14 entry daha
  • --- spoiler ---
    amerika'nın ırak'a saldırısının ve akabininde bu hezimetini unutturmak için başka bir yere saldırma çabasının üç ayrı perspektiften anlatan film çok başarılı olmasa da farklı bir şekilde konuyu işlediği için seyredilebilir hale dönüşüyor.

    birinci perspektifte robert redford bir kolejde polika profesörü olarak popüler kültür içine hapsolmuş ancak kafası çalışan ve ileride politikacı olarak görmeyi arzu ettiği bir öğrencisi ile onun mevcut duyarsızlığını aşmaya çalışıp, asıl savaşların politikada kazanıldığını anlatmaya başlıyor ..... bu bölüme dair en güzel bölüm herhalde filmin sonlarına doğru malum çocuk ve bir başka arkadaşının izlediği paparazzi programının altından geçen olayın ikinci boyutu olan okul harcı için askeriye çağırdığı anda gitme taahhütü veren ve ders yılının ortasında askere çağrılan iki arkadaşlarının isimlerinin yazdığı bant .....

    ikinci boyut realite. savaşın ta kendisi. fiiliyatta bir süre önce politika okurken ellerinde 80-90 bin $'lıktı sanırım harç parası karşılığı kendilerini savaşın ortasında bulan iki kafadar. nedense bir hispanik, diğer zenci .... zaten wasplardan askere giden az. zaten filmde ne deniyor; bu adamlar kendi gettolarında varoşlarında hiç uğruna adam öldürüyorlar, şimdi en azından vatan için ölüp öldürüyorlar. amerika'nın azınlıklara karşı demokrasi dersine de nezdinizde ince ince veriliyor.

    üçüncü boyut politikanın ta kendisi. belki en yavan bölüm. merly streep kurt ama 68'lere yetişmiş gazeteci ve hızla politikanda basamakları tırmanan ve bir başkanlığa oynayan, hayatında savaşın bir parçasına bir tanık olmamış tom cruise. burada düşünce boyutu tartışlıyor. gazetecilik versus propaganda .....

    hani kurgu güzel. diyaloglar harika, oyunculara laf söylemek imkansız da. amerikalılardan da anlamsız şahin politikalardan sıkılan bizler için ne ifade ediyor ki. hani amerikalılar için güzel bir film olmuş ama dünyanın geri kalanı bu hikayeyi baştan beri biliyor.
    --- spoiler ---
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap