1 entry daha
  • onlar rumen degil, romanya halki anlamina gelen romen diyoruz.

    edit : cok itiraz eden olmus toplu aciklama;

    osmanli doneminde bu adamlara rumen diye hitab edilmemis, rumen lafi cumhuriyet doneminde ortaya cikmis anlamsiz ve yanlis bir ifade. ''rum'' dogu roma imparatorlugu halkini tarif etmede kullanilan bir tabir, romenlerle ozel olarak bir ilgisi bulunmuyor. romanyalilar kendilerine roman diyorsa bu dogru kelimenin roman oldugunu gosterir. biz turkler, roman yerine sesi dilimizin ahengine uydurmak icin romen seklinde degistirebiliriz ancak rumen dediginiz sey olmaz. bu ifade ses degisikligi haricinde farkli bir anlam da tasidigi icin dogru degildir.

    israrla gelen itirazlara ikinci edit :

    asagidaki turkolog istanbulda ''romen kultur merkezi'' kurmus ve mudurlugunu yapmis. neden rumen kultur merkezi koymamis ismini acaba bir dusunelim.

    prof. dr. mihai maxim kimdir?
    9 kasım 1943’te kuzey romanya’da botoşani ilinin vorniçeni köyünde doğdu. yaş lisesi’ndeki öğreniminin ardından yaş üniversitesi tarih fakültesi’ne girdi (1961). ıı. sınıfın sonunda kazandığı bursla bir sene bakü şark etütleri fakültesi’nde (1963-1964), dört sene de moskova lomosonov üniversitesi şark dilleri enstitü’sünün türk tarihi bölümü’nde okudu (1964-1968). l6. asrın ikinci yarısında osmanlı devleti’ne karşı boğdan-eflak prensliklerinin iktisadi-mali mükellefiyetleri isimli lisans teziyle mezuniyetinin ardından bükreş üniversitesi tarih fakültesi’ne asistan olarak intisap etti (1 eylül 1968). doktora çalışmaları için geldiği türkiye’de prof. halil inalcık’ın öğrencisi idi. yard. doç. (1978-1989), doçent (1990-1993) ve profesör (1993) oldu. çeşitli zamanlarda columbia, venedik, istanbul, koç, bilkent üniversitelerinde çalıştı. türk-romen münasebetleri tarihine dair 130’u aşkın makale ve kitabı vardır. başbakanlık osmanlı arşivi’nde uzun yıllardır araştırmalarını sürdürmektedir. ana dili romence’den başka, türk, ingiliz, fransız, rus, italyan ve orta seviyede alman lisanlarına vakıftır. halen istanbul romen kültür merkezi müdürüdür. bükreş üniversitesi tarih fakültesi’nde profesörlük görevine devam ederken lisans ve doktora tezlerine danışmanlık yapmaktadır. prof. mihai maxim’in romanya, türkiye, italya, japonya, iran ve ırak’lı doktora öğrencileri de vardır.''
235 entry daha
hesabın var mı? giriş yap