31 entry daha
  • şimdi bir entry'lere baktım da pek çok kişi tarafından konu çok yanlış anlaşılmış bence. bir dersi öğretmek, bir konuyu özümsetmek için yaratıcı drama "tekniklerinden faydalanmak" başka bir şey, yaratıcı dramanın kendisi başka bir şey.

    bir çeşit rol yapma, role girmedir. fakat tiyatrodaki gibi metinler yoktur. pek çok farklı tekniği olmakla birlikte oyunun sadece birkaç ana hattı çizilir lider tarafından. örneğin; dışarıda saatlerdir gök gürültülü yağmur yağıyor ve sen gök gürültüsünden çok korkarsın, eşin pek çok akşam olduğu gibi yine "işler uzadı geç geleceğim" diye mesaj atmış ve eve geç gelmiştir der, eşin olarak gruptan seçtiği birini evin kapısına koyar ve rolü size bırakır. içinizden arıza çıkarmak mı geliyor yoksa anlayışlı olmak mı? aldatıldığınız hissine mi kapılıyorsunuz yoksa güven mi duyuyorsunuz? peki karşınızdaki arıza çıkarırsa onunla nasıl baş ediyorsunuz?

    sözlü sözsüz pek çok canlandırmaya tüm bedeninizle, ruhunuzla dahil olur, anlık olarak, düşünmeye çok, bazen hiç fırsat olmadan yaratır ve sergilersiniz karakteri, metinleri, durumları.

    gerçekten ciddiye alırsanız, belki de başka hiçbir şeyin yapamayacağı kadar inanılmaz bir içsel yolculuk yaşatır. dün, bugün, yarın, yaralarınız, duygularınız her şeyinizle o anın içinde önünüze sürülenlere hiç düşünmeden tepki vermeniz, bir şey yapmanız beklenir.

    olaylar ve durumlar karşısında verdiğiniz tepkiler sizi bazen şaşırtır. böyle mi hissediyorum, böyle mi düşünüyorum dersiniz. her etkinliğin sonunda kendinizi biraz daha keşfetmiş olur, dilerseniz ona çeki düzen verme imkanı bulursunuz. pratik düşünmeye alışır, kendinizi kabullenmeyi, sevmeyi öğrenirsiniz.

    sadece kendinizden ibaret değildir tabi, gruptaki diğerlerini gözlemleyerek "insan"a dair de çok şey yakalarsınız. onlarla uyumu ve uyumsuzluğu, bunların ekseninde kendi sınırlarınızı keşfedersiniz. empati yeteneğinizi geliştirirsiniz.

    gerçekten eşsiz bir deneyimdir.

    bunu küçümsemek, çocuklara fen bilgisi öğretme aracından ibaret görmek de ne bileyim..

    bu deneyimi yaşamak için dikkat edilmesi gereken şeylerden biri liderin insan psikolojisinden anlayan, mümkünse bu konuda eğitimli ve sağduyulu biri olmasıdır. bu kilit faktördür çünkü savunma duvarlarınızla orada bulunamazsınız ve o duvarları kaldırarak dahil olduğunuz için işini bilmeyen bir liderle kalıcı yaralar alabilirsiniz.

    ikincisi ise yaratıcı dramada seyirci olmamasıdır. yaratıcı drama oyun sergilemez. o salonda bulunan herkes o etkinliğe dahil olmak zorundadır.

    bunların dışına çıkan her şey sadece yaratıcı drama tekniklerinden faydalanan başka şeylerdir.

    işini ciddiye alan, psikolojiden anlayan, sağduyulu bir lider ve ekiple deneyimleme fırsatı bulursanız kaçırmayın derim. bulamazsanız da hiç bulaşmayın. yarardan çok zararı dokunabilir çünkü.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap