106 entry daha
  • geri dönüşüm sürecine dahil olan her atığın döngüsündeki süreç birbirinden farklıdır. her materyali maalesef sonsuza dek geri dönüştürememekteyiz.

    -alüminyum: sonsuza kadar materyal özelliğini kaybetmeden geri dönüştürebildiğimiz nadide atıklardandır. tarih boyunca üretilmiş alüminyumların üçte ikisinin hala günümüzde kullanıldığı düşünülmektedir. keşke tüm atıklar bu kadar şanslı olabilseler.

    - cam: ikinci şanslı atık grubumuz. camlarda sonsuza kadar geri dönüştürülebilmektedir. camın geri dönüştürülme işlemi yeni cam üretimine göre %33 enerji tasarrufu sağlamaktadır.

    -kağıt: içerisinde bulunan selüloz yapısı her geri dönüşüm sürecinde kısalan uzun liflerden dolayı en fazla 5-7 kez geri dönüştürülebilmektedir.

    -plastik: en şanssız atık grubudur. ve dünya üzerindeki varlığı her geçen gün bizi daha da çok üzerken maalesef ki en az geri dönüşüm sayısına sahiptir. içerisindeki polimer zincirleri geri dönüşüm işleminde kısalır ve oluşan yeni ürünün kalitesi düşer. bundan dolayı iki yada üç kez geri dönüştürülebilmektedir.

    görüldüğü gibi " ben zaten atıklarımı ayrıştırıyorum" diyerek bu süreci tamamlayamıyoruz. atıkları ayrıştırdıktan sonraki süreçte neler olduğundan da sorumluyuz. maalesef plastik sorununu çözmek için bir çok yol denense de plastik üretimi durdurulamadıkça onlardan asla kurtulamayacağız. bu yüzden ürünleri satın alırken ambalajlarına çok dikkat edelim ve olabildiğince plastik tüketimimizi azaltalım.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap