5 entry daha
  • insan biyolojisi açısından bilimsel yönden bakıldığında anne, baba ve çocuk arasında kazananı olmayan bir mücadeledir.

    “iktidar kimin elindedir?

    besleme ve üreme içgüdüsü iktidarın yazgısını belirlediği için insanlarda üç potansiyel güç vardır:

    a) çocuk (korunan nesne), koruyucularının üstünde, yani onun gereksinmelerini gideren kadın ve erkek üstünde iktidarını uygular.

    b) erkek (cinsel nesne), onu cinsel yönden arzu eden kadınlar üstünde iktidarını uygular ama çocuklarının üstünde hiçbir iktidarı yoktur (bunlar için ancak şiddete başvurur).

    c) kadın (cinsel nesne) onu arzulayan erkekler üstünde iktidarını uygular, ama çocuklarının üstünde hiçbir iktidarı yoktur. (onlar için, o da ancak şiddete başvurur.) bu ana şemaya göre, kimse kimsenin üstünde mutlak bir iktidar kuramaz. kadın ve erkek, cinsel içgüdüyle, birbirlerine, soluk bile aldırtmaz; çocuklarınsa, bu iki toplumsal içgüdüden yalnızca biri olan, beslenme içgüdüsünden yararlandıkları için, annelerinin babalarının üstünde ancak kısmi bir iktidarı vardır.”

    dr. esther vilar

    öte yandan eşlerden biri ötekine aynı zamanda korunması gereken bir nesne özelliğine bürünerek kendini sunarsa iktidar alanını genişletebilir. günümüzdeki çocukça davranan kadın figürü örneğindeki gibi. bu kadınlar hem fiziksel olarak güçsüz hem de daha az zeki gibi davranarak karşılarındaki erkekte koruma içgüdüsünü uyandırmaya çalışırlar. (bkz: kavanoz kapağını açamayan kadın) eğer fiziksel olarak güçsüz görünmüyorlarsa çocukça davranarak bunun üstünü örterler.

    başka bir iktidar genişlemesi ise eşlerden birinin diğerini arzulama konusunda cinsel içgüdülerini bastırıp daha az arzulayanmış gibi davranarak diğer eşi daha çok arzulayan konumuna getirmesi olabilmekte.

    hepsi de kurnazca ve çirkin!
hesabın var mı? giriş yap