35 entry daha
  • muştular olsun kazakistan latin alfabesine geri döndü. kazakça (kazak türkçesi) yeniden latin alfabesiyle yazılacak.

    kazakça 1912 senesine kadar pek çok türk dili gibi arap alfabesi ile yazılıyor, 1912 senesinde büyük kazak aydını ahmet baytursunoğlu arap alfabesi'nin türk dillerini yazmakta yetersiz kaldığı için bir revizyon yapıyor. baytursunoğlu'nun düzenlemesiyle artık her harf sadece bir sese karşılık gelecek ve her ses bir harfle ifade edicekti, ayrıca kazakçada olan ama klasik arap alfabesinde olmayan sesler için de yeni harfler icad ederek arap alfabesi temelli yeni bir kazak alfabesi oluşturdu.

    baytursunoğlu'nun bu alfabesi töte jazu olarak adlandırılıyor. baytursunoğlu'nun yeni alfabesi sayesinde kazakistan'da okur yazar oranı epey artmıştı. daha sonra tiljan şonanıf başta olmak üzere kazak aydınları, türkologları, dilbilimcileri kazakçanın latin alfabesiyle yazılması gerektiğini belirtti. 1928 senesinde kazakistan latin alfabesini kullanmaya başladı. ancak bünyesindeki türk milletlerinin türkiye ile yakınlaşmasını istenmeyen stalin'in yönetimindeki sscb'nin baskısı neticesinde 1930ların sonunda kazakçada kril alfabesinin hükümranlığı başlamıştı.

    geçtiğimiz yıllarda kazakçanın tekrar latin alfabesi ile yazılması gündeme gelmişti. bu yıl 28. 01. 2021 de kullanılacak olan alfabe ilan edildi. bizim için kazakça öğrenmek daha kolay olur diye umuyorum.

    kazakça doğu türkçesinin kuzeybatı yani kıpçak grubundandır. biz yani oğuzlar doğu türkçe'sinin güneybatı koluyuz. o nedenle türkmence, horosan türkçesi, azerbaycan türkçesi, gagavuz türkçesi gibi hemen anlamasak da dikkatli bir dinlemeyle ve biraz çabayla kolay öğreniliyor, sonuçta aynı dil.

    kazakistan'ın latin alfabesine geri dönüşünden sonra bağımsız türk devletleri arasında yazı birliği büyük ölçüde sağlandı. an itibariyle türkiye, kktc, azerbaycan, türkmenistan, özbekistan (hem kril hem de latin) ve kazakistan latin alfabesiyle yazıyor. umarım en kısa zamanda kırgızistan da latin alfabesine geçer de tamamımızın ortak alfabesi olur.

    görsel
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap