8 entry daha
  • 1955 yapımı film için yorumumdur: tüm zamanların en abartılmış filmlerinden. bu kadar yüksek puanı sanırım finlerin hintliler gibi organize olup toplu oylama yapmaları ile elde etmiş. hal böyle olunca sürü psikoloji ve mahalle baskısına yenik düşenlerce de övülmeye devam ediyor ve kısır döngü oluşuyor.

    peki neden abartılmış?

    1. 3 saatlik filmde öykü yok. buradan şuraya giden karıncaların belgeselini izlemek ile arasında pek bir fark göremedim deneyim olarak. eğreti duran kasıntı diyalogları saymazsak.

    2. karakterleri sevimsiz olmakla birlikte tek boyutlu, yani aslında karakter değil de tipler. dolayısıyla başlarına gelecek hiçbir şey umurunuzda bile olmuyor.

    3. 3 saatlik savaş filmi daha çok görünmez bir hayaletle yapılan savaş gibi. çatışma sahneleri boşluğa durmaksızın kurşun yağdıran askerlerden oluşuyor. ama bunun yanında dayatılan iğrenç milliyetçilik de tüy dikiyor.

    4. ölüm sahneleri hayatımda gördüğüm en dandik, en gerçeklikten uzak sahneler. oyunculuğun komikliğini bir kenara bıraktım ama güya göğsünden vurulan adamda bir sinek ısırığı kadar yara yok, bir damla kan yok, kalbini tuta tuta ölüyor. yıllarca alay konusu olan yeşilçam'da bile böyle kötüsünü göremezsiniz. hatta şu meşhur sahne bile bin kat daha sahicidir, en azından kana benzer bir şey akıyor: https://www.youtube.com/watch?v=xml6a35fqhc

    bu filmi aramış bulmuş olanlar büyük ihtimal all quiet on the western frontu izlemiştir, kendinize iyilik yapmak istiyorsanız bunu izleyeceğinize tekrar izleyin all quiet on the western front'u.

    2/10
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap