8 entry daha
  • milattan önce 530 - 522 yılları arasında hüküm süren pers imparatorluğu hükümdarıdır.

    babası büyük kiros, m.ö. 530'da massagetlerle savaşırken ölünce tahta çıkmıştır.

    kambises, m.ö. 525 yılında mısır firavunu amasis'in kızıyla evlenmek istemişti. amasis ise pers hükümdarına kızını vermek istemiyordu. bu sebeple nitetis isimli eski firavunun kızını kendi kızıymış gibi gösterip kambises'e gönderdi. kısa bir zaman sonra nitetis gerçeği kambises'e açıklayınca, kambises mısır üzerine sefer başlattı.

    kambises ordusuyla mısır'a ulaştığı esnada amasis vefat etmişti yerine oğlu iii. psammetikhos geçmişti. pers ve mısır ordusu pelusion'da savaşa tutuştu. iki tarafın da büyük kayıplar verdiği bu savaştan persler galip çıkmayı başardı. savaşa dair daha detaylı bilgi için (bkz: pelusium savaşı) - wikipedia maddesi

    herodotos'un anlatımına göre: kambises mısır'da bulunduğu esnada kendi ülkesine bağlı olan kıbrıs'taki fenikelilere, donanmalarıyla kartacalılara saldırmalarını emretmişti. fakat fenikeliler, kartacalılar ile yakın ilişkileri olduğundan kambises'in bu emrine itaat etmemişlerdi. kambises de kıbrıs'ın stratejik konumundan ötürü fenikelilere baskı yapamamıştır. daha sonra kambises ordusunun bir bölümünü ammonitler üzerine göndermiş, geri kalan kısmıyla da etiyopya seferine başlamıştır. fakat yolda erzak bitince mısır'a geri dönmek zorunda kalmıştır. ammonlular üzerine gönderdiği ordudan da bir daha haber alamamıştır. böylelikle mısır başarısından sonra gerçekleştirdiği üç sefer girişimi de fiyaskoyla sonuçlanmıştır.

    başka kaynaklara bakıldığında ise kambises'in etiyopya seferi başarıyla sonuçlanmıştır. diğer yandan kıbrıs, kambises döneminde pers imparatorluğu'na bağlanmıştır. (örn: c. freeman)

    kambises'in mısır politikalarına dair kaynaklara bakıldığında iki farklı tutum mevcuttur. grek kaynaklarında kambises'in mısır tanrılarıyla ve eski firavunların mumyalarıyla dalga geçtiği, pek çok tapınağı yakıp yıktırdığı yazmaktadır. mısır'da bulunan kaynaklara bakıldığındaysa kambises'in fazlasıyla hoşgörülü politikalar izlediği yazmaktadır.

    m.ö. 522 yılında bir isyan sonucu tahtını kaybetmiş ve aynı yıl hayatını kaybetmiştir. kambises'in tahtı kaybedişi ve ölümü için (bkz: mag ayaklanması)

    kaynaklar:
    + herodotos - tarih - çeviren: müntekim ökmen - türkiye iş bankası kültür yayınları - ekim 2012.
    + sevgi sarıkaya - ''mag ayaklanması'nın altında yatan nedenler ve sonuçları'' - cedrus - cilt: 2 - sayı: 41 - 2014.
    + charles freeman - mısır, yunan ve roma antik akdeniz uygarlıkları - çeviren: suat kemal angı - dost kitabevi yayınları - 2003.
    + duygu narçin - akhaimenid dönemi siyasi tarihinin kallias barışı'na kadar değerlendirilmesi m.ö. 550-449 - istanbul üniversitesi (tez) - 2019.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap