3233 entry daha
  • tarih 8 kasım 2020, myanmar'da seçim oluyor.
    tarih 12 ocak 2021, çin dışişleri bakanı myanmar'ın ordu komutanı ile görüşüyor
    tarih 1 şubat 2021, myanmar'da darbe oluyor.
    tarih 2 şubat 2021, çin devlet medyası bu darbeye "kabine değişikliği" demekle yetiniyor.
    tarih 3 şubat iddia çin bmyi kınama için bloke ediyor.
    tarih 17 şubat iddia abd çin'e kınama konusunda baskı yapıyor.
    tarih 11 mart çin dahil 15 unsc üyesi myanmarı kınıyor

    kronolojiyi doğru verirsek, demek ki çin'in bir şeyi bloke ettiği varmış....

    ayrıca bbc güvenilir kaynak değilse, "china blocks un myanmar" yazarak, yüzlerce kaynağa ulaşabilirsiniz. peki çin ve rusya neden buna karşı tavır aldı? neden çin ve rusya veto etti ve silah ambargosuna karşı duruyor? hemen avrupa birliği dış işleri ve güvenlik politikaları kurulu yüksek temsilcisi josep borrell'in söylediklerine ve konuyla ilgili yine aaynı kişinin yayınladığı, ab'ye bağlı bir blog postuna bakıyoruz.

    diyorlar ki, çin bm'ye ayak diretti. sanırım bbc olmasa da ab güvenilir bir kaynaktır. ayrıca myanmar'a silah satma konusunda başı çeken iki ülke olan rusya ve çin'in, silah ambargosu konusunda bu kadar direnmesi ne büyük tesadüf değil mi?

    peki çin, darbenin hemen ardından darbe ile ilgili ne yorum yapmıştı? evet buna bir darbe demek yerine, "myanmar bir kabine değişikliği yaptı" demekle yetinmişti. xinhuanet kim? çin'in en etkin devlet bazlı haber ajansı. bu durumda her şeyi sansürleyebilen çin'in bırakın özeli, kendi hükümeti altında çalışan bir ajanstaki bu haberde hiç bir şekilde darbe dememesi ve inatla kabine düzenlemesi demesi de ilginç bir yaklaşım.

    paşamızın sözleri üzerine bbc'ye güvenmedim, araştırdım, ab gibi kaynaklar ve çin resmi medyasının sözlerini koydum. umarım ab ve çin devlet haber ajansına güveni vardır.

    şimdi bir ülke düşünün seçimden iki ay sonra dışişleri bakanı gitsin diğer ülkenin diplomatları, dengi siyasileri varken, ordu komutanıyla görüşsün, bundan sadece ve sadece 3 hafta sonra, seçimlerin üzerinden 3 ay geçmeden o ordu komutanı tarafından yapılan darbe olsun. sonra da bu devlet, buna darbe demek yerine, "geniş çaplı bir kabine değişimi" demekte ısrar etsin, bu ısrarın hemen sonrasında bm güvenlik konseyi'nin tüm çabalarına rağmen kınamayı reddetsin, sonra ağır baskı yiyince, 1.5 ay sonra bu kınama metnine destek versin.

    sizce de bunlar ilginç bir tesadüfler örgüsü değil mi? bence zorlamanın pek manası yok. bm ve ab bazında diplomatlar çin'in bu kınamalara başta destek vermediğini söylerken ve çin'den yalanlama gelmezken, sizin yok öyle bir şey demeniz, sadece komik oluyor ve farkında değilsiniz belki ama, sizi meczup gibi gösteriyor.

    edit: kodumun manyağı ab temsilcisi bm üyesi bile değil demiş. al amk, al seç beğen hangisini doğru kabul edersen oradan al beynine girmediği belli olan bilgiyi nerene sokarsan sok. madem kınayacaktı, baskı sikinde değildi bm'nin söylediğine karşı gelip şubat başından martın ortasına kadar ne sikim bekledi o zaman?
1257 entry daha
hesabın var mı? giriş yap