12 entry daha
  • insanların çoğu diversity visa lottery'e başvurup green cardbaşlığına entry giriyor. green card abd'de kalıcı oturum izni sağlayan bir karttır ve diversity visa lottery bunu elde edebileceğiniz nice yoldan biridir. belki de en kestirmesidir. green card sahibi olmak istiyorsanız abd vatandaşı olan yakın bir aile üyeniz size sponsor olabilir. ayrıca kalıcı oturum almaya müsait bir çalışma izni alarak, oranın vatandaşı biriyle evlenerek, oraya yüklü miktarda yatırım yaparak ya da iltica ederek de bu prosedürü başlatabilirsiniz. bu şartlar size uymuyorsa ve en az lise mezunu ya da son beş yılda en az iki yıl süreyle kabul gören mesleklerden birinde deneyiminiz var ise dvprogram.state.gov adresinden ekim ayında başvurunuzu yapabilirsiniz.

    diğer başka kalıcı olmayan uzun süreli vize seçenekleri ile gidip sonrasında green card başvurusu da yapılabilir. lakin bu yöntemler komplike olup her farklı kişi için durum değişmektedir.

    eğer önceden uzun süreli bir yurtdışı deneyiminiz var ise, amerikan kültürüne ve dinamiklerine aşina iseniz ve türkiye'den göçme üzerine bir planınız mevcut ise başvurunuz. yoksa başvurmayın. binlerce insan için, yüksek donanımlı olsalar dahi, abd'ye göç için tek mümkün yol bu olabiliyor. başvuru yapıp, rastgele seçim sonucu bu çekilişi kazanıp da başvurusunu tamamlamayanlar türkiye için sunulan kotayı heba ettikleriden dolayı her yıl binlerce kişinin hayali sönüyor.

    o yüzden tekrar ediyorum, bu çekilişi kazananlara otomatik olarak green card verilmiyor. çekiliş sonrası size verilen sıra numarası çok yüksek değilse ve ön başvuru için gerekli belgeleri derleyip gönderebilirseniz, konsolosluk randevusu için tarih alabilirsiniz. mülakat ücretinizi öder ve konsolosluğun yetkilendirdiği doktorlar tarafından sağlık muayenesinden geçersiniz. sonrasında da mülakatınızda amerika'da yaşama niyetinizin var olduğunu gösterebilirseniz başvurunuz onaylanıp size amerika'ya ilk giriş vizesi verilir. bu giriş tarihi sağlık muayenesi olduğunuz günden altı ay sonrasına (ciddi rahatsızlığı olanlar için üç ay) kadar geçerlidir. sonra abd'ye uçtuğunuzda girişte memular sizinle ek bir görüşme yapıp, belgelerinizi kontrol ederler ve abd'de vereceğiniz bir adrese green card'ınızı iki üç hafta içinde postalarlar. ayrıca yılda altı aydan fazla abd'de dışında kalmamanız gerektiği söylenir. uzun süre abd dışında kalırsanız, geri abd'ye döndüğünüzde ülkeye alınamayabileceğinizden bahsederler. bu bir olasılıktır. uzun süre abd dışında kalıp geri tekrar abd'ye girenler de olmuştur, giremeyenler de. neticede sizin artık yavaş yavaş orada bir hayat kurmanız gerekmektedir.

    işte bunları düşünmediyseniz, bu çekilişe başvurmayı da düşünmeyin derim. fakat istisnalar da vardır. özgür ruhlu olup, kopuk uçurtma misali takılan bazıları bu çekilişe başvurup, hiç planda yokken başvurularını tamamlayıp abd'ye gitmiş ve orada yeni bir hayat kurmayı başarmış da olabilir. bazen çok planlı olmak da fayda vermeyebiliyor. bu da bir bakış açısıdır. kimisi kaçın kurasıdır. kimisi baş belası. gönül kirası bu, ah.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap