7 entry daha
  • 1909 girit doğumlu olan ve türk edebiyatında pek çok şairle (sabahattin ali, cahit sıtkı tarancı, ahmet muhip dranas, nurullah ataç, necip fazıl kısakürek, samet ağaoğlu, cahit külebi, orhan veli, arif damar, ece ayhan, turgut uyar, cemal süreya, edip cansever, can yücel, küçük iskender) kurduğu yakın dostluk ve aşk ilişkleriyle tanınan kadın.

    tam ismi nahit gelenbevi fıratlı damar’dır. fıratlı, ilk eşi olan milli eğitim müfettişliği ve devlet güzel sanatlar müdürlüğü gibi görevlerde bulunmuş, yahya kemal’in de öğrencisi olmuş eğitimci halil vedat fıratlı’dan; damar ise 1955’te evlendiği ve bir süre evli kaldığı şair arif damar'dan gelmektedir. iki evliliğinin arasında (aslında ilk evliliği sürerken başlayan ve tüm hayatı boyunca esas aşkı olan) orhan veli ile bir ilişkisi olmuş ve bu ilişki, orhan veli’nin 1950'de ölümü ile son bulmuştur.

    istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü mezunu olmasına rağmen kadro sıkıntısı nedeniye öğretmenlik hayatına felsefe öğretmeni olarak değil, ankara kız lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak başlamıştır. daha sonraları edirne lisesi ve haydarpaşa erkek lisesi'nde öğretmenlik yapmıştır.

    17 mayıs 2002’de, 93 yaşındayken hayatını kaybedene dek evi, yazar ve şairlerin toplantı mekanı olmuştur. onun cuma sofraları edebiyatçılar arasında çok meşhurdu.

    “rönesans gibi bir kadın!“
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap