7 entry daha
  • "devlet din, ırk, kast, cinsiyet, doğum yeri ve benzeri sebeplerle hiçbir vatandaşına ayrımcılık yapamaz. kuyu, tapınak havuzu, yıkanma alanı, yol ve diğer kamu mallarının herhangi biri tarafından kullanımı kısıtlanamaz veya bir koşula bağlanamaz." filmin ismini aldığı hindistan anayasasının 15. maddesi.

    üst kastlardan birine mensup, babasının isteğiyle memur olan ve hindistan kırsalına yeni atanmış idealist bir polis memurunun (bkz: ayan ranjan) üstü kapatılmaya çalışılan kayıp vakasının ortasına düşmesiyle başlayan 2019 yapımı hint filmi.

    dalit kadınlara tecavüz eden üst sınıftan erkeklere ceza verilmediği dönemi atlatan hindistan'da 1975'de kast sisteminin kaldırılmasıyla filmde hiç değilse kayıp kızların ailelerinin polise gidebildiklerini döneme geçtiklerini görüyoruz. polise gidebildikleri ama şikayetlerinin dikkate alınmadığını fark eden iyi polis, soruşturmanın açılmasını önlemeye çalışan kötü polis, iki kızın cesetinin bulunması üzerine soruşturma başlatan iyi polisi görevden almak isteyen daha kötü polisler.

    arka planda ise dalit-brahman birliğinin kurulmasını isteyen siyasetçiler, eskiden çıplak elle tuvalet temizlerken günümüzde kanalizasyon temizleyen ve ucuz işgücü pazarı haline gelen dalitler, kurulan birliğin sahte olduğunu ve dalitler için düzeni iyileştirmek isteyen dalit aktivistler, düzenleri bozulmasın isteyen memurlar...
    tabii eser miktarda doktor ve polis olan dalitler de var ve 3 rupi...

    tanıdık hikaye tanıdık mücadele; idealistler, statükocular, aktivistler.. tanıdık olmayan ise dokunulmazlar.
    propagandist olduğunu düşünmediğim, çok beğendiğim eşe dosta tavsiye edeceğim iyi bir film.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap