4 entry daha
  • samuel edward konkin iii tarafından kurulmuş olan ve serbest piyasa anarşizmini benimseyen siyasi ideolojidir. konkin agorizmi new libertarian manifesto'da açıklar.

    manifestonun ilk bölümünü devletçiliğin tenkidi oluşturur. konkin burada zorlamaya dayalı yaptırımı verimsiz ve ahlaksız ilan eder. thomas szasz'ın karşıt psikolojisine atıfta bulunur. kademecilik ve minarşizm (bkz: minarşizm/@highpriestess) gibi akımları yozlaşmış entelektüel kastın tepkileri olarak tanımlar. partiarşi aleyhtarlığını belirtir.

    ikinci aşamada konkin, agorizmin hedefi üzerinde durur. "özgür bir toplum neye benzer?" sorusunu sorar. şimdiye kadar tasarlanan en özgür toplumun robert lefevre'inki olduğunu iddia eder. yani konkin'in idealindeki toplum, tüm ilişkilerin gönüllü mübadelelere (serbest pazar) dayandırıldığı bir toplumdur.

    konkin bunun söylendiği kadar basit olamayacağını bilir ve manifestosunda thomas jefferson'ın meşhur "ebedi ihtiyat hürriyetin bedelidir." vecizesini alıntılar. olası saldırganlıklara karşı asgari bir öz savunma bilgisinin herkes için gerekli olacağını vurgular lakin her koşulda kendisini savunamayacak birileri (çocuklar gibi) olacağından da bunun her sorunu çözmeyeceğini not eder. pasifist olmamayı bilinçli olarak seçenlerin savunulmaması gerektiğini söyler.

    şiddeti başlatan kişiye ne yapılacağı önemli bir sorudur. manifestoda, hak ihlallerinin çözümlenebilmesi için bir yargıç, adil tanık veya arbitratörün şart olacağı öne sürülür. hüküm verildikten sonra icra gerekli olabilir ancak pasifistler için bu mecburi değildir. sisteme katılmamak gibi bir seçenek vardır. katılmayanlar kendi kendilerinin sigortası olmakla yükümlüdür.

    düşünür tahkim sistemini örneklendirmelerle açıkladıktan sonra karşı-iktisat kavramına geçer. burada kara ve gri piyasalara yönelim aracılığı ile devlet kontrolüne meydan okuma vardır.

    bir sonraki bölümde ise agorist bir toplumda geleneksel iş organizasyonunun ortadan kalkacağı argümanı savunulur. bunun da nedeni konkin'in kurumsal hiyerarşiyi piyasanın değil devletin bir taklidi olarak yorumlamasıdır. agorizmde pek çok özgür girişimci dernekler kurarak faaliyetlerini koordine edecektir ve bu piyasanın bir ihlali olmayacaktır.

    manifestonun sonlarına doğru ise agorizme giden basamaklar klasifiye edilir:

    faz 0: dağınık liberteryenler veya karşı-iktisatçılar dönemi.
    faz 1: karşı-iktisatçıların artmasıyla liberter harekette ilk bölünmeler.
    faz 2: devletin agorizmin farkına varışı.
    faz 3: devletin krize sürüklenmesi. baskılama dalgaları. başarılı bir direniş gerçekleştiği takdirde devrim.
    faz 4: devletin çözülmesiyle beraber içinde hala devletçiler barındıracak olan agorist topluma geçiş.

    manifesto "agora, anarchy, action" mottosu ile biter.
hesabın var mı? giriş yap