3244 entry daha
  • üst edit 2: ya bu entry'i yazdıktan bir iki gün sonra hayvanların infosuna bakılmasına gerek olmadığını, zaten adının yanında yıldızlar olduğunu (1 yıldız -poor 2 yıldız -rich 3 yıldız-perfect) keşfettim de eklemeyi unutmuşum. olur da bu entry'i okuyan olursa daha pratik metodu ögrensin bari. info bakmak vakit alabiliyor, kaç yıldız olduğunu kontrol etmek daha kolay. tabi hangi silahla öldüreceğinizi bildiğiniz zaman bu böyle, öğrenene kadar bakarsınız info'ya zaten.

    üst edit: istek üzerine legendary animal'ların prosedürü eklendi.

    üşenmedim ve ufak bir rehber (beginner's guide) hazırladım. adının başlangıç rehberi olduğuna bakmayın, oyunu indirmek isteyenler veya yeni indirmiş olanlar, ilk oynadıklarından hiçbir şey anlamayıp tekrar oynamak isteyenler hattâ hâlihazırda oynayanlar, yani rdr2'ye ilgisi olan herkes okuyabilir. spoiler içermemektedir, minör spoiler'lı bir iki kısmı da işaretledim zaten, sıkıntı yok. dilerseniz başlayalım :)

    şimdi ilk söylemek istediğim şey camp upgrade'lerini 1-2 tanesi hariç siktir edin. ciddi söylüyorum bunu. kamptakilerin umrunda olmuyor çünkü ve neredeyse hiçbir işe yaramıyorlar, verdiğinizin onda birini falan anca geri alabiliyorsunuz. yükseltmeniz gereken kendi çadırınız. başta dutch'ın çadırını yükseltmeniz lazım sonra kendinizinkini. dutch'ınki pek bir işe yaramıyor, sadece millet daha sık bağış yapıyor o upgrade'le birlikte ama çok önemli değil, amacımız kendi çadırımızın upgrade'inin kilidini açmak. fast travel yani bir nevi ışınlanma olanağı sağlıyor çadır upgrade'i ve cidden bu olay oyun için elzem. chapter 2'nin başında kilidi açılıyor ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde açmaya çalışın bunu. fast travel tam yeterli bile değil hattâ ama en azından kanser etmiyor. böyle söylememin sebebi oyunda at kullanmamız. evet ilk başlarda çok zevkli geliyor, atla bağımız artıyor, besliyoruz, sürüş mekanikleri güzel falan ama oyunun ortalarına doğru ve özellikle de hikâyenin dışındayken çekilmiyor bir süre sonra haritanın bir ucundan başka ucuna at koşturmak. fast travel haritadaki belli bölgelere hızlı erişim olanağı sağlıyor. mesela valentine kasabası, kamp, strawberry kasabası, saint denis şehri vs. tabi bu gidilebilen yerler de haritayı keşfettikçe artıyor doğal olarak. kamptan belli bir noktaya fast travel yapabildiğiniz gibi, eğer kampa geri dönmek istiyorsanız veya kampta değilken fast travel yapmak istiyorsanız da dışarıda insanlara uzak bir yer bulup kamp ateşi yakmanız gerekiyor ki fast travel yapabilesiniz. şehir içinde yakılmıyor dediğim gibi, biraz çalı çırpıya veya araziye doğru kurmak lazım. fast travel'a benzer olarak trene binebilir veya stagecoach tutabilirsiniz (bunlar paralı ve gidebileceğiniz yer daha sınırlı ama). kamp kurmak ise sadece fast travel için değil, başka özellikler için de kullanılabiliyor. bunlar uyumak, bir şeyler craft'lamak veya pişirmek, dinlenmek gibi özellikler. uyuma özelliği sonraları sık kullanılmaya başlıyor çünkü bazı yan görevler veya challenge'lar için saat dilimi falan etkili olabiliyor. geceleri dükkanlar kapalı ama sabahı beklemek için kamp kurmaya gerek yok, dükkanın yanına ayakta gelirseniz wait until morning diye bir seçenek çıkacak ona basın, sabah olacak bir cutscene'le. fast travel ve kamp kurmanın ihmal edilmemesi gerekiyor, ikisi de önemli ve pratik çünkü. avladığınız hayvanların etini kamp harici pişiremezsiniz. yani çeteye bağışlayabilirsiniz ama bir halt olmaz yani size dönüşü çok az oluyor. direkt hayvanın komple kendisini ise bağışlayabilirsiniz onda sıkıntı yok, derisini yüzdükten sonra tabi. çünkü hayvan gövdeleri pek bir işe yaramıyor bağışlamak haricinde. şimdi oyun deneyiminizi güzelleştirecek bir iki şeyden bahsedeyim. birincisi satchel upgrade'ler:
    satchel'ini geliştirmeden bitiren bir sürü kişi oluyor ama ben büyük fark yarattığını düşünüyorum. yani biraz kolay kaçıyor gibi oluyor ama yine de zevkli yani. neyden mi bahsediyorum, legend of the east diye bir satchel var. açmak için ondan önceki tüm satchel'lerin açılması gerekiyor. pearson satchel upgrade'lerini yapıyor. orada o seçeneği seçip ihtiyacınız olan postları ve avlamanız gereken hayvanları not edin. başlangıç için sadece not edin, ne yapmanız gerektiğini sonra anlatacağım.

    konudan saptık biraz ama madem satchel matchel dedik, şu avcılık olayına gireyim biraz. bu oyunda avlanma en önemli ve en zevkli mekaniklerden biri. oyunu avlanmadan bitirirseniz tadı tuzu olmaz. avlanmayı temel ögelerine ayıracağım şimdi:

    1- doğru silahı bulmak

    evet yanlış duymadınız, birinci madde bu. çünkü oyunda hayvan postu veya derisi ile yapılan tüm craft'lar "perfect" pelt veya skin ister. perfect ne demek: bozulmamış, temiz. yani hayvan avlamanız yetmiyor, mükemmel hayvanı mükemmel bir şekilde avlamanız lazım. kulağa zor gelebilir ama aslında bayağı kolay bir şey. bir iki örnekle açıklayayım.

    bir hayvan gördüğünüzde pc veya konsolun hangisinde oynadığınıza göre sağ tık veya lb ile odaklanabiliyorsunuz. orada study veya hayvanı zaten önceden gördüyseniz show info dediğinizde hayvanın adının solunda poor, good veya perfect yazacak. kampa gövde bağışlamak, hayvanın etinden yararlamak ve başka avlarda kullanmanın haricinde poor ve good hayvanlar hiçbir halta yaramıyor çünkü verdikleri post tamamen değersiz. perfect yazan hayvanları avlamaya odaklanmalısınız. hayvanın infosunun son cümlesi de genellikle "use ..... for a clean kill" olur. oradaki ..... silahın adı olacaktır. perfect bir hayvanı postunu bozmadan tak diye öldürmek istiyorsanız o silahı kullanmanız ve kafa, kalp gibi kritik yerlere tek vuruş yapmanız gerekir. her hayvanın silahı çok spesifik olmuyor. mesela geyik, bizon, karaca gibi büyükçe otoburlar için "rifle" yazar genelde. bu da ateşleme gücü yüksek olan bir tüfek yeterli demek. ama tavşan, hindi, rakun gibi küçük hayvanlarda genellikle "varmint rifle" yazar. varmint rifle tek bir silahtır, başka bir alternatifi yoktur yani. daha da küçük bazı hayvanlarda "bow with a small game arrow" yazar. bunun için de normal ok, kuş tüyü ve pompalı tüfek mermisi kullanmanız gerekir. (oyunda birçok craft var, bunların nasıl yapıldığından bahsetmeyeceğim siz yavaş yavaş keşfedin diye ama elinizde yeterli malzeme varsa kamp ateşi yaktığınızda ne yapabileceğinizi görürsünüz) evet şimdi yavaştan görevleri söylemeye kayacağım çünkü tahmin ettiğiniz gibi her silah şak diye açılmıyor. varmint rifle ilk chapter'da eastward bound görevinden sonra açılıyor, sonrasında gidip herhangi bir gunsmith'ten alabilirsiniz. büyük hayvanları avlamak için de şöyle sniper gibi bir şey lazım o da the sheep and the goats görevinde chapter 2'de açılıyor, en yakın gunsmith'ten alabilirsiniz. mesela o göreve hızlıca gelmek zekice olur yoksa avcılığa doğru düzgün başlayamıyorsunuz. görevler önemsiz değil yani, chapter 1'de durup oyunu bitireyim diye bir olay yok. yine de "çok çok önemli" değiller diyebiliriz. evet yine saptım gibi, sapmadan döneyim 2. maddeme.

    2- hayvanın yerini bulmak

    bu aslında bazı hayvanlar için zor değil; geyik, domuz, falan çoğu yerde oluyor ama nadir bulunan hayvanlar için az da olsa internetten yardım alabilirsiniz. master hunter challenge 5 ya da 6'da 5 tane pumayı okla öldürüp yüzmenizi istiyor mesela. tamam yüksek hasar veren ok buldunuz mesela ona eyvallah da puma bulmak sıkıntı. onun için puma lokasyonlarına bakmıştım ben internetten, yalan söyleyemem. ama ilk oynayışımdı ve tecrübesizdim bayağı, şimdi olsa sakin sakin haritayı keşfedip hayvanları bulmaya çalışırdım sanırım :)

    3- hayvanlara doğru bir şekilde ve korkutmadan yaklaşmak ve hayvanları avlamak

    at sürerken geyik tavşan vs.nin yanından geçerseniz direkt kaçışıyorlar. oyunun ilerleyen bölümlerinde serilik kazanacağınız için hemen dürbün çıkarıp kaçışanların info'larına bakıp perfect olanı bulup silahı çıkarıp tak diye indirebileceksiniz. ama başlarda o pratiklik zor tabi. o yüzden yapmanız gereken bir hayvanın bulunduğu yere yaklaştığınızda yavaşlamak ve mümkünse attan inip yavaş adımlarla devam etmek. ama kendinizi dürbün kullanmaya alıştırın. inince uzakta bir hayvan görürseniz dürbünü çıkar tak diye info'suna bak hemen, perfect değilse sal, perfect'se kullanman gereken silaha bak ve hemen attan al o silahı. attan inerken genelde rifle ve varmint rifle olur benim sırtımda çünkü hayvanların büyük bölümü o iki silahla öldürülüyor. neyse yine fazla uzaklaşmadan ufak bir tüyo verebilirim. hayvana çömelerek yaklaşırsanız son 10-15 metreye kadar falan sıkıntı çıkmaz. işte o sırada hayvana focus'layıp call derseniz karakter ıslık çalar ve hayvan kafasını kaldırıp bir iki saniye durur ve size doğru bakar. o an perfect kill'i alabilmek için mükemmel bir andır. doğru silahı nişan alırsınız, dead eye'ı açarsınız, tak diye sıkarsınız kafasına hayvanın. gidip derisini yüzdüğünde perfect pelt yazacaktır mis gibi. neyse işte, onun haricinde bir iki yol daha var onlardan da bahsedeyim. cover scent lotion diye bir meret var kokunuzu hayvanlardan gizliyor ve bayağı yakınına girebiliyorsunuz hayvanın. marketlerde falan satılması lazım. onun haricinde yem (bait) kullanabilirsiniz, otçullar için ve etçiller için ayrı ayrı yemler var. çok işlevsel değiller ama call'un yerine geçebiliyorlar bir nevi. çünkü orada bir hayvanın olduğunu görmezseniz uzaktan bir hayvan gelip de almıyor kokusunu yemin, sadece yakında gördüğünüz bir hayvanı daha kolay avlamak için geliştirilmiş bir şey. kuşları çekmenin de bir yolu var ve oyun hakkında en sevdiğim şeylerden biri bu. biraz ayrıntıya kaçıyor ama söylemek istiyorum çünkü ayrıntı gücünü fark edince oyunun daha çok ısınabilirsiniz bence :) geyik, tavşan, sincap vs. avlayıp şöyle açık alan koyduğunuzda konum uygunsa kargasından kuzgununa kartalından şahinine her şey gelebiliyor o leşe. tabi koyduğunuz yere göre çakal, domuz falan gibi kara hayvanları da gelebiliyor. benim sık kullandığım bir özellik. konuya dönersek avcılığın temelleri az çok bu kadar diyebilirim. başka başka şeyler de keşfedeceksiniz illaki de her şeyi anlatıp baymak istemiyorum. son bir şey söyleyip bağlantılı bir konuya geçeyim. eğer hayvanı temiz öldüremezseniz, yani temiz değil de kısa sürede öldüremezseniz hayvan acı çeker ve honor'unuz düşer. buradan da honor sistemine bağlamak istiyorum. ama ondan önce şu legendary animal'ların adabı nedir onu halledelim (sonradan eklendi bu bölüm entry'e)

    legendary animal'lar oyunda 16 tane olan endemik, sadece 1 kere spawn olan özel hayvanlardır. 15 tanesinin chapter 2'de hosea ile ayı avına gittikten sonra kilidi açılır, legendary panther'in kilidinin açılması içinse master hunter challenge'ların ilk 9 tanesini yapmanız gerekir. 10. challenge panter avıdır.

    şimdi legendary animal'ları nasıl avlayacağımızı ve avladıktan sonra ne yapacağımızı söyleyelim:

    legendary hayvanları avlamanın temel mekaniğini maddelere ayıralım:

    1- yanınıza ateşleme gücü çok yüksek silahlar alın (carbine repeater, shotgun, sniper tüfeği tavsiye edilir)

    2- hayvanın takıldığı yeri bulun (bu çok zor değil, haritayı gezerken sizi uyaracak zaten you have entered a legendary animal territory diye), işin büyüsünü kaçırmak istiyorsanız internetten bakın konumları hep sabit zaten. ama bulduğunuzda hayvan orada olmayacak, telaşa gerek yok.

    3- eğer o dediğim uyarıyı aldıysanız ve haritayı açtığınızda bulunduğunuz bölgenin yakınında bir hayvan figürünün üstünde bir taç (crown) görüyorsanız doğru yerdesiniz demektir. şimdi yapmanız gereken şey ipuçlarını bulup hayvanı avlamak.

    4- eagle eye'ınızı (dead eye tuşu ama silahı tutmazken) açın ve ilk ipucunu bulun. böyle sarı bir duman yükselecek, hosea ile görevi yaptıysanız anlarsınız zaten.

    5- ilk ipucunu bulduktan sonra dead eye'ı açıp hayvanın izine odaklanın ve izi takip ederek sırasıyla 2. ve 3. ipuçlarını bulun.

    6- 3. ipucunu bulunca yavaşlayın biraz çünkü hayvan bayağı yakında demektir. adımlarınızı yavaşlatın, dürbün çıkarıp hayvanı bulmaya çalışın. izi yavaş yavaş takip ederseniz hayvanı görürsünüz zaten, kendilerini bayağı belli ediyorlar renklerinden boyutlarından vs. isterseniz bait de kullanabilirsiniz bir köşeye saklanıp

    7- hayvanı gördüğünüz anda pozisyonunuz uygunsa dead eye'ı açıp en güçlü silahınızla allah ne verdiyse abanın hayvana kafa kalp ne gelirse artık. ölsün yeterli. legendary hayvanların postu zarar görmüyor, nasıl öldürürseniz öldürün.

    8- hayvan ölünce gidin yanına postunu veya derisini yüzün. hayvan çok büyükse gövdeyi zaten alamazsınız hayvan küçükse gövdeyi de alabilirsiniz. atınıza istifleyin bunları, sonra en yakın trapper'a gidin.

    9- oyun başlarında trapper'a ulaşabileceğiniz bir yol saint denis'e gitmektir. haritanın sağ altına doğru sürün atı. keşfettikten sonra fast travel açıksa o şekilde de gidebilirsiniz sonraki gidişlerinizde.

    10- öncelikle telaş yapmayın, oyunda her şey düşünülmüş, legendary animal kaybolmuyor hiçbir şekilde. yani bir şekilde elinizde o ayının postu varsa istediğiniz yere drop'layın, sıkıntı yok sonradan trapper'da erişebileceksiniz ona. çoğu oyuncu trapper'a taşımaya uğraşmaz postu, avladığı yerde bırakır direkt, sonra trapper'a gidip kostümünü craft'latır. bense hem trapper'a satmak istediğim hem de taşımayı sevdiğim için genelde atın sırtına atıp en yakın trapper'a taşırım. postların aksine hayvanların gövdeleri ise kaybolabilir, 20-60 dolar arası bir paraya gider hayvanına göre, ihtiyacınız varsa o paraya alın yanınıza yani.

    11- ve son olarak trapper'a gittiğinizde legendary animal postunuzu satın adama (eğer olduğu yerde bıraktıysanız satamazsınız,o para gg, ama craft yapabilirsiniz tabi) sonrasında buy dedikten sonra garment sets'e basarsanız birçok kategori göreceksiniz. orada tüm legendary animal'lar ile yapilacak kostümler vs. var. tabi bazıları için sadece hayvanın postu yetmiyor başka hayvanların postunu da istiyor adam. o postları falan da not edin isteğinize göre, hangi hayvan lazım kaç tane lazım vs.

    yani aslında zor değil, sadece biraz pratik gerekiyor. ikinci oynanışımda tek oturuşta tüm legendary hayvanları avladım, bayağı basit bir şey.

    oyunda bir honor (onur, şeref) sistemi var. yaptığınız pek çok şey onurunuzu etkiler. sebepsiz yere insan öldürürseniz onurunuz tak diye düşüyor. insanlara selam vermek onurunuzu arttırır. world event'lerde yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmek onurunuzu arttırır. ama burada bir ayrıntı var. eğer birinin yardıma ihtiyacı olduğunu duyarsanız ve oraya yönelirseniz olayı görmüş olursunuz ve hiçbir şey yapmazsanız onurunuz düşer (soygun, adam kaçırma vs. gördüğünüzde ya hiç bulaşmayın ya da direkt yapmanız gerekeni yapın). onun haricinde tuttuğunuz küçük balıkları suya geri atmak, bazı görevlerde suçluları bağışlamak vs. onurunuzu yükseltir. rockstar oyun boyunca size onurunuzu yüksek tutmak için fırsatlar veriyor, bunları değerlendirmeniz gerekiyor. çünkü hikâye onurlu bir şekilde daha anlamlı ve onurlu olmanın birçok artısı var. onursuz olmanın ise hiçbir artısı yok. onurluysanız alış-veriş yaparken tüm dükkânlar indirim yapıyor (onur seviyenize göre %10 %30 %50 gibi bayağı etkileyecek indirimler gelebiliyor). onurluysanız insanlara çarptığınızda özür falan dileyebiliyorlar veya sakin karşılayabiliyorlar. onun haricinde bazı side quest'ler sadece onurluyken açılıyor. onurlu olmak çok mantıklı yani. görevlerde öldürdüğünüz insanlar pek önemli değil, onlara takılmayın, görev için öldürüyorsunuz sonuçta. onun haricinde düşmanların atını "kesinlikle" vurmayın. abi yanlışlıkla bir iki kez vurdum yerin dibine girdim. leş gibi düşürüyor onuru. normal free roam'da da hayvanlara zarar verirseniz birileri görünce sizi ihbar etmeye koşuyor. şimdi buradan da şu şahit ve wanted olayına kayayım:

    oyunda insanların yanında suç işlerseniz insanlar bunu görüyor ve olay şahidi olarak doğruca kasaba şerifine koşup sizi ihbar ediyorlar. bunu önlemenin bazı yolları var ondan bahsedelim biraz:

    1- en basit ve "etkisiz" yol bandana takmaktır. olay yerine varmadan taksanız bile çoğunlukla gizleyemez. yararlı olabildiği yer uzak mesafelerdir. yani uzaktaki biri bandanalıyken yüzünüzü seçemez. onun haricinde pek etkili değildir.

    2- yüz maskeleri. oyunda fence diye bir dükkân var. orada suç maskeleri alabiilyorsunuz. tüm yüzü kaplıyor. bandana'dan çok daha etkili olduğunu söyleyebilirim. illa suç işleyecekseniz kullanmanız yararınıza olur.

    3- kıyafet değiştirmek. bu net olarak en etkili yoldur özellikle maske ile kombolandığında. kıyafet dolabınızdan suç işlemek için bir kıyafet kombini ayarlayın atınızda depolayarak. sonra maskenizi takın, suçu işleyin, biri görse bile olay yerinden uzaklaşınca kıyafet değiştirip maskeyi çıkarınca şahit mahit olmuyor yani kimse peşinize takılmaz. ara ara saçınızı sakalınızı kestirerek veya şeklini değiştirerek insanların sizi hatırlamasını engelleyebilirsiniz. bu arama olayına etki etmez ama bir suç işlediğiniz ve görüldüğünüz yere bir daha geldiğinizde insanların size ters ters konuşmasını engeller.

    wanted seviyeleri ve yapılması gerekenleri söyleyelim madem.

    bunda da madde madde gitmek istiyorum, en çok karşılaşılan durumlarla birlikte:

    1- eğer yanlışlıkla bir tuşa basarsanız ve birine vurursanız veya ne bileyim birinin atına binerseniz ve biri şahit olursa yapacağınız belirli şeyler var. şahidi yakalayıp tehdit edebilir veya kaçıyorsa öldürebilirsiniz. öldürmeyi tavsiye etmiyorum çünkü bu çok büyük ihtimalle başka bir şahidin doğmasına neden olur ve arapsaçına döner olay. genellikle tehdit etmek yeterli oluyor. ama haritadaki o göz işaretinin gittiğinden emin olun.

    2- şahidi durduramazsanız veya durdurmak istemezseniz lawman'ler peşinize düşer. eğer suçunuz hafifse ben direnmemeyi şiddetle tavsiye ederim. çünkü direnirseniz birçok insanı öldürmek zorunda kalıyorsunuz mecbur. hem onur düşüyor, hem de öldürdüğünüz her lawman için kellenizin değerine para ekleniyor. yani o an yakalanmayı atlatsanız bile sonradan ödül avcıları (bounty hunter) peşinize düşüyor ve cidden rahatsız edici seviyeye geliyorlar bir süre sonra. cezayı (bounty) ödeyeyim derseniz de çok pahalı olduğunu görüp öeğh oha amk diyorsunuz. hepsinin sebebi orada direnmeniz işte. teslim olursanız biraz hapis yatıyorsunuz ve ödemiş oluyorsunuz cezanızı. çok sıkıntı olmuyor yani. ama büyük bir suç işlediğinizde wanted seviyeniz "dead or alive" olur. heh orada sıçtınız işte sike sike kaçacaksınız lawman'lerden, ilk fırsatta da bounty'nizi ödeyeceksiniz.

    eğer bir kasabada 1 saatten kısa sürede 12 tane suç işlerseniz (12 kişiyi öldürmek 12 ayrı suç sayılıyor) o kasaba karantinaya alınır ve tüm dükkanlar vs. kapanır üstüne tonla lawman gezer. bir süre beklemeniz gerekiyor bunun geçmesi için, oyun saatiyle 6-12 saat falan. bounty ödemek yine şart tabi.

    bounty'leri herhangi bir post office'te ödeyebilirsiniz.

    evet onur sistemi ve suçlardan da bahsettiğime göre temel item'lerden ve çantada kesin olması gereken şeylerden bahsedelim.

    oyunda atlar aşırı önemli bir faktör, bu yüzden hızlı ve güçlü bir at işinizi kolaylaştırıp oyunu daha zevkli bir noktaya getirebilir. oyunun açık dünyada bulunabilen en iyi atı aynı zamanda oyunun en iyi 3. atı. ama ilk ikisi için chapter 6'ya gelmeniz gerekiyor ve çok parayla alınabiliyorlar o yüzden bedavaya alınabilen atı almak mantıklı bir hareket. eğer hile yapmış gibi gelecekse sonraki paragrafı okumayın çünkü bu atı nerede bulacağınızdan bahsedeceğim. sonrasında ise her at için geçerli olan evcilleştirme mekaniğini anlatacağım.

    --- spoiler ---
    atın adı white arabian. adı üstünde arap atı, diğer 2 arap atından 1 tık daha düşük stat'leri ama fazlasıyla iyi bir at. bu atı bulmak için öncelikle atınıza bir kış elbisesi koyun çünkü gittiğiniz yer soğuk olacak. silahınızı da hazır bulundurun çünkü yolda kurt vs. çıkabiliyor gittiğiniz saate göre. bu at lake ısabella'nın sol üstünde bir kıvrım var, oradaki arazide hazır bekliyor. lake ısabella'ya gitmek için valentine kasabasına gittikten sonra kuzeybatıya ilerlemeniz gerekiyor. yaklaşınca haritada görürsünüz zaten. isterseniz link de paylaşabilirim. neyse gitmek pek sorun olmaz zaten, gittiğinizde atı kaçırmamanız lazım. at zaten böyle elle koyulmuş gibi duruyor olacak orada göreceksiniz.
    --- spoiler ---

    atı gördüğünüz anda durun ve atınızdan inin. koşma butonuna sakın basmayın, yavaşça ata adım atın ve calm diyin. bu işlemi tekrarlayın, calm'a abanın yani at huysuzlaştıkça. ata yavaş yavaş yaklaşabilirseniz at en son sakinleşecek ve binmenize izin verecektir. ama binince de öyle süreyim yok. yine sırtından atmaya çalışacak sizi o yüzden böyle boğaya biner gibi biraz cebelleşeceksiniz atla 15-20 saniye. orada doğru hareketleri yaparsanız, atın gitmeye çalıştığı yerin tersine çevirirseniz at usallaşır ve en son durur. yine öyle tam bir durma değil çünkü size bağlılığı 0 ama en azından sürebilirsiniz yani. atı kaybetmemek için kendi atınızın üstünden seleyi alın ve yeni ata koyun. o seçenek hep açık mı bilmiyorum eğer değilse mecbur ata binip kendi atınızı da takip ettireceksiniz. yoksa kaybolma ihtimali oluyor. ana atınız yapınca sıkıntı yok, nerede bırakırsanız bırakın ulaşabiliyorsunuz, özellikle görevlerde isterse haritanın öbür ucunda olsun yanınızda spawn oluyor zaten. bir görevden sonra stable'lara erişim imkanınız oluyor, atlarınızı oradan düzenleyebiliyorsunuz özellikle kampta horse station upgrade'ini açtıysanız. bu kadar ayrıntı yeterli. item'lere geri dönelim.

    atınızla yüksekçe bir yerden düşerseniz atınız büyük hasar yiyebilir. eğer yanınızda "horse reviver" yoksa sıkıntı, atı öldürmeniz veya koşa koşa bir kasabaya gidip marketten horse reviver almanız gerekir. çoğu insan ikinci seçeneği seçer doğal olarak, ama bu duruma düşmemek için yanınızda hep horse reviver taşıyın. atınızın direkt ölme ihtimali de var ve o çok büyük sıkıntı işte maalesef, ata elveda diyoruz, geri dönmüyor daha oradan. atınıza sahip çıkın yani. tepeden dağdan atlaya zıplaya geçmeyin, çatışmalarda da mümkün olduğunca atınızdan inip "flee" seçeneğine basın atınıza odaklanıp ki hayvancağız topuklasın mekândan. ayrıca atınızı olduğunca uysal tutmaya çalışın, avcı hayvanların yanından geçerken sakinleştirin veya avcı hayvan yaklaşırsa mümkünse öldürün avcı hayvanı. ben genelde dört nala kaçmayı yeğliyorum ama sizin tercihiniz tabi. atınız yavaşsa kurt vs. gayet yetişebiliyor, bu sefer hem at sizi sırtından atar hem de kurtlara yem olursunuz bir güzel. önemli başka bir iki item'e değinelim.

    oyunda core'larınızı doldurmak için en efektif yol et yemektir. bu yüzden şu satchel maddesine dönüyoruz çünkü satchel yükseltmezseniz taşıyabileceiğiniz maksimum miktar 5 adettir. hadi 6 farklı et çeşidi bulduk birkaç tane de balık desek en fazla 10x5'ten 50 tane falan et taşıyabilirsiniz, ki yeterli değil. et yemezseniz de çok çabuk bitiyor öbür item'ler ve birçok item çok az etki ediyor core'lara. bu yüzden satchel mühim. legend of the east satchel'i --- spoiler ---
    (caps lock on) her item'den 99 adet (caps lock off)
    --- spoiler --- taşımanızı sağlıyor. ben ilk oynayışımda açmamıştım, pişman oldum. evet etin haricinde bir de tonic'ler var, onlardan da bol bol bulundurun mümkünse, özellikle snake oil çok lazım oluyor avcılıkta ve gang kampı basarken falan. son olarak da tabi ki at yemekleri, atınızın da yemek yemeğe ihtiyacı var sonuçta :) hay, carrot ve beets tavsiye edilir, oatcakes de olur.

    şimdi biraz görev dağılımdan (sıralaması, neyi ne zaman yapmalıyız vs.), oyunu keyifli hale getirmenin püf noktalarından ve bazı ayrıntılardan bahsedip bitirmek istiyorum, daha anlatılacak çok şey var ama ben yetişemem o kadarına :(

    oyunda free roam yapabileceğiniz en güzel chapter'lar 2 ve 3'tür. bir iki artı eksilerini yazıp kapatayım bu konuyu.

    2 artıları:

    -oyundaki ihtiyacınız olan tüm silahlar açılıyor, avcılık vs.de sıkıntı çekmezsiniz.
    -mekan güzel, bu öznel biraz tabi
    -efsanevi hayvanları avlamaya başlayabilirsiniz
    -belirtmek istemediğim bir sebep (anlayan anladı ahaha) (sormayın olm spoiler ahaha)*

    2 eksileri:
    -pek önemli değil ama bir item var onu açamazsınız bitirmediğiniz sürece

    onun haricinde fazla yok

    chapter 3 artıları:
    -efsanevi balıkların avlanmaya başlanabileceği side quest açılıyor
    -birçok side quest
    -kamp genel olarak mutlu

    chapter 3 eksileri:
    -bulamadım :)

    4'ün ortasından itibaren hikaye çok ivmeleniyor bu yüzden çoğu side quest'lerinizi, challenge'larınızı, avcılığınızı, kostüm dizaynı, at eğitme, at dizaynı vs. gibi şeyleri 4'ün ortasına kadar yapmanızı tavsiye ederim.

    bunların haricinde söylenecek çok şey yok aslında, hangi sırada olduğu fark etmez. ana hikâyeye fazla abanmayın yeterli (yoksa bir iki alttaki eleman gibi "ühü ühüü, hikâye çok lineer, görevde görev dışına (!?!) at süremiyorum başka yere gidemiyorum" moduna girebilirsiniz).

    oyunu daha keyifli hale getirmek için çatışmalarda tercihinize göre fps moduna alabilirsiniz, kampa sık sık uğrayıp kamp işlerine yardım edip insanlarla sohbet edebilirsiniz. gerçi öyle aşırı sohbet edilmiyor ama yine de yeterli bence. kahvenizi alın abi sabah kalkınca, mis gibi yudumlayın gezin bir yandan kampı. domino oynayın arada, 5 finger fillet oynayın, poker falan oynayın. daha keyifli bir kamp deneyimi istiyorsanız kendi çadırınızdan sonra kalan herkesin çadırını yükselten bir upgrade var onu açın böylece kamptaki genel ruh hâli bayağı huzurlu oluyor. gitar çalan javier'i veya banjo çalan uncle'ı dinleyebilirsiniz. bazı görevlerden sonra parti havası oluyor kampta, onları kaçırmayın. şarkı söyleyin insanlarla birlikte, dans edin, bira için vs.

    kamptaki insanların sohbetlerini dinleyin, hikâyeyi daha da anlamlı kılıyor. ne muhabbetler dönüyor orada, millet bir hayli konuşuyor. ama cidden ben hâlâ dümdüz, haritada sarı ile belirtilmiş yerlere giden ve görevleri yapan insanları anlayamıyorum. zevk almak çok zor cidden öyle bir oynayışla. çünkü ana görevler fazlasıyla lineer yani size bağlı değil. film gibi izliyorsunuz akıyor görev zaten, oyun size ne yapacağınızı, hangi silahı alacağınızı noktasına kadar söylüyor. nadiren seçim yaptırıyor onlar da kısıtlı zaten. ha ben memnunum bu durumdan bir sıkıntım yok, çünkü oyunun sinematikleri, mekanikleri şaheser olduğu için gayet sarıyor bence ana görevler. sunumları çok güzel, çok çok farklı görevler de var öyle her görev gideyim adam öldüreyim birkaç tane değil. rockstar sadece hikâye için oynayanları tatmin etmeyi denemiş elinden geldiğince, ama bence zor iş. ufak bir not düşmek istiyorum: bazı side quest'lerin kurgusu ve verdiği lezzet ana hikâyeden daha iyi. side quest'leri kesinlikle yapın.

    onun haricinde "abi adamlar yapmış ya" diyebileceğimiz birkaç ayrıntı daha sıralayıp bitirmek istiyorum (yan etkinliklere dair minör spoiler içerir):

    - oyunda yardım ettiğiniz insanlar sonra sizle karşılaştığında sizi tanıyıp bir şeyler ısmarlamayı teklif edebiliyor

    - oyunda bir hitler parodisi var, bulduğunuzda sinirlenip silah doğrultursanız kaçmaya başlıyor. öldürdüğünüzde onur azalmıyor, kimse de sesini çıkarmıyor. isterseniz kementle bağlayıp atın arkasında sürükleyip işkence edebilirsiniz (nereden mi biliyorum, ehi ehi ehi)

    - onurunuz yüksekken insanlar size daha saygılı oluyor, siz vermeseniz bile selam verebiliyorlar

    - bir world event'e ikinci bir kez denk geldiğinizde npc ile birebir aynı diyaloğu yaşamıyorsunuz. atıyorum atını kaybeden ve evine gitmek isteyen bir adamı ikinci kez bulduğunuzda npc "evet bayım, kulağa ilginç geliyor ama yine atımı kaybettim" diyor. veya size at yarışı teklif eden adamı yenerseniz ikinci bir kez sizi gördüğünde "rövanş ister misin?" tarzında bir şey diyor. yine yenerseniz de kendi atını öldürüyor amk evladı. ben şahsen öldürdüm adamı acımadım, honor düştü ama sikimde değil.

    - avladığınız hayvanları kısa sürede trapper veya kampa teslim etmezseniz çürüyorlar ve kullanılmaz hale geliyorlar.

    - avlandıktan sonra üstünüz başınız kan oluyor. npc'ler değişik tepkiler verebiliyor bu duruma

    - sadece kan değil, çamur içinde kalırsanız da farklı farklı tepkiler gelebiliyor.

    - teknedeyken büyük balık tutmaya çalışırsanız tekne çok sallanıyor, batacak gibi oluyor bazen

    daha sayamayacağım onlarca detay var, saymak da istemiyorum zaten neden sayayım başlangıç rehberi bu. ama yapmamanız gereken son bir şey söyleyeyim:

    "derin suya girmeyin!" karakter yüzme bilmiyor neredeyse. ölüp gidiyorsunuz boşu boşuna. atı da sürmeyin derin suya çünkü o da kısa sürede yorulup sizi sırtından atıyor ve kaçıyor.

    balıkçılıktan hiç bahsetmedim, pek bir olayı yok zaten, bir iki püf noktası var, onları da kendiniz keşfedin. sadece doğru yemi doğru yerde kullandığınıza emin olun ve balıkları korkutmayın, yoksa bol bol beklersiniz. efsanevi balıklar hariç büyük balıkları kampa bağışlayıp vicdan rahatlatabilirsiniz, başka pek bir işe yaramıyorlar çünkü. ve yine ufak bir tüyo, oyunda en etkili onur kasma yolu tutulan balıkları geri atmak.

    bugünlük benden bu kadar efendim, kafanıza takılan bir şey olursa mesaj kutum herkese açık, eklememi istediğiniz bir şey olursa çekinmeden söyleyebilirsiniz. sağlıcakla kalın, rdr2'yle kalın :)

    edit: bazı imla düzeltmeleri, bir iki ekleme ve çıkarma.
2243 entry daha
hesabın var mı? giriş yap