53 entry daha
  • adolf hitler ve eva braun arasındaki ilişki, nazi lideriyle ilgili her şey kadar uçuktur. eva braun henüz 17 yaşındayken bir ilişkiye başladılar, hitler ise 40 yaşını devirmişti. bu ilişki, ikinci dünya savaşı'nın sonunda birlikte ölüme gidene kadar sürdü. ilişki sürecinin tamamı tuhaftı; hitler, almanya ile evli imajı çizmenin önemini biliyordu ve halk önünde eva ile görünmekten daima kaçındı.

    braun, yaklaşık 16 yıl boyunca hitler'i sadakatle takip etti. klasik romeo ve juliet aşk hikayesinin sapkın bir versiyonunda, hitler'in son isteğine göre yeni evliler düğün törenlerinden bir gün sonra kendilerini öldürdüler ve fuhrerbunker'de yakıldılar.

    eva braun, adolf hitler ile tanıştığında 17 yaşında bir fotoğrafçı asistanıydı. braun kısa süre önce manastır okulundan ayrılmıştı ve hitler'in resmi fotoğrafçısı olan heinrich hoffmann için çalışıyordu. bu tanışmanın ardından yakınlaşan ikili, 1929'da bir opera gösterisi için randevulaştılar.

    braun, teknik olarak 16 yıl boyunca hitler'in yanındaydı. hitler, ülkesiyle evli bir adam imajını yaratmaya takıntılıydı ve sevgi dolu bir ilişki gibi bir şeyin bu imaja karışmasına izin veremezdi. ayrıca kadın hayranlarına karşı çekici olmayı sürdürmek istiyordu.

    braun'un halk arasında hitler'e yakınlık göstermesine izin verilmedi ve çoğu alman onun varlığından bile haberdar değildi. hitler, eva ile birlikte yer aldığı fotoğraflarının yayımlanmasına asla izin vermedi. hatta hitler, halkla temas halindeyken eva'yı görmezden gelecek kadar ileri gidecek, sadece gecenin sonunda bir para zarfı vermek için onunla etkileşime girecekti.

    braun, berlin şansölyeliğine taşındıktan sonra bile, kimsenin onu görmemesi için arka kapıyı kullanmak zorunda kalmıştı. hitler'in şoförü, eva'yı "almanya'daki en mutsuz kadın" olarak nitelendirmişti.

    braun'la ilk buluşmasına gitmeden önce hitler, gelecekteki sevgilisinin genetik mirasının "saf" olduğundan emin olmak için kapsamlı bir araştırma yapılmasını emretti. soruşturma tatmin edici olsa da, son dna kanıtları braun'un aslında yahudi atalardan gelmiş olabileceğini bildirmiştir.

    savaşın sona ermesinden yıllar sonra, hitler ile birlikte konakladıkları alp evinde bulunan, braun'un baş harflerinin bulunduğu bir saç fırçasından alınan saçlar, bir ingiliz televizyon programı olan dead famous dna'de test edildi. testler, saçların özellikle bir aşkenazi yahudisinden geldiğini gösterdi.

    braun katolik olarak büyümüş ve hatta manastır okuluna devam etmişti ama köklü aile geçmişi, braun'un atalarının 1800'lerde bir hareket sırasında katolikliğe geçen alman yahudileri olabileceğini gösterdi.

    braun sürekli umutsuzca hitler'le evlenmek istiyordu, ancak hitler, "alman halkıyla evli" olduğu imajını yansıtmak istediği için asla evlenmeyeceği konusunda diretti. çeşitli bilgiler, ilişkilerini braun için ya sevgi dolu ya da baskıcı olarak tasvir etse de, hitler'in kendi gündemiyle meşgul olması, ilişkide romantizm ya da yakınlık için çok az yer bırakır.

    braun sonunda özlemini duyduğu şeyi elde etti ve hitler, ikisi de ölüme kucak açmadan önceki gece onunla evlenmeyi kabul etti. 29 nisan 1945'te eva braun, hitler'in berlin'deki sığınağında düzenlenen törenle "eva hitler" oldu.

    hitler ve braun'un evlilik yemini ile bağlanmasının tek nedeni, hitler'in ertesi öğleden sonra artık hayatta olmayacaklarını bilmesiydi. braun bir çift italyan ayakkabısı ve birkaç mücevherle birlikte siyah bir elbise giydi ve evlilik yeminini etti.

    hitler'e inanılmaz derecede bağlı ve sadık olmasına rağmen, braun ilişkiden son derece mutsuzdu, özellikle de hitler onunla evlenmeyi reddettiğinde. nedeni tam olarak bilinmese de braun, hitler ile olan ilişkisi sırasında, 1932'de ve 1935'te iki kez hayatını sonlandırmaya çalıştı. hitler, ikinci denemesinden sonra braun'a bir daire verdi ve bir yıl sonra alpler'deki evine taşındı.

    braun'a yaklaşık 16 yıl boyunca arzuladığı şeyi verdikten sonra hitler, intiharlarını planlamaya başlamak için işe koyuldu. braun kaderinde kocasına katılmaya hevesliydi. bir yıl önce ona bir mektup yazmıştı ve şöyle diyordu: "ilk görüşmemizden beri seni her yerde takip edeceğime yemin ettim. ölene dek sadece senin aşkın için yaşıyorum."

    braun ile evlendikten sadece saatler sonra, hitler, kendisinin ve braun'un kadavralarının nasıl yok edileceğini ayrıntılı olarak anlatan vasiyetini hazırladı:

    "ben ve eşim, sorgulanmanın veya teslim olmanın utancından kaçmak için ölümü seçiyoruz. on iki yıl boyunca halkıma hizmet etmek gibi rutin görevimin en büyük zaman dilimini geçirdiğim yerde derhal yakılmak, son dileğimizdir."

    hitler, savaşın sonu yaklaşırken eva'dan berlin'deki sığınağına gelmesini istemedi, hatta eva oraya geldiğinde ona gitmesini emretti. ancak braun ayrılmayı reddetti ve sonuna kadar hitler'in yanında kalmayı seçti.

    braun, führerbunker'a vardığında, sevgilisine şunu söyledi: "tek başına ölmene izin vereceğimi düşünüyor musun?"

    hitler, sadakati ve itaatkarlığından dolayı braun'u seviyor gibiydi. bir keresinde evlilik konusunda şunları söylemişti:

    "çok zeki bir adam ilkel bir kadını eş olarak almalı. her şeyden öte, işime müdahale eden bir kadınım olduğunu hayal edebilir miydiniz?"

    braun, hitler'in politikasına ilgisiz kalmıştı ve bu durum onu hitler için mükemmel bir partner haline getirmişti. iddiaya göre hitler, otoritesini sorgulamadığı için onu seçmişti.

    hitler'in braun'la olan ilişkisini olabildiğince özel tutma ısrarı, en yakın arkadaşlarının bile ilişkilerinin tam boyutunu bilmediği anlamına geliyordu. çift, braun 1936'da hitler'in alpler'deki evine taşındıktan sonra bile aslında ayrı hayatlar yaşadı.

    braun, önce alplerde ve daha sonra berlin'de tamamen tecrit edilmişti ve hitler'in siyasetine karşı tamamen kayıtsız kalması, onu hitler'in siyasi dostlarından uzak tuttu. braun'u tanıyan birkaç kişi arasında yalnızca hitler'in şoförü ve hizmetçisi vardı.

    bir kötülüğe körkütük tutulmuş olan eva, gürleyen top seslerinin dans müziği haline geldiği 29 nisan gününde bir hitler haline geldi ve bir gün sonrasında aşık olduğu o kötülük ile ölüme kucak açtı.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap