10695 entry daha
  • bugün izmir ile ilgili debe'ye giren şu #112113102 entry'deki arkadaş kendi çapında bazı konularda haklı olabilir.
    ama bu entrysinde yazdığı;
    "şehir dışından bir misafiriniz gelse ve 'hadi beni gezdir' dese şehir içinde gezdirebileceğiniz hiçbir yer yoktur" cümlesi kendi geri zekalılığıdır.
    yani sen asosyal bir insansan biz ne yapalım??

    şimdi şehir dışından misafiriniz geldi ve sizde entrydeki arkadaş gibi asosyalin tekisiniz ama arkadaşınız illa ki beni gezdir diyorsa yada izmir dışından geliyorsanız şehir içinde nereleri gezebilirsiniz..
    buyrun bakalım;

    izmir şehir içi gezi rehberi

    manisa yönünden, izmir il sınırından girdikten sonra sizi ilk önce çiçekli köy karşılayacaktır. muhteşem doğası, dağ havası ve organik kahvaltı ürünleriyle izmir turumuza zinde bir şekilde başlamak için çiçekliköy’ü kesinlikle tavsiye ederim.

    peki çiçekliköy’de nereye gidelim derseniz benim tavsiyem daha iç kısımlarda yer alan köyüm kahvaltı evidir, özellikle çocuklu aileler için…
    kahvaltımızı yapıp enerjimizi topladıktan sonra rotamızı izmir’in göbeğine ve simgesine çevirebiliriz...

    istikamet konak

    konak
    izmir denilince akla gelen ilk simge saat kulesi’dir.
    1901 yılında inşa edilen kule zamanla izmir’in simgesi haline gelmiş ve bir çok izmirli’nin ve turistin buluşma noktası haline gelmiştir.

    saat kulesi’nin önünde fotoğrafı olmayan ve kuşlara yem vermeyenler izmir’e gelmiş sayılmazlar.. bu yüzden ilk aktivitemiz kesinlikle saat kulesi’nin önünde bir fotoğraf çekilmek olmalıdır. hoş izmirlilerin saat kulesi önünde pek fotoğrafı yoktur.

    peki konak’taki aktivitemiz bu kadar mı dediğinizi duyar gibiyim. daha yeni başlıyoruz. saat kulesi’ne sırtınızı dayadığınızda tam karşınızda yüzyıllardır izmirlilerin alışveriş çılgınlıklarının yükünü çekmekte olan kemeraltı’na doğru bir giriş yapabiliriz.

    kemeraltı

    tarihi kemeraltı çarşısı, 1600’lü yılların başında oluşmaya başlamış o dönemden bu döneme değişmeyen baharat, demir, bakır gibi bir çok ürünün alınıp satıldığı, kervanların son durağı, eski izmir limanı’nın en can alıcı noktası, izmir’in ticaret merkezi olmuştur.
    günümüzde halâ tarihi dokusunu koruyan çarşı, tıpkı geçmişte olduğu gibi bugünde sarrafları, demir ustaları, baharatçıları ve antikacıları ile izmirlilerin ve turistlerin uğramadan geçmediği ve labirent gibi sokaklarında kaybolacağınız, zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız yerlerden biridir.

    ayrıca meraklısına not olarak düşmek gerekirse ülkemizde ve avrupa’da evlenen bir çok gelinin gelinlikleri yine kemeraltı ve çevresindeki modacıların dikimhanelerinden çıkmaktadır…
    bu arada şehrinize geri döndüğünüzde, sevdiklerinize izmir hatırası olarak hediye almak istiyorsanız kemeraltı bunun için en uygun yerdir…

    eveett kemeraltı sokaklarında saatler su gibi akıp geçer ve ben şimdiden acıktığınızı duyar gibiyim. konak’da, kemeraltı’nda ne yenilir ne içilir?

    izmir özellikle ege mutfağı zeytinyağlıları ve otları ile meşhurdur.
    bu yüzden sizlere, meşhur kızlarağası hanı’nın yanındaki ege mutfağına sahip lokantaları tavsiye edeceğim
    aynı yerde dönercilerden söğüşçülere kadar başka alternatifler de görebilirsiniz. ancak özellikle izmir’in meşhur şevket-i bostan yemeğini denemeden geçmeyiniz.
    tatlı olaraksa yine kızlarağası hanı’nın yan sokağındaki tarihi şambali tatlıcısını öneririm.
    yok "tatlı istemem" derseniz, size izmirli ısrarcılığımla kesinlikle kızlarağası hanı’nda bir kahve içmenizi tavsiye ederim. zaten o ana kadar etrafa yayılan kahve kokusundan başınız çoktandır dönüyor olacaktır merak etmeyin.
    kızlarağası hanı’nda muhtemelen ney sesleri eşliğinde kahvenizi yudumladıktan sonra han içerisinde biraz turlamadan izmir’i terk etmeyin, zira antika eşyalardan, gümüş takılara kadar ne isterseniz bulabileceğiniz ve etrafı çılgınca fotoğraflayabileceğiniz, otantik bir ortam size kucak açmış olacak…

    konak’daki turumuzu tamamladığımıza göre izmir’e bir de yukarıdan bakmanız için sizleri tarihi asansör’e davet ediyorum..

    tarihi asansör
    asansör ile saat kulesi kavuşamayan iki sevgili gibidirler, uzaktan uzağa bakışan...
    tarihi asansör, konak ilçesine bağlı karataş mevkiinde bulunmaktadır. 1907 yılında hayırsever iş adamı nesim levi tarafından yaptırılmıştır. tarihi asansör yaklaşık 60 metre uzunluğunda, birbirinden uçurumla ayrılmış iki semti birbirine bağlayan niteliktedir. asansörün bulunduğu sokak aynı zamanda dünyaca ünlü şarkıcı dario moreno’nun evinin olduğu sokaktır ve burada asansörle yukarıya çıkmadan önce kendinize muhteşem bir müzik ziyafeti çekebilirsiniz..

    asansör ile 60 metre çıktıktan sonra güzel bir manzara eşliğinde kafe ve restaurantlar sizi beklemektedir..
    asansör maceramızdan sonra ver elini kordon ver elini alsancak diyoruz…

    kordon&alsancak

    bir çoğumuzun küçükken filmlerden tanıdığı kordon’un meşhur parke taşları izmir’in kalbine giden bir yoldur adeta…
    başka hiçbir şehirde, deniz kenarındaki bir yol böylesine bir kimliğe sahip değildir diye düşünüyorum…
    izmir’e dair akılda kalan simgelerden biri, aşıkların el ele yürüdüğü, denizin en güzel izlendiği yerdir kordon…
    biz izmirliler için kordon, konak’tan limana kadar giden deniz kenarındaki yolun tümüdür…
    ilk önce meşhur taşları ile karşılaşırsınız, sonra “ordular ilk hedefiniz akdeniz’dir, ileri” diyerek ege denizi’ni (akdeniz) işaret eden atatürk heykeli ile cumhuriyet meydanına varırsınız…
    cumhuriyet meydanı’ndan sonra sizi faytonlar, oltasıyla balık tutan amatör balıkçılar sonrasında ise daha bir cıvıltı, daha bir neşe sarar sizi.
    çünkü burada kordon o meşhur çimleriyle karşılar sizi…

    öyle bir yer düşünün ki, genci yaşlısı, zengini fakiri hiç ayırt etmeksizin, herkesin güneşli bir izmir gününde çimenlerin üzerine kadın erkek, çoluk çocuk yayılıp denizi izleyip sohbet ettiğini,şarkılar söylediği, bisiklete bindiğini, balık tuttuğunu, kiminin birasını yudumladığını, kiminin köpeğiyle oynaştığını yani dünyanın dertlerine o an için herkesin koy verdiğini hayal edin.

    işte bu hoşgörünün, bu her şeyden sıyrılıp ayrışmadan, kavgasız gürültüsüz, kahkahalarla gülebileceğiniz, yan tarafınızda gitar çalan gençlerin şarkılarına eşlik edebileceğiniz, hiç tanımadığınız insanlarla durduk yere sohbet edeceğiniz ve kendinizi hep oraya, o ana ait hissedebileceğiniz ve durup “nerede yaşarsam yaşayayım ama sonunda izmir’e gömülmek istiyorum” dediğiniz, izmir aşkını sonuna kadar iliklerinizde hissettiğiniz yerdesinizdir, artık izmir’desinizdir…
    ehh sevgili misafirlerimiz, sizler de o kadar yol yürüdünüz, boş verin dünyanın yükünü, kağıt külahta çiğdem (siz çekirdek diyebilirsiniz ama aslen çiğdemdir ) yanına da soğuk bir şeyler alın ve tadını çıkarın izmir’in çünkü izmir’in kalbindesiniz, sizi kordon’un çimlerine alalım..

    bu kadar dinlenme yeter..
    şimdi kordon’un çimlerinden, biraz daha hareketli yerlere mekanlara doğru yol alıyoruz…
    ilk durağımız çimlerde otururken sırtımızı döndüğümüz kordon'unmekanları….

    haa bu arada izmir eğlence açısından ne ararsanız bulabileceğiniz muhteşem bir şehirdir izmir, gece kulüplerinden, salaş meyhanelere, kukla festivallerinden, sinema tiyatro günlerine kadar ne ararsanız hepsini bulabilirsiniz…
    kordon’daki mekanlara geri dönecek olursak burada da alternatif çok fazla, balık restaurantlarından tutun, kahve içebileceğiniz mekanlara kadar alkollü alkolsüz her zevke hitap eden çok fazla yer var…

    kordon’dan kendimizi içeriye attığımızda karşımıza istanbul istiklal caddesi’nden sonra türkiye’nin en hareketli yaya yollarından biri olan kıbrıs şehitleri caddesi yer almaktadır…

    bu cadde meşhur sevinç pastanesinden başlar yine limana giden yol ile son bulur…
    görebileceğiniz en renkli caddelerden biridir, araç trafiğine kapalıdır.
    sağlı sollu mağazalar ile bir çırpıda karnınızı doyurabileceğiniz fast food restauranları, sokak müzisyenleri, sokak sanatçıları, kitapçılar, uzaklardan gelen tanıdık müzikler, sürekli bir yerden bir yere yürüyen insanlar, kadeh sesleri, kahkahalar, “fal bakılır fal bakılır” diye peşinizden koşan gençler, önünüze bir anda çıkıp “dünyanın yok oluşuna siz de dur deyin” diyerek sizi bir an için düşüncelere sevk eden green peace ekibindeki heyecanlı gençleriyle 24 saati dolu dolu yaşayan ve bu enerjisinden bir dakika bile vazgeçmeyen, içinizi yaşama sevinciyle dolduracak tamamen bir dolu dünyadır kıbrıs şehitleri caddesi..

    ancak burayı ziyaret ettiğinizde sadece caddeyi yürüyüp geçmenizi değil özellikle ara sokaklarını gezmenizi tavsiye ederim…
    çünkü burada örneğin dantel sokak’da her türlü el emeği göz nuru işçiliklere göz gezdirebilir, muzaffer izgü sokağında müzik keyfi yapabilir, gazi kadınlar sokağı’nda eğlencenin dibine vurabilirsiniz.
    yine diğer ara sokaklarda bir çok salaş mekan, heykel resim müzik atölyeleri arasında kaybolabilirsiniz..
    isterseniz bir ney sesiyle ruhunuzu dinlendirebilir, isterseniz biraz ileride çılgınlar gibi dans edebilirsiniz. böyle de değişik bir yerdir alsancak…
    ayrıca gece eğlenmek isteyen misafirlerimiz, kendinizi alsancak’ın akışına bıraksınlar tavsiyemdir

    bu arada bahsetmeden geçemeyeceğim, izmirlilerin meşhur boyozunu şimdiye kadar gezdiğiniz her yerde bulabilir, yiyebilirsiniz ancak bir de meşhur dostlar fırını’ndaki boyozu yemenizi tavsiye derim.
    kendileri her ne kadar ıspanaklı boyoz yapma konusunda ısrarlarını sürdürseler de boyoz dediğiniz sade olur efendim… (bkz: turşu limon sirke kavgası)…
    boyoz nedir? diye soranlar için şöyle ifade edeyim, boyoz, izmir mutfağına özgü mayasız hamurdan yapılan, genellikle kahvaltılarda tercih edilen, yağlı, tel tel dökülen, yemesi zevkli bağımlılık yapan bir tür hamur işidir.

    izmir’in en hareketli ve en sevdiğim yeri alsancak için şimdilik bu kadar diyelim ancak siz doya doya gezmeden bırakmayın.
    zira alsancak için izmir’in %50’sidir desem abartmış olmam…

    karşıyaka

    izmir’in en güzide yerlerinden biri olan karşıyaka’yı görmeden izmir’den ayrılmamanız naçizane tavsiyemdir…
    karşıyakalılar her ne kadar kendilerini 35 "buçuk" olarak tanımlasalar da, aslında izmir’in bölünmez bir parçasıdırlar..
    fakat şunu da kabul etmek gerekir ki, karşıyaka kültürü bir başkadır...
    göztepe, güzelyalı, hatay, eşrefpaşa, kadifekale ne kadar bitirim ise karşıyaka da bir o kadar okumuş çocuklardır, öyle bir farklı kültürdür aslında..

    karşıyaka’ya gitmek için mutlaka vapur kullanmanızı tavsiye ederim.
    bunun için ise çok fazla alternatifiniz vardır. ya inciraltı’ndan arabalı feribot ile bostanlı’ya geçebilir, yada göztepe sahilden bindiğiniz bir vapurla sırasıyla konak, pasaport ve alsancak iskelelerini geze geze gidebilirsiniz..
    tahmin edeceğiniz gibi konak iskele konak’da, alsancak iskele ise alsancak’da bulunmaktadır.
    ancak pasaport iskele içlerinde hem en eski ve tarihi iskele olma özelliğinden, hem de liseyi kordon’un bir arka sokağında okuduğum için, okuldan kaçış anılarımın dolu olması nedeniyle en tercih ettiğim iskeledir
    kısacası eğer karşıyaka’ya gitmek istiyorsanız mutlaka deniz yolunu tercih etmelisiniz, hele de mevsimlerden yaz ise o sıcağa rağmen bir bardak çay ve vapurun yan tarafında yolculuk etmenin keyfi bir başkadır…
    karşıyaka’da vapurdan indiğinizde sizi hemen bir kalabalık karşılayacaktır. işte tam yolun karşısında meşhur karşıyaka çarşısı ile karşı karşıyasınız…

    sizi burada yine bir oraya bir buraya koşuşturan insanlar karşılayacaktır.
    karşıyaka çarşı ile alsancak kıbrıs şehitleri caddesi’ni birbirinden ayıran en önemli özellik karşıyaka çarşı’da semt havasının daha fazla hissedilmesidir..
    yani karşıyaka çarşı’da da bir şeyler yiyebilir, içebilir, tiyatroya gidebilirsiniz ancak yöresel tatlarından, turşuculara, balıkçılara kadar zamana inat yaşayan karşıyaka'nın o semt kültürünü iliklerinize kadar hissedersiniz..

    karşıyaka aynı zamanda çok önemli bir insana ev sahipliği yapmaktadır, zübeyde hanım’a…
    bu bile karşıyaka’yı başlı başına izmirliler için ayrı bir yere koyar…
    gazi mustafa kemal atatürk’ün annesi zübeyde hanım’ın anıt mezarı karşıyaka’da zübeyde hanım parkı içerisinde bulunmaktadır. karşıyaka çarşı içerisinde gezdikten sonra yürüyerek dahi kısa bir mesafe sonunda ulaşabilirsiniz..
    zübeyde hanım ziyaretini de gerçekleştirdikten sonra sizleri karşıyaka sahilinde yürümeye davet ediyorum…

    arzu edenler karşıyaka’dan sonra bostanlı’ya devam edebilir, bostanlı daha sakin yapısı, muhteşem sahili, kafeleri ve eğlence mekanları ile sizlere iyi bir alternatif olacaktır….
    ayrıca "bostanlı sosyete pazarı " kadınların mutlaka uğraması gereken bir pazardır. zira izmirli kadınların üzerindeki şık günlük kıyafetleri nereden aldığını sorarsanız alacağınız cevap bellidir. “pazardan aldım şekerim 5 lira”..
    çarşamba günleri kurulan bu pazarda bir çok markanın outlet ürünlerini görebilirsiniz..
    ayrıca mahşer yeri gibi kalabalıktır :)

    yok ben yeterince kafe ve eğlence kotamı doldurdum, biraz kafa dinleyeyim kendimi doğaya bırakayım derseniz sizlere yine muhteşem bir alternatif daha izmir sasalı doğal yaşam parkı..
    kişisel olarak her ne kadar hayvanların sergilendiği mekanlara karşı olsam da hayvanların kafeslerde değil kendi yaşam ortamlarında yaşadığı bir “park” olması nedeniyle tavsiye ederim..
    park sabahları 9’da açılır hafta sonları ve yaz aylarında akşam 19:00’da kapanır. giriş öğrenciler için 2 tl, yetişkinler için ise 5 tl’dir. ayrıca izmir belediyesinin hizmeti “bisim” ile bisiklet kiralayarak parkı gezebilirsiniz… yine tüm bu anlattığım mekanları bisiklet ile çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz. çünkü inciraltın'dan sasalı'ya kadar bisiklet yolu mevcuttur izmir'de..
    sasalı doğal yaşam parkımızı da ziyaret ettikten sonra son durağımız olan inciraltına doğru yola çıkabiliriz…
    bunun için yapmamız gereken bostanlı’ya geri dönüp oradan arabalı feribotla üçkuyular’a geçmek yeterli olacaktır.
    yada tercihen ilk duraklarımızdan biri olan tarihi asansör'den sonra inciraltı'na geçip, oradan karşıyaka, bostanlı turu sonrası tekrar alsancak'a dönebilirsiniz.
    ben yazının bütünlüğünü bozmamak adına sırayla yazdım ama inciraltı'nı atlamak istemedim.
    ayrıca gezmeye incirlatın'dan kiraayacağınız bir bisiklet ile başlayabilir. tüm bu rotaları bisiklet ile tamamlayabilirsiniz.
    çünkü inciraltından sasalı'ya kadar uzzzuuuuuun bir bisiklet yolu vardır izmir'de...

    inciraltı
    izmir’e kafa dinlemek için gelenlerin görmeden geçmemesini tavsiye edeceğim yerlerden birdir inciraltı..
    nispeten diğer yerlere göre daha sakin olduğu gibi inciraltı’ndaki balıkçıların geceden tuttuğu balıkları derme çatma balıkçılarda ekmek arası yiyebilir, müze gemiler’i ziyaret ederek, savaş gemisi, hatta belki de hayatınızda ilk defa bir denizaltının içini gezebilirsiniz...
    müze gemiler ,ege fırkateyni ,piri reis denizaltısı ve kasırga hücumbotu olmak üzere 3 adet müzeden oluşmaktadır. bu gemilerde donanma gemilerindeki yaşam koşulları sergilenmekte ve ziyaretçilere savaş harekat merkezinden seyir odasına pek çok farklı noktayı görme imkânı sunulmaktadır. özellikle denizaltı şiddetle tavsiyemdir

    balçova teleferik
    inciraltı'na yakın bir mesafede bulunan balçova ilçesinin meşhur teleferiğidir efendim.
    izmir ekonomi üniversitesini karşısında bulunmaktadır.
    buradan teleferiğe binerek yaklaşık 300 metre yüksekliğe eşsiz bir körfez manzarasını izleyerek çıkabilir.
    yukarıda ise piknik yapabilirsiniz.

    ayrıca izmir'de zaman geçirmeniz için alternatif planlar düzenleyebilirsiniz..
    bunun için müzeleri ziyaret edebilir, festival ve kermeslere katılabilirsiniz.
    bunun için de sizlere aşağıda detaylı olarak müzeleri ve adreslerini, festivalleri, kermesleri ve etkinlikleri tarihleri ile birlikte detaylı bırakıyorum

    müzeler;

    1-etnografya müzesi;
    müzede 19. yüzyıla ait el işlemeleri,misafir odası,hamam takımları ile izmir’in ilk türk eczanesi (ittihat eczanesi) ve efe , efe kıyafetlerinden geçmişimizde kullanılan bir çok kıyafet ve eşyalar sergilenmiştir.
    pazartesi dışında her gün, kışın 08.30-12.30/13.30-17.30, yazın 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.
    adres; halit rıfat paşa caddesi, 3. konak
    tel : (0232) 489 07 96

    2-oyuncak müzesi;
    çocukların ve kendini hala çocuk hisseden büyüklerin büyülenerek gezecekleri ve hayal dünyasında gibi hissedecekleri bir düş müzesidir.
    ziyaret saatleri : 09:00 – 17:00… müze pazartesi günleri kapalıdır.
    adres; halil rıfat paşa, no:31, varyant – konak / izmir tel:+90 232 425 75 13

    3- mask müzesi (makse müzesi)
    konak belediyesi tarafından açılan türkiye’nin ilk mask müzesinde, farklı ülkelerden 270 mask sergileniyor. mask atölyelerine katılan onlarca kursiyerinde, her kursun sonunda yaptıkları masklar müze de sergileniyor..
    ziyaret saatleri : 10:00 – 19:00 müze pazartesi günleri kapalıdır.
    1448 sokak no: 22 alsancak / izmir
    tel: +90 232 465 31 07

    4- kadın müzesi
    anadolu kadınının unutulan geçmişini,gücünü tüm dünyaya hatırlatmak,yaratıcılığını ortaya çıkarmak ve güven vermek için açılan izmir kadın müzesi, geçmişten bugüne neler yaptığıyla ilgili sizleri bir yolculuğa çıkarıyor.. müze ilk açıldığı gün twitter’da dünya gündemine girmişti.
    pazartesi hariç hergün 09:00 – 17:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
    1298 sokak, no:14, basmane / izmir
    tel: 0232 484 0 481 veya 0232 489 45 22

    5- neşe ve karikatür müzesi
    7 – 77’ye herkesin keyif alacağı,izleyebileceği ve neşelenebileceği bir müze olarak tasarlanan neşe ve karikatür müzesi, mizahın en “eleştirel” gücü kadar “barışçıl” yani “birleştirici” gücünü ön plana çıkartıyor..
    ziyaret saatleri : 10:00 – 19:00… müze pazartesi günleri kapalıdır.
    yüzbaşı şerafettin bey sokak, no:9, alsancak / izmir
    tel: +90 232 465 31 05

    6- atatürk evi müzesi
    atatürk’ün şahsi çalışmalarını yürüttüğü evdir.
    pazartesi dışında her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açık olacaktır.
    atatürk caddesi no: 24, alsancak
    tel : (0232) 464 80 85

    7-arkas sanat müzesi
    izmirli işadamı lucien arkas tarafından kurulmuş, 140 yaşında tarihi bir binada bulunamktadır.
    grup halinde yapılan ziyaretlerde ücretsiz rehber hizmeti sunulmaktadır.
    pazartesi hariç her gün; 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
    adres; kültür mahallesi, 1380 . sk. 3-1, 35230 konak/izmir, türkiye telefon: +90 232 464 66 00

    8- key museum
    izmir torbalı’da bulunmaktadır. türkiye’nin en büyük otomobil müzesidir. 130 otomobil ve 30 motorsiklet yer almaktadır. 1800’lü yıllardan günümüze bir çok arabayı burada görmek mümkündür.
    pazartesi-salı hariç her gün 10:00 ile 17:00 arasında hizmet vermektedir.
    adres; çapak mah., özgörkey cad. no:5, 35860 torbalı/izmir, türkiye telefon: +90 232 850 35 35

    9- ahmet piriştina izmir kent müzesi
    adından da anlaşılacağı gibi izmir kent tarihini bizlere sunan bir müzedir.
    pazar hariç her gün 8:30-17:30 arası hizmet sunmaktadır.
    adres; şair eşref bulvarı no: 1/a çankaya telefon: +90 232 441 30 39

    10-agora açık hava müzesi (agora ören yeri)
    izmir’in milattan önce ve milattan sonra roma dönemini tanımamıza olanak sağlayan agora ören yeri, sunaklar, heykeller ve tapınaklarla şehir içinde tarihi yaşatmaktadır.
    yaz dönemi her gün sabah 8:00 akşam 19:00 arası ziyaret edilebilir.
    adres: namazgah mah, tarık sarı sk. no:29, 35240 konak/izmir telefon: +90 232 483 46 96

    festivaller
    izmir ayrıca festivaller şehridir. eğer tatillerinizi bu festivallere denk getirirseniz mutlaka ama mutlaka katılmanızı tavsiye ederim.
    tarihlere göre festivaller şu şekildedir;

    ocak

    selçuk efes deve güreşleri festivali (izmir/selçuk)
    selçuk ilçesinde çok sayıda turist çeken festival türkiye’deki en meşhur deve güreşi organizasyonudur.

    şubat

    orhanlı şevketi bostan şenliği (izmir seferihisar orhanlı)
    otlu yemekleriyle meşhur izmir ve ege mutfağının meşhur şevket-i bostan’ı, organik tarıma geçen ilk köy olan orhanlı’da şevket-i bostan şenliğiyle tekrar hayat buluyor.

    mart

    izmir uluslararası kukla günleri
    dünyanın en büyük kukla festivallerinden biri kabul edilen festival, avrupa’nın da 2. büyük kukla festivalidir. dünyanın bir çok yerinden gelen kukla sanatçılarının gösterileri ve workshop atölye çalışmaları ile izmir’in farklı mekanlarında takip edebilirsiniz.

    nisan
    nisan ayı baharın gelişiyle izmirliler için festival ayıdır.

    alaçatı ot festivali
    izmir alaçatı’da gerçekleştirilen festival, otlu yemeklerin yapıldığı stantlardan, kekik karanfil fesleğen ve otlar ile yapılan yiyecek ve içeceklerin sunulduğu stantlara kadar çok kalabalık geçen bir festivaldir. alaçatı nisan’da da bir başkadır.

    uluslararası karşıyaka çocuk şenliği
    23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramının özelinde, 18-25 nisan tarihleri arasında kutlanan uluslararası bir şenliktir. şenlik 2003 yılında cıoff( uluslararası folklor ve halk sanatları festivalleri organizasyon kurulu) üyeliğine kabul edilmiştir.

    uluslararası bayındır çiçek festivali
    izmir’in bayındır ilçesinde gerçekleştirilen festival adından da anlaşılacağı gibi bir çiçek festivalidir. rengarenk çiçekler ve müthiş çiçek kokuları eşliğinde geçen bu kalabalık festival, aynı zamanda tiyatrolar, yarışmalar, uçurtma etkinlikleri gibi bir çok etkinliği içerisinde barındırıyor. 2010 yılından beri gerçekleşen festivale sadece 2011 yılında katılım 700.000 kişi kadardır.

    mayıs

    nazarköy nazarboncuğu festivali
    türkiye’nin nazarboncuğu fabrikası olan nazarköy, izmir’in kemalpaşa ilçesindedir..
    çeşitli stantlar ve el işi ustalıkla yapılmış bir çok ürünün sergilendiği nazarköy, otantik ortamları sevenler için güzel bir anı olacaktır.

    haziran

    bergama kermesi
    haziran ayının ilk haftası izmir’in tarihiyle ünlü bergama ilçesinde gerçekleştirilen kermes, 1937 yılında mustafa kemal atatürk tarafından başlatılmış ve o günden bu zamana kadar her yıl aralıksız yapılmıştır.
    türkiye’nin ilk dünyanın ikinci yerel festivalidir..
    sadece eğlence amaçlı değil bilim adamlarının, sanatçıların da katıldığı paneller düzenlediği yerli ve yabancı bir çok turistin akın ettiği çok canlı bir kermestir.

    ağustos

    izmir fuarı
    izmir fuarı herkesin bildiği gibi türkiye’nin en büyük uluslararası organizasyonlarından biridir.

    eylül
    izmir’in kurtuluşu etkinlikleri
    9 eylül tarihinde kutlanan izmir’in kurtuluş etkinlikleri, cumhuriyet meydanı ve izmir’de coşku ile kutlanır. gösteri uçaklarının yaptığı şovlar ve zafer yürüyüşleriyle renkli bir hal alan kurtuluş etkinlikleri bir klasik olarak izmir marşı ile son bulur.

    evet sevgili okuyucular, izmir turumuza burada son verirken, izmir’i bir izmirliye anlattırma gafletinde bulunarak, bitmek bilmeyen izmir sohbetine zaman ayırdığınız için sizlere teşekkür ederim :)

    gördüğünüz gibi izmir'de deniz,kum,güneş haricinde yapabileceğiniz çok fazla şey, dışarıdan gelen misafirlerinizi gezdirebileceğiniz çok fazla alternatif mevcut.
    yeter ki asosyal birisi olmayın.
    müzelerin açılış kapanışları ile festival tarihlerinde pandemi nedeniyle değişiklikler olabilir, bu nedenle özellikle bazı müzelere telefon numarası da ekledim.

    biliyorum, atladığım bir çok yer, özellikle meyhanelerden, lokantalara, fırınlara, kadar özellikle yeme içme alanında yazmadığım sürüyle yer var.
    bunun için de sizi ekşişeyler'deki şu sayfaya davet ederim..
    hepinize iyi seyahatler dilerim.
    bol güneşli izmir günleri sizin olsun.
5609 entry daha
hesabın var mı? giriş yap