yerler bu amaçla kazılmıştır.

    ayrıca eski tarkan filmlerinin bazıları da buralarda çekilmiş.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap