17121 entry daha
  • merhaba dostlar, hazır bitcoin başını yukarı kaldırmış hedefe doğru giderken sizlere bu günkü konumuzdan bahsedeyim kripto para borsasında, korelasyon katsayısı ile, nasıl yükseliş veya düşüş tahmini yapabiliriz? boş yatırım tavsiyeleriyle size gram gram balık yemi vermek yerine, bu gün size balık tutmayı öğreteceğim.
    çok basit ve yalın bir dille anlatmaya başlıyorum....

    öncelikle belirtmeliyim ki; korelasyon katsayısı tek başına değerlendirildiğinde güçlü bir araç değildir, ancak diğer değişkenlerle birlikte değerlendirildiğinde anlamlı bir sonuç çıkarılabilir ve bunu kullanarak güzel kazançlar elde edilebiliriz

    hepimizin kripto paralar içinde bulunma aracımız maddi kazanç elde etmek değil mi dostlar

    başarıyı elden etmenin en temel yöntemlerinden biri yükseliş ve düşüşleri tahmin ederek, önceden harekete geçip al-sat yapmaktır

    peki bu korelasyon denen olay nedir?

    iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için kullanılan istatistik aracıdır
    bir değişken arttığında diğer değişkende artıyorsa pozitif korelasyon, bir değişken arttığında diğer değişken azalıyorsa negatif korelasyon var demektir.

    x ve y arasındaki korelasyon aşağıdaki formül ile hesaplanır.

    kripto varlık piyasasından örnek vermek gerekirse, birbirine benzer çözümler sunan ethereum ve neo grafikleri incelendiğinde benzer grafiklerle karşılaşılacaksınız

    ethereum fiyatı artarken neo fiyatı da artar.
    bu durum, aralarında pozitif korelasyon olduğunu gösterir.

    ethereum'un aslında ne olduğunu? ethereum'un çok yakın geleceğin dünya bilgisayarı olacağını sağlam argümanlarla yazdığım entry i okumak isterseniz size linki bırakıyorum #120178122

    evet ne demiştik bu iki ilişkinin kuvveti korelasyon katsayısı ile ölçülür.

    korelasyon katsayısı +1'e yaklaştıkça, bir değişkende gerçekleşen değişim (örneğin eth'daki %10'luk değişim) oranı kadar, diğer değişkende de (neo'da da %10'luk) değişim olcağı anlamına gelir.

    bu durumun tam tersi senaryoda, btc ile x altcoin'in korelasyon katsayısı -1'e yaklaştıkça bir değişkende gerçekleşen değişim (örneğin btc'deki %10luk artış) oranı kadar diğer değişkende de negatif hareket (x altcoinde %10 düşüş) olarak yorumlanabilir. korelasyon katsayısı 0 değerine yaklaştıkça ilişkinin gücü azalır

    korelasyon katsayısı 0'a yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişkinin gücü zayıflar. yani; bir değişkendeki değişim diğer değişkende daha az değişime sebep olur. korelasyon katsayısı 0 olduğunda aralarında doğrusal bir ilişki olmadığı olarak yorumlanabilir.

    peki her zaman böyle mi olmak zorunda?

    ethereum fiyatı artarken neo fiyatı düşemez mi?

    elbette düşebilir dostlar

    başta da belirttiğim gibi korelasyon verisini tek başına değerlendirmek yeterli değildir.

    ethereum ile ilgili çıkabilecek kötü bir haber, yada gas fee ücretlerinde fahiş fiyatlar görülürse mantıklılarla bu gibi etkenler eth nın fiyatında olumsuz değişimelere neden olurken, neo bundan etkilenmeyebilir.

    bu sebeple, karar verme aşamasında korelasyon ile birlikte bir çok değişken hesaba katılmalıdır.

    çok önemli bir nokta da, nedensellik ile korelasyonun birbiri ile karıştırılmaması gerektiğidir!.

    sebep sonuç ilişkisi içermeyen değişkenler arasında yüksek korelasyon tespit edilebilir;

    örneğin, yağmur yağan günler ile borsadaki hisse fiyatlarının düşmesi arasında korelasyon bulunabilir. fakat yağmurun yağması borsanın düşmesinin sebebi olmayabilir.

    tamam, buraya kadar korelasyonu ve korelasyon katsayısını anladık dostlar,

    peki biz bu verileri nereden bulacağız ve nasıl kullanacağız?

    bu verileri veren bir kaç siteyi google'da “bitcoin correlation” aramasıyla bulabilirsiniz.

    korelasyon verilerini incelerken, korelasyon katsayısı +1'e yakın olan iki değişken seçilerek öncü hareketi başlatan taraf belirlenir.

    öncü değişkendeki yüzde değişimlerin, ikinci değişkende etkileri takip edilir. daha sonra öncü değişkendeki değişimin ardıl değişkende de gerçekleşeceği varsayımı ile ardıl değişkende işlem yapılır.

    örneğin; eth ve etc'i seçtiniz, korelasyon katsayısını tablodan 0.75 olarak görüntülüyorsunuz. eth'un öncü değişken olduğunu grafiği inceleyerek tespit ettiniz. o halde eth fiyatında yukarı yönlü hareketlenme farkettiğinizde etc'nin de yukarı yönlü hareketlenme yapabileceği çıkarılabilir.

    bu çıkarımlar yapılırken korelasyon katsayısı tek başına yeterli değildir, temel ve teknik analizler hesaba katılarak, korelasyon katsayısından da alınan veriyle, etc fiyatında pozitif değişim olabileceği çıkarımında bulunulabilir.

    unutulmaması gereken önemli bir noktada; piyasada %100 çalışan bir strateji hiç bir zaman yoktur ve olmayacaktır.

    size daha önce girdiğim 2 entry min linkini bırakacağım ama öncelikle kısaca konularını söyleyim

    1. konu ;

    yoğun ilgi gören derinlemesine anlatımlı, uzun soluklu bu entry. bitcoin/kripto para üreticisi yada alım satım yaparak para kazanmak gibi bir düşünceniz var ise bu işe başlamadan önce bilmeniz gereken çok elzem bir kaç meseleyi sizlere açık bir dille anlattığım yazımın linki.. #120132523

    2. konu ;

    2017'den 2021 günümüze kadar bitcoin de gerçekleşmiş bütün ayı(düşüş) dönemlerini ve fiyat düzeltmelerini yüzdesel olarak basit bir dille grafik üzerinde sizdiğim görseli ve ne zaman ayı düşüş dönenimde ne zamanda boğa yükseliş dönemindeyiz yada fiyat düzeltmenize mi girdiğimizi kendi iradenizle seçmeniz için yazıldığım bilgilenirci yazımın nin linki #120176756

    bu entryi yeşillendirip beğenip hem başkalarının doğru bilgiye ulaşmasına..
    hemde bu piyasada yem olmaktan çıkıp artık kendi eliyle balık avlamayı öğrenmelerine sizde yardımcı olabilirsiniz dostlar..
25488 entry daha
hesabın var mı? giriş yap