9 entry daha
  • özellikle osmanlının parçalanmasında çok büyük etkileri olmuş okullardır.

    istanbul,ankara,izmir gibi merkezlerin yanında anadolu topraklarının içlerine kadar giren bu okulların amacı eğitim miydi gerçekten?

    tabii ki hayır.elin adamının senin ülkeni muasır devletler seviyesine çıkarma gibi bir derdi olamaz.yumuşak yerlerimizle güleriz bunlara biz.

    misyoner okulları belirli bir süre faaliyetlerini sürdürmüş daha sonra yapılan eğitim inkilapları ile çoğu defolup gitmiştir.neden? faaliyet alanları kısıtlandı da ondan.

    maalesef bu okulların yetiştirdikleri adamlar bizim ülkemizde belirli seviyelere gelip kendilerini yetiştiren ülkelere uşaklık yapmışlardır.şu anda bile gidin kadıköy deki fransız lisesinin önüne bakın bizimle alakası olan insanları etrafta görüyor musunuz.

    atatürk ün yaşadığı bir olayı da anektod edelim;

    ata bir gün balo tarzında bir eğlence tertipler.gençler gelirler eğlenirler.bir müddet sonra ata nın gözüne dans eden bir çift çarpar.bu çift diğerlerine oranla dehşet şekilde dans etmektedir.yani göze batmaktadır.ata bunları yanına çağırır.der ki" kimsiniz siz" " bu kadar iyi nasıl dans ediyorsunuz?" derler ki " biz fransız lisesinde okuyan bir çiftiz orada öğrendik bunları" ata düşünür.bunları denemek için bazı sorular sorar.türk devrimleri hakkında neler düşündüklerini merak eder.ayrıca sakarya savaşı nın önemi ve sonucu üzerinde durarak sorular sorar.gençler cevap veremezler,deyim yerindeyse apışıp kalırlar.

    derler ki "biz fransız devrimlerini biliyoruz onları sorsanız cevaplardık türk devrimlerini bilmiyoruz"

    ata düşünür.bunları geri yollar.bunlar dansa devam ederler.ata nın morali bozulmuştur bir kere.düşündükten sonra yaverini çağırır daha sonra gençleri çağırır der ki;

    "bu gençleri dışarı çıkarın.bu eğlence türk gençleri için yapılıyor.gitsinler ders çalışıp öğrensinler"

    işte olay bu.şimdi bizim gençler amerikan,fransız liselerinde okudukları için gurur duyuyorlar.burunları havalara o kadar kalkmış ki önlerini göremiyorlar.bu okulların amacını daha fazla açıklamaya gerek yok açıkçası.türk kültüründen bi haber gençler yetiştiren bu okullar ya kapatılmalı ya da ders müfredatlarındaki fransız,amerikan ya da hangi ülkeninse o ülkenin kültürünü gençlere enjekte eden dersler kaldırılmalı.belki radikal bir karar olacak ama yapılabilir bence.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap