19 entry daha
  • mihrap : cami ve mescitlerin içinde kâ'be yönünü belirten, yapının o yönündeki duvarında bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk ya da girintili yer. mecazi anlamda ise yardım umulan yer. aynı zamanda harp anlamına geliyor, savaş meydanı, nefsin savaştığı yer manasında. ayrıca kız ismi olarak da kullanılır.

    yerdeki kutsal kitaplarda kur'an'ın, zerdüşt dini kitabı zend-i avesta ve budizm kitabı görüyoruz; yerde tevrat ve incil olmadğını biliyoruz.

    benim gördüğüm, zamanında namaza durulan mihrap, yön olan kıble, rahlenin üstünde okunan kur'an, hayatta en öne konanlar, ilk olarak yer verilenler , yaşam tarzı, düşünceler, bu yoldaki meşakkatler, yaşananlar, duygular ve bu yolda feda edilenlerin değişmesi. camiye mihraba gitmen, kur'an okuman ve inandığın değerler değişti artık. kadın bunların üstünde yeni merkezinde. yine yaptıklarını yapmaya devam edeceksin fakat onlar eskisi kadar önemli ve zevkli olmayacak çünkü artık senin yeni bir zevkin,direkt karşılık alabildiğin biri ve bir yer var, nefsin onu daha çok seviyor. mihrap da artık yol göstericin imam değil, yol göstericin de artık o, kıblen de o. rahlenin üstündeki okunacak, anlaşılması ve emek verilmesi gereken bilinmeyenin de o.

    namazda mihraba doğru durulduğunda imamda sizinle beraber kıbleye yönelir ama kadın burada size yönelmiş. yönü sana doğru, ilgisi sana doğru. sen ve senin ile beraber namaza duran yabancılar arasında kendine yabancı birisi değilsin, artık sana yönelen ve karnında senin çocuğunu taşıyan , sana özel hissettiren birine secde ediyorsun.

    fani dünya hayat kısa; bu kadına bir şey olursa veya bir gün yollar ayrılırsa, nasıl elinin tersiyle ittiğin onca değere geri dönebilecek sin? dönersen iki yüzlü değil misin?

    peki varsayalım benim bu düşüncelerim doğru; burada sizce kadın mı öncü olmak istiyor yoksa erkek mi kadını her şeyden önceye koyacak düşünceyle ona duygu besliyor veya 2 side mi?

    birde dışarıdan içeri doğru düşüneyim, kuran okuyan kız ve kuran okuyan adam tabloları ile bu tabloya bakarsak, bence bu 2 resimde kuranın duygularını ve insanlar üzerindeki etkilerini bilen ve resimlere yansıtan osman hamdi, mihrap tablosunda da kuranı yere atacak , üstüne bastıracak ve bunu mihrapta açık giyinen bir bayana yaptıracak ise bunu bence çok ağır bir özeleştiri için yapmış olabileceğini düşünüyorum.

    medium
    haber burdan ise kaplumbağa terbiyecisinin ilk isminin ise kaplumbağalı adam olduğunu öğrendim.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap